Els comandaments dels bombers que van gestionar el foc van ser destituïts a l'octubre

El Departament d'Interior assegura que els canvis responien a una reestructuració interna del cos dels bombers

«És un procés de can­vis que encara no ha fina­lit­zat. Es tracta d'uns can­vis que tenen per objec­tiu con­so­li­dar el desen­vo­lu­pa­ment i el crei­xe­ment pro­fes­si­o­nal del cos de bom­bers.» Així va jus­ti­fi­car la direcció gene­ral de Pre­venció, Extinció d'Incen­dis i Sal­va­ments el relleu de tres dels coman­da­ments que van estar al cap­da­vant de l'incendi d'Horta de Sant Joan. «No hi ha hagut cap càstig», va asse­gu­rar ahir de manera con­tun­dent la direc­tora gene­ral de Pre­venció, Extinció d'Incen­dis i Sal­va­ments, Olga Lanau. «Es van fer uns movi­ments en funció dels per­fils de les per­so­nes que havien d'ocu­par el càrrec. Jo mateixa vaig infor­mar els bom­bers dels can­vis», va asse­nya­lar Lanau. Els relleus es van fer després de l'estiu perquè pri­mer es volia aca­bar de redac­tar l'informe de l'incendi dels Ports, segons va subrat­llar la direc­tora. Tot i que els tres coman­da­ments des­tituïts –Antoni Rifà, Manel Bosch i Bien­ve­nido Aguado– havien estat nome­nats ofi­ci­al­ment per al càrrec l'abril pas­sat, segons Lanau a efec­tes pràctics els tres res­pon­sa­bles dels bom­bers ja ocu­pa­ven el lloc d'ençà del 2006 i el 2007. Les pri­me­res crítiques con­tra els coman­da­ments van arri­bar dels matei­xos veïns d'Horta de Sant Joan. L'alcalde del muni­cipi, Àngel Ferràs, va acu­sar els caps dels bom­bers d'haver-se «rela­xat» durant les tas­ques d'extinció de l'incendi. Segons Ferràs, els encar­re­gats de les tas­ques de coor­di­nació de l'incendi hau­rien d'haver estat «més atents» a les con­di­ci­ons mete­o­rològiques dels Ports, espe­ci­al­ment al canvi de la direcció del vent, que va fer revi­far el foc quan l'incendi ja estava en la fase d'extinció. Alguns fami­li­ars dels bom­bers morts també van cri­ti­car que en l'extinció de l'incendi hi havia hagut una certa falta de pre­visió, i van posar en dubte que els coman­da­ments hagues­sin tin­gut en compte els infor­mes mete­o­rològics que aler­ta­ven de vent molt fort pro­ce­dent del nord d'Àfrica, amb cops de fins a 70 km/h.

Per la seva banda, el con­se­ller d'Inte­rior, Joan Saura, va negar durant la seva com­pa­rei­xença al Par­la­ment el 28 de juliol que els coman­da­ments dels bom­bers hagues­sin actuat de manera des­co­or­di­nada en l'incendi, i va afir­mar que l'«únic cul­pa­ble» de la mort dels cinc bom­bers havia estat el foc amb l'ines­pe­rat canvi de vent. L'informe dels bom­bers tam­poc no apunta cap res­pon­sa­bi­li­tat sobre la gestió de l'incendi, i s'hi asse­gura que es va aler­tar en tot moment els equips que tre­ba­lla­ven a la zona del perill que supo­sava l'incendi. «Les con­sig­nes de segu­re­tat varen ser repe­ti­da­ment indi­ca­des al llarg de tot el matí del dia 21 i fins al mateix moment de l'atra­pa­ment mor­tal», con­clou l'informe.

ELS DESTITUÏTS

ANTONI RIFÀ
Va ser rellevat del càrrec de subdirector general operatiu de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis el 23 d'octubre. Actualment és cap de la divisió de la sala central dels bombers

ELS DESTITUÏTS

MANEL BOSCH
Va ser rellevat com a cap de la divisió d'operació de la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis el 23 d'octubre. Havia estat responsable de la regió metropolitana nord dels bombers

LA DIRECTORA GENERAL

OLGA LANAU
directora general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments
«L'informe dels bombers conclou que la tragèdia es va produir per un accident i no perquè hi hagués una mala coordinació dels comandaments dels bombers. Els relleus en cap cas són un càstig»

Es reobre el debat sobre quin cos té la competència d'investigar els incendis

n. puyuelo

El 2003, quan es va aprovar la llei d'Agents Rurals, aquest cos va assumir legalment les competències d'investigació dels incendis. Després de l'informe en què s'assegurava que l'origen del foc d'Horta de Sant Joan havia estat un llamp, un sector dels bombers reclama ara que se'ls retorni aquesta competència, ja que són ells els que coneixen de prop el foc. La llei, que es va impulsar amb Ramon Espadaler (CiU) al capdavant de la conselleria de Medi Ambient, va situar els Agents Rurals al nivell dels Mossos i els bombers, com el tercer cos especialitat del govern. Els agents rurals van ampliar competències i es van constituir com un cos de vigilància, control, protecció, prevenció integral del medi ambient i policia administrativa, una competència, aquesta última, que els situava com a responsables de la investigació de les causes dels incendis.

Policia judicial?

Un sector dels Agents Rurals sempre ha aspirat a actuar com a policia judicial, una competència que els permetria investigar els delictes greus o les morts que es produeixin en un incendi. Aquesta aspiració ha estat negada perquè la competència de la policia judicial a Catalunya és dels Mossos, i de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en els casos de crim organitzat i de terrorisme. Ara, després de l'informe de l'incendi dels Ports, aquestes aspiracions poden quedar retallades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.