Roben de nit les almoines de l'església de Sant Feliu de Girona i hi fan danys

El bisbat posa en guàrdia els mossens per un joier «sospitós» que ofereix restaurar joies de culte

El mossèn de la parròquia de Sant Feliu, Joan Baborés, va des­co­brir el roba­tori de bon matí i va aler­tar els Mos­sos i va fer la denúncia cor­res­po­nent. Tot fa pen­sar que el lla­dre o els lla­dres es van que­dar ama­gats a dins de l'església apro­fi­tant els forats i ten­dals que hi ha a l'inte­rior del tem­ple a causa de les pros­pec­ci­ons arqueològiques que s'hi fan i que, pre­ci­sa­ment, han permès des­co­brir les bases de part de la que va ser l'estruc­tura de la pri­mera cate­dral de la ciu­tat. Durant la tarda, l'església és oberta al públic i per això tot fa pen­sar que els intru­sos malin­ten­ci­o­nats van entrar com a visi­tants i es van ama­gar fins que el mossèn va tan­car les por­tes. Lla­vors, van escor­co­llar el tem­ple i van arre­ple­gar el que els va interes­sar: els diners de les almoi­nes que eren als cai­xons i calai­xos. No van tocar, però, cap imatge ni objecte de culte. Sí que, per acce­dir a les dife­rents estan­ces i sor­tir, van des­tros­sar panys i por­tes, que supo­sa­ran una des­pesa con­si­de­ra­ble. Ahir al matí, després que el rec­tor pre­sentés la denúncia, els agents de la poli­cia científica dels Mos­sos van ins­pec­ci­o­nar el tem­ple per inten­tar tro­bar emprem­tes dels lla­dres, que se suposa que són pillets sense cap relació amb els grups espe­ci­a­li­tats en roba­to­ris d'objec­tes sacres. Aquests últims, en altres oca­si­ons, han actuat a les comar­ques giro­ni­nes i fins i tot han obli­gat el rec­tor de Por­que­res a adop­tar mesu­res dràsti­ques per poder man­te­nir els objec­tes expo­sats al públic sense que els lla­dres se'ls endu­guin: els ha posats al dar­rere de vidres blin­dats.

El joier sos­pitós

Per tal de sal­va­guar­dar-se de l'acció dels lla­dres i enta­ba­na­dors, la secre­ta­ria del Bis­bat de Girona va eme­tre diven­dres un comu­ni­cat a tots els mos­sens de les parròquies de la demar­cació per adver­tir-los que «tin­guin molta cura abans de con­fiar res­tau­ra­ci­ons d'objec­tes d'orfe­bre­ria a per­so­nes des­co­ne­gu­des i que no ofe­rei­xin cap garan­tia escrita per part de la vica­ria gene­ral del Bis­bat». Aquest comu­ni­cat té l'ori­gen en els adver­ti­ments que ha fet el rec­tor de Sant Miquel de Fluvià i Sant Mori, mossèn Antoni Viñas, que va rebre la tru­cada d'un joier estran­ger que li venia ava­lat per altres mos­sens de l'Empordà, que se li ofe­ria res­tau­rar-li els objec­tes de culte (cal­ces, copons, creus...) de la seva parròquia. El capellà, que va estar molts anys de mis­si­o­ner a dife­rents països ame­ri­cans i que té espe­rit inves­ti­ga­dor, es va mal­fiar del joier, tot i que ha fet alguns tre­balls de res­tau­ració lluïts i bé de preu a alguns rec­tors. Aquests li van fer una carta de reco­ma­nació i va deri­var en el fet que el bis­bat fins i tot tingués maque­tat el seu anunci a la seva guia. Però Viñas va con­si­de­rar que no era pru­dent dei­xar que un des­co­ne­gut s'endugués les joies de les rec­to­ries, supo­sa­da­ment a Irun, perquè no hi veu cap garan­tia que algun dia no des­a­pa­re­gui amb les joies. «Que no tenim joiers de con­fiança a Girona?» es pre­gun­tava Viñas, que va anar a expo­sar els seus argu­ments al bisbe, dient-li que no seria el pri­mer cop que algú es gua­nya la con­fiança de la gent fent uns pri­mers tre­balls ido­nis i després des­a­pa­re­gui amb mate­rial valuós o, fins i tot, amb la infor­mació pri­vi­le­gi­ada que dis­posi, hi enviï un lla­dre còmplice. A més, Viñas va des­co­brir que el gremi de joiers giro­nins con­si­de­rava «poc clar» el joier que s'ofe­reix als cape­llans. Amb tota aquesta infor­mació, el Bis­bat ha aler­tat els cape­llans que no siguin inge­nus. En la tar­geta que el joier entrega als cape­llans s'anun­cia com a expert en «res­tau­ració de tota mena d'objec­tes de culte».

On ronden els lladres que lligaven els capellans?

El clero està en el punt de mira dels lladres que, en ocasions, com va passar a Santa Pau, van robar fins i tot les hòsties, i el capellà va haver de deixar algun fidel sense combregar. Els casos més greus els van perpetrar el 2006 dos homes, un d'alt i un de baix, que anaven a les rectories amb alguna excusa, amenaçaven els capellans amb una pistola i els deixaven lligats. S'hi van trobar els rectors de Besalú, Sant Hilari, Bàscara i Mosqueroles (Vallès Oriental). Els Mossos tenien el retrat robot dels assaltants i alguna pista, però han passat 4 anys i, com que no consta cap detenció, deuen rondar lliures pel món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.