Successos

seguretat

La marihuana mata

Una quinzena d’assassinats perpetrats a Catalunya estan emmarcats en conflictes generats pel cultiu i el mercadeig de cànnabis

Els vigilants dels cultius solen anar armats per evitar els robatoris a les plantacions i s’han donat molts casos d’intercanvi de trets

Un traficant va disparar contra els Mossos pensant-se que eren lladres de marihuana

“Maleïda herba”, és el lament que va deixar anar davant dels Mossos la inquilina d’un habitatge de Maçanet de la Selva després que la comitiva judicial s’emportés el cadàver del seu marit, trobat mort al jardí arran d’una batussa amb uns homes que van trucar a la porta durant la nit. La pista que es té dels homicides és que van fugir amb una furgoneta de color blanc i alta, de les que tenen cabuda per portar una persona dreta a dins. Un crim que, en vista de les plantes de marihuana trobades a l’interior de la casa, els investigadors no dubten que va ser conseqüència dels negocis relacionats amb el cànnabis que tenia la víctima. Pels cops d’uns lladres de marihuana també va morir, l’11 de setembre a Calella (Maresme), una dona holandesa de 65 anys, que, ironies de la vida, la cultivava –juntament amb el marit, ferit pels lladres– amb finalitats medicinals.

Robatoris amb violència, tirotejos i assassinats s’han repetit en els darrers anys amb el mòbil de l’herba al darrere. Unes simples plantes de marihuana, dues o tres, plantades en testos, van ser el mòbil d’un assassinat l’any 2001 a Sant Gregori (Gironès). Un noi de només 16 anys va matar a trets el seu veí de 17 anys. El 2 d’octubre del 2013, a Vila-sacra (Alt Empordà), un aturat que tenia l’encàrrec de vigilar una plantació va matar a trets d’escopeta un noi que pretenia agafar-ne una mica.

L’any 2014, els Mossos van comptabilitzar tres homicidis relacionats amb el cànnabis. El primer, el 17 d’octubre, al Perelló (Baix Ebre). Dins d’una casa va aparèixer el cadàver d’un home holandès assassinat i 2.000 plantes de marihuana. Els Mossos van batejar la investigació com a cas Tulipa, per la procedència holandesa de la víctima, que vivia de lloguer.

El 28 de novembre, un robatori violent en una casa de Rubí (Vallès Occidental) va acabar a trets entre l’amo de la casa i els assaltants. Durant l’intercanvi de trets, l’amo de la casa, que tenia 2,5 quilos de marihuana tallada, va resultar ferit i un dels intrusos, mort. A Bordils, el 10 de desembre del mateix any 2014, un altre intent de robatori d’herba va acabar amb dos dels presumptes lladres morts pels trets que van disparar els inquilins de la casa. Els cadàvers van ser trobats dins d’una furgoneta embarrancada en el fang al costat del riu, on havien intentat fer-los desaparèixer.

També s’emmarca en una disputa per la marihuana el doble crim perpetrat a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) el dia 1 de setembre del 2016. En aquest cas, les víctimes, dos nois dominicans trobats morts a punyalades al replà, eren els ocupants del domicili on hi havia la marihuana, i els assassins, els presumptes lladres.

A Alfarràs (Segrià), el 19 de maig del 2016, un home va morir apunyalat i la seva filla va resultar ferida de gravetat al seu domicili, un punt de distribució de cànnabis. És l’operació batejada pels Mossos com a cas Bloody i que va acabar amb la confessió del crim per part d’un veí de la població, que va ser arrestat.

Homicidi i ocultació de cadàver és el que els Mossos investiguen al Montmell, on l’agost del 2017 va desaparèixer un dels dos socis que gestionaven una plantació de marihuana. Encara que el mòbil hagi agafat un caire de crim passional, també eren socis en el negoci de la marihuana l’home que el 28 de setembre va ser trobat enterrat sota formigó en una nau d’Argentona (Maresme) i els detinguts: la seva excompanya i el seu actual amant. I també es va trobar marihuana a l’habitatge del veí de Vic Francesc Renau, que el febrer passat va admetre haver matat a casa seva el veí de Blanes Juanito Gómez i haver amagat el cos en una nau de Vilanova de Sau. Un altre crim que es vincula al tràfic de cànnabis.

Si comptem els tirotejos sense resultat de mort a l’entorn del negoci de la marihuana, la llista s’allarga molt. Destaca el tiroteig que va protagonitzar a Darnius un ciutadà francès que es va atrinxerar en una casa i va començar a disparar contra els agents que anaven a inspeccionar l’habitatge, on hi havia una bona quantitat de plantes de marihuana. Tot indica que es va pensar que els agents dels Mossos eren lladres de marihuana i va decidir defensar el cultiu. També van ressonar els trets al Mas Muntada de Sant Llorenç de la Muga el 2014: els assaltants van fugir amb una furgoneta i els Mossos la van interceptar i van detenir set persones. I a Riudoms, els Mossos van descobrir una plantació de marihuana i el jaç d’un vigilant en una masia després que els veïns alertessin a través del 112 que havien sentit trets. La història dels trets en intents de robatori de marihuana s’ha repetit en masies de Vilaverd (Conca de Barberà) i al nucli de Vinallop, a Tortosa. En altres casos, sense que hagin ressonat els trets, els Mossos han trobat armes als caus dels traficants de marihuana. Com va passar a Vilanova de Sau (Osona), on van trobar una carabina, un silenciador i una mira telescòpica, i a Garrigàs, on es va localitzar una plantació de marihuana i una tenda de campanya amb els dos vigilants dormint-hi, amb una escopeta enmig.

La constatació a que els cultivadors de cànnabis vigilen les plantacions amb armes de foc ha dut els Mossos a fer un sil·logisme d’incriminació en el cas de Susqueda: Jordi Magentí tenia plantes de marihuana; ergo, Magentí havia de tenir armes per defensar el cultiu; ergo, Magentí va disparar contra la parella morta al pantà.

57 robatoris
violents, com a mínim, relacionats amb la marihuana han comptabilitzat els Mossos des de l’any 2015 a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia