La jutgessa creu que els detinguts van atiar el foc amb bombones de càmping gas

Investiguen si un dels acusats va actuar per revenja per no haver estat contractat en la vigilància forestal d'aquell estiu

No va ser una foguera imprudent que se'ls va escapar de les mans pel culpa del vent. La jutgessa de Gandesa que investiga el cas, Laura María Martínez, no es creu aquesta versió dels detinguts sinó que sospita que van fer servir les bombones de càmping gas que havien comprat hores abans per accelerar la combustió i fer que s'encengués de seguida i amb una gran intensitat la pila de llenya que hi havia a costat del mas.

La prova que els incrimina són les fotos que el mateix Joan Antoni Paz va fer en l'inici de l'incendi. Per la seqüència temporal de les imatges, diu la interlocutòria de la jutgessa, és impossible que els 4.000 quilos de llenya prenguessin amb tanta força en només 10 minuts gràcies tan sols a l'acció del vent com asseguren els detinguts. També veu del tot improbable que els dos joves no s'adonessin que feien la foguera a només quatre metres de la pila de llenya del mas, com asseguren.

Versions contradictòries

A més, la jutgessa subratlla les greus contradiccions en què cauen els dos detinguts: Llorenç Forner diu que la foguera de branques i matolls la va encendre ell després que Paz ho intentés abans sense èxit, mentre que Paz assegura que la va encendre Forner pel seu compte i sense avisar-lo. Forner assegura que abans d'encendre el foc va delimitar una zona de seguretat que encerclava la foguera i que va tenir la precaució de posar-hi diversos estris i cubells plens d'aigua. En canvi, Paz diu que Forner va encendre el foc amb dues o tres branques sense cap precaució i a les fotografies que van fer del foc no s'observen ni aquests estris ni cap cercle de seguretat. Tampoc es van trobar els estris i cubells d'aigua a la zona després de l'incendi.

Això s'afegeix a les poc coherents explicacions sobre per què van comprar una bombona de càmping gas a la gasolinera d'Horta de Sant Joan i en canvi després no la van fer servir per escalfar una llauna de menjar preparat sinó que van encendre una foguera de branques i matolls. Paz i Forner han declarat que n'havien comprat una en una botiga abans d'arribar a Horta però que era un model que no s'adaptava a la bombeta que duien. Per això, van declarar, van comprar-ne una just a l'inici de l'excursió i sense cap complement per il·luminar o cuinar.

Segons la jutgessa, el fet que es dediquessin a fotografiar l'incendi demostraria que no van fugir espantats i nerviosos com han declarat els dos joves, i destaca el fet que a les imatges no apareixen pas neguitosos sinó tot al contrari.

Incendi típic de piròman

La tesi del foc intencionat ve de lluny. Ja en la primera declaració davant dels Mossos d'Esquadra, quan els agents van localitzar Paz gràcies a la trucada que va fer al 112 i el van interrogar el 7 d'agost com a testimoni, van trobar que el seu relat tenia moltes incoherències, igual que el del seu company en l'excursió, a qui també van localitzar i interrogar el 17 d'agost. Els Mossos van fer constar els seus dubtes, però oficialment no van estirar aquell fil fins que un informe de la unitat de medi ambient dels Mossos d'Esquadra descartava, el 23 de novembre, que l'incendi l'hagués pogut provocar un llamp. Ja en aquell informe, els Mossos d'Esquadra assenyalaven que les característiques de l'incendi apuntaven a una possible intencionalitat: es va iniciar cap a les 8 del vespre, quan baixa la vigilància i els serveis d'emergència tenen poc marge d'actuació, a tocar de l'horari nocturn com és habitual en els incendis provocats, en un lloc poc visible des de la població d'Horta de Sant Joan i els miradors de la zona, exposat al vent i al costat d'un mas deshabitat on hi havia una gran quantitat de combustible: els 4.000 quilos de llenya la presència de la qual els acusats van assegurar «no haver-se adonat» quan van encendre la foguera a l'esplanada de la casa a només quatre metres de la llenya.

Paz coneixia la zona i volia portar Forner a fer barranquisme

En les seves declaracions als investigadors, Joan Antoni Paz ha dit que inicialment volien fer una excursió d'uns quants dies a l'Aneto, però que a Forner, de qui era amic des que havien coincidit en tasques de vigilància forestal, no li anava bé perquè tenia només dos dies de festa. Per això, va dir, van improvisar una sortida als Ports, on Paz li volia ensenyar un lloc per fer barranquisme. Però aquestes explicacions no van convèncer des d'un inici els investigadors. Entre d'altres, el fet d'iniciar la caminada a dos quarts de 7 del vespre, una cosa impròpia de qui vol fer senderisme i barranquisme i aprofitar la llum del dia.

Exvoluntari desocupat, amb pistola i antecedents

Un cop dirigida la investigació cap a l'incendi intencionat, els investigadors busquen ara quin podia haver estat el mòbil: per què haurien volgut cremar el boc. En la seva primera compareixença com a detinguts al jutjat de Gandesa, els investigadors van preguntar a Joan Antoni Paz per què va fer fotos de l'incendi i si li agradava el foc. Però també estudien la hipòtesi d'una possible revenja pel fet de no haver estat contractat aquell estiu com a voluntari de prevenció d'incendis. Havia participat anteriorment en quatre campanyes. Li pagaven 1.000 euros el primer mes, i 800 els següents. Per participar-hi, cal estar en situació d'atur, com és el seu cas. Aquest estiu, però, es va quedar sense aquesta font d'ingressos. El perfil de Paz, a més, presenta trets conflictius. Com va informar ahir aquest diari, en el sumari del cas hi consten antecedents per violència domèstica, i els Mossos van trobar a casa seva una pistola marca Colt del calibre 38 especial, així com bales del calibre 25 i cartutxos detonadors. Segons Forner, Paz li havia dit temps enrere que volia aconseguir una arma per agredir el seu excunyat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.