Successos

policial

balanç

Un homicidi cada cinc dies a Catalunya

Per segon any consecutiu l’índex de criminalitat augmenta

Els Mossos d’Esquadra han resolt un 80% dels casos i només queden per resoldre vuit crims, entre els quals el misteriós assassinat de Susqueda

Els dilluns i els diumenges són els dies de la setmana en què es perpetren més homicidis

Seixanta-vuit persones van morir víctimes de 46 accions homicides a Catalunya en el decurs de l’any passat, és a dir es va registrar un crim cada cinc dies de mitjana, segons dades recollides per aquest diari. L’increment en relació amb l’any passat, quan es van detectar 52 homicidis, és significatiu i conseqüència sobretot dels atemptats terroristes de la Rambla de Barcelona i Cambrils, que ja van sumar 17 víctimes. El 2017 és el segon any que la criminalitat augmenta després de la baixada gradual que s’havia anat produint a partir del 2009, quan el nombre de crims va arribar al seu punt àlgid: 88. El 2010 se’n van perpetrar 87; el 2011, 81; el 2012 es van comptar 75 assassinats; el 2014, van ser 56; el 2013, 44, i el 2014, 56. El 2015 es va arribar al nivell més baix: 42 homicidis.

De les 68 víctimes de l’any passat, 46 (un 67%) eren homes i la resta, dones. 26 de les víctimes (un 38%) eren estrangeres.

33 dels homicidis s’han perpetrat a les comarques barcelonines, 5 a les de Tarragona, 4 a les de Girona i 4 més a les lleidatanes. El nivell de resolució policial arriba al 80% i només queden per resoldre 8 casos, entre els quals el misteriós doble crim de Susqueda. Els dilluns i els diumenges, amb 9 casos, són els dies que més crims s’han registrat. El calendari criminal dia a dia és el que segueix.

1 DE GENER.

Un tiroteig a la Meridiana de Barcelona acaba amb un mort i un ferit molt greu. El crim forma part d’una cadena de revenges entre grups dominicans i està relacionat amb dos més: l’assassinat del Koko Premium (22 d’abril del 2016) i l’assassinat d’un home que va ser trobat mort a trets el 28 de novembre a l’Hospitalet de Llobregat. I altres tirotejos que no van causar víctimes mortals.

5 DE GENER.

Miguel, un home de 57 anys, mata d’una punyalada un altre home de 56, Antonio, davant del bar Muntaha del carrer Sant Pau de Barcelona. El mòbil deriva d’una discussió pel partit del Barça i alguna cosa sobre independència. Víctima i agressor eren sensesostre.

21 DE GENER.

Ismael Rodríguez Clemente, un caçador de 28 anys veí de Vacarisses, mata a trets dos agents rurals (Francesc Xavier Ribes Villas, de 43 anys i veí de Lleida, i David Iglesias Díez, de 39 anys i veí d’Alcoletge) que li van fer un control d’armes mentre caçava el tord a Aspa (Segrià).

22 DE GENER.

Els Mossos detenen a Barberà del Vallès un camioner portuguès de 39 anys per la mort d’un altre camioner durant una baralla al polígon de Can Salvatella. No es considera homicidi dolós.

7 DE FEBRER.

Un home de 83 anys mata la seva dona, també octogenària, a punyalades a Súria i després intenta matar-se ell amb el mateix ganivet.

17 DE FEBRER.

Troben morta a casa seva a Lleida una funcionària d’ensenyament. Al juny els Mossos detenen un home de 42 anys de nacionalitat espanyola.

22 DE FEBRER.

Un home, venedor de cupons, mata la seva exdona, de qui tenia ordre d’allunyament, a Santa Perpètua de Mogoda.

27 DE MARÇ.

Un home de Mataró asfixia el seu fill en el decurs d’una baralla a casa seva. Els Mossos el van detenir per homicidi imprudent. La víctima, consumidora de drogues, va entrar molt esvalotada a la casa i va començar a fer destrosses i el pare el va voler neutralitzar i el va acabar asfixiant. El cas s’investiga per imprudència.

28 DE MARÇ.

Troben mort a trets i lligat de peus i mans un home dominicà en un voral de carretera a Sant Joan Despí. Vinculen el crim amb la guerra de bandes de la droga que ja va protagonitzar el tiroteig amb un mort i un ferit a la Meridiana el primer dia de l’any.

7 D’ABRIL.

Marc Navarro Sancho, un noi de Bellvís de 22 anys, mata la seva mare a punyalades i també fereix el seu germà petit, de 16 anys, que va provar de defensar la mare. El van empresonar.

16 D’ABRIL.

Una dona de 53 anys, Ana, va matar la seva parella, Pili, de 57 anys, al pis que compartien al barri del Raval de Barcelona. L’homicida va ser empresonada. Els veïns van remarcar que les batusses entre la parella eren constants i que l’homicida solia maltractar la víctima. Arran del cas, les associacions de gais i lesbianes van exposar que els maltractaments entre parelles homosexuals són tan o més habituals que en les heterosexuals i van reclamar una llei perquè aquesta violència deixi de ser invisible.

21 D’ABRIL.

Troben una dona de 45 anys espanyola assassinada al seu pis del carrer Hospital de Barcelona. Van detenir la seva parella, un home de 38 anys, moldau, que va ser empresonat.

23 D’ABRIL.

Mor un nonagenari a Barcelona que havia estat enverinat pel gendre. La dona sobreviu a l’enverinament. Al juny els Mossos detenen el gendre i l’ingressen al psiquiàtric.

28 D’ABRIL.

Maten a trets dos nois dominicans en un pis del Prat de Llobregat. El crim s’emmarca dins la guerra de clans dominicans, que ja suma sis víctimes. Al juny els Mossos detenen un dominicà que consideren autor d’aquest doble crim i del cas del noi trobat lligat a Sant Joan Despí.

5 DE MAIG.

Troben calcinat dins del maleter del seu cotxe el cadàver d’un guàrdia urbà de Barcelona, Pedro Rodríguez. Són detinguts i empresonats dos urbans més: Rosa Peral, la companya de la víctima, i Albert López, el seu amant. El cas ha esdevingut un veritable serial perquè Peral, que ja havia denunciat un altre ex també urbà per difondre fotos sexuals seves, ara també està investigada per haver intentat llogar, des de la presó, un sicari per matar el seu exmarit, pare de les filles, un mosso d’esquadra.

6 DE MAIG.

Maten en una baralla a Mataró Juan Selma, un porter de discoteca que va ser testimoni protegit en el judici pel cas dels Casuals, la banda d’ultres del Barça implicada en extorsions, segrestos... on també hi havia vinculats exguàrdies civils. L’agressor es va entregar i va dir que la baralla va començar quan ell va veure Selma amb la seva xicota.

19 DE MAIG.

Troben calcinada dins d’un cotxe una parella boliviana a la Llagosta.

10 DE JUNY.

Maten a la platja de Sant Pere Pescador el veí de Figueres Enric Pagès Teixidor, de 82 anys. Detenen a Itàlia el sospitós: Manuel Rodríguez Origain, que ja va ser extradit i empresonat a Figueres.

19 DE JUNY.

Troben un cadàver dins del maleter d’un cotxe a Sants, Barcelona. Es tracta d’Edu Ardiaca, d’Albesa, i detenen el seu cunyat, Josep Puig Gros.

25 DE JUNY.

Un home marroquí mata la companya a punyalades a Salou, deixa el cadàver abandonat dins d’un cotxe a la carretera i s’entrega als Mossos d’Esquadra.

29 DE JUNY.

Maten a trets un empleat i malfereixen la mestressa d’un bar de Vilanova i la Geltrú. Hi ha un tercer ferit de bala però és un sergent dels Mossos al qual se li dispara l’arma quan va cap a l’escenari del tiroteig.

3 DE JULIOL.

Troben un home de 63 anys mort per un impacte per arma de foc, a casa seva a Miami Platja, a Mont-roig del Camp.

4 DE JULIOL.

Troben morta per asfíxia una dona de 63 anys a la Bisbal del Penedès, al Baix Penedès. Ara han empresonat el gendre i un còmplice.

6 DE JULIOL.

Jordi Casas tiroteja dos policies locals a Gavà, un dels policies mor al cap d’uns dies. Els Mossos li imputen tres delictes d’homicidi consumat i dos en grau de temptativa amb resultat de lesions greus per arma de foc. A Casas, se’l considera autor dels crims de Vilanova i de Mont-roig.

11 DE JULIOL.

L’Antonio, de 64 anys, mor apunyalat per un lladre quan torna de passejar el gos del seu veí, al número 11 del carrer Guillem Sagrera al districte de Sant Martí de Barcelona.

18 DE JULIOL.

Un home mata a ganivetades un company de pis, a Roses. L’agressor el va apunyalar un sol cop mentre la víctima feia una becaina. Eren marroquins i vivien d’ocupes amb cinc homes més.

31 DE JULIOL.

Un home de 33 anys i de nacionalitat senegalesa mor d’un cop de puny al cèntric carrer Carles Buïgas de Salou a causa d’una baralla. Els Mossos detenen a Valls el 16 d’agost dos homes espanyols. L’un per homicidi imprudent i l’altre per encobriment.

4 D’AGOST.

Mor un home en una baralla al carrer a l’Hospitalet de Llobregat i els Mossos detenen un home de 30 anys espanyol per homicidi imprudent.

10 D’AGOST.

Troben una dona de 51 anys i el seu fill de 30 morts al seu domicili de Barcelona. Tot indica que el noi va matar la mare i després es va suïcidar.

12 D’AGOST.

Un noi italià, Niccoló Ciatti, de 22 anys, rep una puntada de peu que li resultarà mortal a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar. Són arrestats tres txetxens refugiats a França: Rassoul Bissoultanov, Movsar Magomadov i Khabiboul Khabatov. Bissoultanov, l’autor del cop, és un lluitador professional.

21 D’AGOST.

El terrorista Younes Abouyaaqoub envesteix desenes de persones a la part alta de la Rambla de Barcelona amb una furgoneta i en la fugida mata el jove Pau Peréz i fuig un tram amb el seu cotxe. Un segon atac, aquest cop a Cambrils, deixa un mort, set ferits i quatre terroristes abatuts a trets pels Mossos en un nou atropellament amb un turisme. En total moren 17 persones i centenars resulten ferides. El grup terrorista, el formaven una colla de Ripoll. Dels terroristes supervivents, només dos dels quatre detinguts pels atemptats entren a la presó.

24-25 D’AGOST.

Marc Hernández i Paula Mas, una parella del Maresme, són assassinats a trets al pantà de Susqueda, on havien anat a navegar en caiac. Els seus cossos van ser localitzats 32 dies més tard.

25 D’AGOST.

Un home de 30 anys mor asfixiat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i els indicis apunten a una mort violenta. La víctima, de nacionalitat marroquina, era un pacient que tenia la mobilitat reduïda.

26 D’AGOST.

Troben una dona assassinada dins d’un cotxe a l’aparcament de l’estació d’Arenys de Mar. No s’ha resolt.

27 D’AGOST.

Detenen un home de 29 anys a l’Hospitalet de Llobregat com a presumpte autor de la mort de la seva àvia a Barcelona, una dona de 89 anys. Els agents van ser alertats d’una agressió i es van presentar a un domicili on l’home hauria agredit la seva mare i li hauria confessat la mort de l’àvia.

6 DE SETEMBRE.

La policia local detecta a Polinyà un cotxe que circulava amb sang regalimant del maleter. A dins hi duia el cadàver d’un home equatorià de 40 anys. El conductor, un empresari de 44 anys, va confessar que el mort era un empleat seu i que l’havia matat per desavinences laborals.

7 DE SETEMBRE.

Un algerià mor al carrer Gombau de Barcelona en el decurs d’una baralla amb un grup de marroquins. El cas està resolt.

24 DE SETEMBRE.

Membres dels Hells Angels apallissen a cops de pal un motorista que mor setmanes després. Tres homes han estat empresonats.

1 D’OCTUBRE.

Troben els cadàvers d’un home, una dona i un nadó d’11 mesos, morts a trets en un pis del districte de Sant Martí de Barcelona. Tot apunta que l’home els va matar i després es va suïcidar.

14 D’OCTUBRE.

Troben un home de 54 anys, espanyol, assassinat davant d’un portal al carrer Escudellers, al barri gòtic de Barcelona.

14 D’OCTUBRE.

Un home de 73 anys mata la dona, de 66, a Rubí i s’escapa. El detenen a Cornellà de Llobregat quan està disparant trets a l’aire amb una escopeta de caça i va destrossant els cotxes que troba.

7 DE NOVEMBRE.

Un home mor en una baralla al carrer entre familiars a Sabadell. Els Mossos detenen dos homes de 19 i 51 anys, pare i fill espanyols, que són empresonats.

21 DE NOVEMBRE.

Un home de 34 anys italià mor en una baralla al barri del Raval de Barcelona.

30 DE NOVEMBRE.

Una bomba al seu cotxe mata Javier Jaume Peña, un dels sospitosos dels atacs al Paradise de la Jonquera el Nadal del 2012, al pàrquing del bloc de pisos on vivia, a Viladecans.

10 DE DESEMBRE.

Maten una prostituta xinesa en un pis del Raval. Dos dies després un italià de 58 anys s’entrega a la policia a Badalona.

23-24 DE DESEMBRE.

Un home mata la dona a Sant Adrià del Besòs i el detenen. Es troba el cadàver mig enterrat al costat de la via del tren.

28 DE DESEMBRE.

Un caçador troba un cadàver d’una dona calcinat a Begues.

LES XIFRES

68
persones
són les que consta que van morir víctimes d’accions homicides al llarg del 2017 a Catalunya.
46
de les víctimes
dels homicidis registrats l’any passat a Catalunya eren homes.
17
víctimes
van morir per culpa dels atemptats perpetrats pels terroristes de Ripoll a Barcelona i Cambrils.
26
de les víctimes, un 38%
del total, eren estrangeres.

Un autor per tres crims

Jordi Casas Cordero, un veterinari acorralat pels deutes, que va ser arrestat al juliol a Gavà després d’un tiroteig en què va morir un policia municipal, és el protagonista d’un dels casos criminals més singulars.

La investigació va identificar Jordi Casas com l’home que el 29 de juny va entrar armat en un bar de Vilanova i la Geltrú i va matar a trets un empleat i va malferir la mestressa. Després d’aquest crim, el 3 de juliol va aparèixer un home de 63 anys mort d’un tret de bala a la seva casa de Miami Plaja, a Mont-roig del Camp. La munició utilitzada en els dos casos era la mateixa i a més es va comprovar que la víctima de Mont-roig del Camp havia estat el sogre de Jordi Casas, que precisament havia estat vist pels voltants del tanatori quan es feia el funeral de la víctima. Casas, doncs, és l’autor de tres crims connectats.

Semblaven crims i no ho eren

El cas del cadàver mig embolicat que uns caçadors van trobar el 6 de desembre a Mont-roig del Camp s’ha descartat que es tracti d’una mort criminal. Tampoc s’investiga com a homicidi la troballa del cadàver d’un home dins d’un contenidor de l’Ecoparc de Sant Adrià de Besòs.

La mort d’un nadó al novembre a Torroella de Montgrí també va mobilitzar tot l’aparell d’investigació criminal perquè els primers indicis assenyalaven que podia haver mort a causa d’una agressió sexual. Es va detenir un sospitós i tot però finalment l’autòpsia va revelar que es tractava d’una mort natural. També es va començar investigant com a mort criminal el cas del conductor trobat amb el cap obert en un garatge de Banyoles i es va acabar deduint que havia caigut accidentalment a Fortià i havia conduït moribund 40 quilòmetres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia