Els tres helicòpters que sobrevolaven la zona abans de l'atrapament es van centrar a rescatar les BRIF

La maniobra d'evacuació va posar en «un risc extrem» la vida dels pilots

«Tota la resta va quedar en un segon terme. La nostra missió principal era rescatar les BRIF», va recordar ahir Xavier Rovira, un dels pilots que van participar en l'evacuació dels efectius dels bombers d'Aragó. Els tres helicòpters que sobrevolaven la zona feia pocs minuts que s'havien enlairat de la base d'Horta de Sant Joan per fer un vol de reconeixement per analitzar si es podien enlairar la resta de mitjans aeris que estaven aturats per les fortes ràfegues de vent que bufava a la zona. Les BRIF primer van avisar els seus pilots, però els van dir que estaven fent una parada tècnica a Horta i que avisessin els mitjans dels Bombers de la Generalitat que en aquell moment sobrevolaven la zona. Als tres helicòpters que van participar en el rescat els va costar localitzar els bombers d'Aragó, perquè les BRIF havien abandonat el perímetre de l'incendi quan van decidir abandonar la zona. «Ens van passar les coordenades d'on eren, però no les sentíem perquè hi havia molt de soroll. Els vam dir que haurien de sortir pel seu propi peu, però ens van respondre: ‘No fotis, som 25 persones. No ens foteu enlaire les nostres vides i les de les nostres famílies. Vinga baixeu a rescatar-nos que sou els millors pilots'», va explicar ahir el pilot Xavier Rovira. Els helicòpters van haver de fer cinc viatges per rescatar els efectius de les BRIF. En acabar l'evacuació, els pilots van rebre «gestos d'emoció i agraïment entre plors i abraçades», va recordar Rovira.

«No vam fugir»

El cap de les BRIF, Raúl Vicente Pérez, va defensar ahir al Parlament que van seguir el seu protocol de seguretat quan van demanar que els evacuessin. «Nosaltres no vam fugir. Vam seguir el nostre protocol de seguretat.» Segons va explicar Vicente, el seu protocol de seguretat estableix que una zona segura ha de fer 2.500 metres quadrats –la dels GRAF de Lleida en feia 200– i no preveu construir zones de seguretat, sinó buscar-les. Per aquest motiu, les brigades de Medi Ambient van decidir marxar seguint la línia d'aigua per la qual havien pujat, perquè era on tenien una zona segura identificada, però Vicente desconeixia que la línia d'aigua s'hagués modificat i com que no va trobar la zona segura va decidir demanar que els evacuessin. «La meva responsabilitat era garantir la seguretat de la meva gent. Estàvem tancats, el foc estava a un quilòmetre i teníem una paret calcària de 300 metres darrere.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.