Successos

Nova polèmica amb l'exèrcit

El PDeCAT aparta el promotor de l’actuació militar a l’Escala

Ha estat una decisió presa pel comitè local del partit, i avalada tant per la federació territorial com la direcció nacional

Guillem plega i posa a disposició del portaveu municipal la seva acta de regidor

El poc encert de la iniciativa promoguda divendres passat per l’aleshores regidor del PDeCAT a l’Escala, Martí Guillem, ha comportat que des del comitè local del partit se l’hagi destituït 48 hores després com a edil del grup municipal. La decisió ha estat avalada tant per la federació territorial de la formació política a les comarques gironines com per la directiva nacional. Aquesta conseqüència ve derivada de la important polèmica que va generar el fet que el regidor impulsés en col·laboració amb l’Exèrcit i la Guàrdia Civil una exhibició militar adreçada als clients del càmping Illa Mateua de la població, del qual Guillem és propietari. Després de valorar els fets i de parlar amb l’edil, el portaveu del PDeCAT a l’Escala, Robert Bosch, va prendre la decisió “a contracor” d’apartar-lo del grup municipal i així li ho va comunicar ahir al matí. Una de les opcions que aleshores hauria pogut seguir Guillem hauria estat mantenir la seva acta de regidor, amb independència de no estar integrat al PDeCAT. En la conversa que Bosch va tenir amb Guillem, però, aquest darrer li va transmetre que dimitia en no sentir-se acompanyat i que posava la seva acta de regidor a disposició de Bosch i del partit perquè sigui ocupada per un altre membre del grup.

La polèmica es va encetar el 7 de juliol, quan efectius de la base militar de Sant Climent Sescebes i agents de la Guàrdia Civil van simular a la cala que hi ha just davant del càmping Illa Mateua de l’Escala com actuarien en un atac a la primera línia de costa. L’exercici d’assalt va ser inclòs des del càmping com una oferta d’animació turística cap als clients amb l’objectiu que coneguessin les activitats i les missions actuals dels dos cossos. Les crítiques envers la demostració no es van fer esperar tant en l’àmbit ciutadà com en el polític, i les xarxes socials van bullir en saber-se la notícia del desembarcament militar. Des de divendres mateix, a més, l’acció de Guillem va causar malestar entre els seus companys de la secció local del PDeCAT a l’Escala, els quals així ho van transmetre al seu portaveu. Per aquest motiu, i un cop valorada amb deteniment la situació, Bosch va prendre la decisió de fer fora Guillem com a regidor de la formació que lidera.

Bosch va explicar, en declaracions a aquest diari, que el partit no estava còmode amb la iniciativa de Guillem ni amb la repercussió que estava tenint la seva acció. Va afegir que la destitució no va arribar el mateix divendres perquè era partidari de no prendre decisions ràpides, sinó de demanar primer explicacions sobre el que havia succeït i després actuar en conseqüència: “Guillem té bona relació amb totes les institucions. La seva empresa col·labora, entre altres, amb els Mossos i dóna suport a diversos projectes socials. Potser la destitució és injusta o radical, però no volem perjudicar el partit i hem pres la decisió que hem cregut més adequada pel bé comú del projecte. No som partidaris d’iniciatives que donin la sensació que no estem compromesos o alineats amb el procés”, va dir Bosch.

Vila: “La posició és clara”

El president del PDeCAT a les comarques gironines, Pere Vila, i altres membres de l’executiva territorial de la demarcació havien estat parlant des de divendres sobre aquesta qüestió amb els companys del partit a l’Escala. Vila va manifestar ahir que avala la decisió de Bosch. Abans que aquesta es tirés endavant es va comunicar a la direcció del partit a Barcelona, que també hi va donar el vistiplau. Vila va ressaltar, en aquest sentit, que la posició del PDeCAT en aquest assumpte “és clara”. Va indicar que, malgrat que l’agrupació és conscient que era una iniciativa “d’àmbit privat”, creuen que “no tocava”.

Altres formacions també van lamentar l’exhibició militar, i més coincidint amb la important tibantor de les relacions entre Catalunya i Espanya per la convocatòria del referèndum sobre la independència del proper 1 d’octubre. De fet, i sense anar més lluny, tan sols tres dies abans del qüestionat simulacre a l’Escala, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va invocar l’exèrcit com a garant de la unitat de l’Estat espanyol.

L’exhibició militar també va indignar i causar malestar al govern municipal de l’Escala, al qual no s’havia comunicat l’actuació. L’alcalde, Víctor Puga (PSC), va anunciar que des de l’Ajuntament es va remetre a la subdelegació del govern espanyol un escrit en què se’ls demanava explicacions. Alhora, el grup d’ERC de l’Escala va deixar palesa la seva “perplexitat” amb el fet que es realitzés una demostració de maniobres militars al municipi. “En cap cas podem estar d’acord amb una activitat militar com a atractiu turístic. Les explicacions de l’organització sobre l’esdeveniment, que el qualifica com un compromís amb la cultura de la pau i amb les forces de seguretat, ens semblen absolutament fora de lloc, i encara més en el context que viu el país.”

ERC també veu greu que es realitzés “l’espectacle” en terreny públic: “Podia induir a equívocs als nostres visitants que, fins i tot, haurien pogut pensar que era un acte organitzat de manera institucional”. Els republicans, a més, se sumen a les “exigències d’explicacions” del consistori a la subdelegació.

LES FRASES

No som partidaris d’iniciatives que donin la sensació que no estem compromesos o alineats amb el procés
El partit no estava còmode amb l’acció de Guillem ni amb la seva repercussió
Robert Bosch
regidor i Portaveu del pdecat a l’ajuntament de l’escala

Un sorprenent recorregut polític

“Des de fa 30 anys, la nostra empresa ha estat respectuosa amb totes les persones i institucions de la societat. Estem oberts a diverses sensibilitats i maneres de pensar; i hem fet aportacions i col·laboracions amb tot tipus d’entitats i col·lectius.” Són part dels arguments que la direcció del càmping Illa Mateua va emetre en un comunicat, arran de l’allau de reaccions negatives que va provocar l’exhibició. Aquesta acció ha costat a Guillem la seva pertinença al PDeCAT de l’Escala, grup del qual era regidor (a l’oposició) des dels comicis del 2015. La seva anterior trajectòria havia estat lligada a altres partits. Havia format part d’ICV i, en les eleccions del 2003, es va presentar a la llista del PSC. Quan només s’havia arribat a la meitat del mandat, però, va plegar, molest pel fet que CiU oferís al PSC entrar al govern i que els socialistes acceptessin. A banda, en les eleccions del 2011 va sondejar ERC, si bé als republicans no els va convèncer el seu perfil. I, abans dels comicis del 2015, el seu nom havia sonat a l’Escala com a cap de llista del PP. Precisament, el Dia de la Hispanitat d’aquell any va publicar una foto al Facebook on sortia amb l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.