Successos

Societat

Condemna per a la “bona gent”

L’Audiència de Girona imposa 22 mesos de presó per als artífexs del museu de la retirada de Camprodon però els suspèn la pena

Alejandro Cuadrado i Lluís Bassaganya lluiten per recuperar peces comissades

“L’administració hauria de ser més intel·ligent i veure que jo no tinc a qui deixar el patrimoni”

Som bona gent”, pro­cla­mava Ale­jan­dro Cua­drado, l’amo de l’edi­fici que ocupa el museu de la reti­rada de Cam­pro­don on la Guàrdia Civil va comis­sar dese­nes d’armes i explo­sius, ahir abans d’entrar a la sala de vis­tes de l’Audiència de Girona d’on ja sabia que en sor­ti­ria con­dem­nat, encara que amb mati­sos. Fis­cal i defen­ses (Car­les Mon­gui­lod i Gabri­ela Bar­rios) havien sig­nat un pacte, segons el qual Cua­drado i l’altre artífex del museu, Lluís Bas­sa­ga­nya, accep­ta­rien una pena de 22 mesos de presó pels delic­tes de dipòsit d’armes i muni­ci­ons de guerra, que els hau­ria pogut com­por­tar penes de fins a vuit anys de presó. En el moment de dic­tar la sentència in voce, el magis­trat Ilde­fons Carol va adver­tir els acu­sats que anes­sin amb compte perquè, tot i apli­car-los la sus­pensió de la pena (en apli­car-los el bene­fici de l’error inven­ci­ble), si durant els pro­pers dos anys come­ten algun delicte, tipus bara­lla o con­duir beguts, podrien aca­bar a la presó. Pot sem­blar una fotesa però s’ha de vigi­lar amb aques­tes coses, va adver­tir el magis­trat.

Però per a Cua­drado i Bas­sa­ga­nya la veri­ta­ble con­demna ha estat la jugada que els va fer la Guàrdia Civil (amb qui sem­pre han tin­gut con­tacte i bona relació), que en l’ano­me­nada ope­ració Òxid els va arre­ple­gar 217 d’armes i 300 qui­los d’explo­sius, algu­nes peces expo­sa­des però mol­tes a la casa de Cua­drado, al mateix edi­fici que ocupa el museu, que va ser visi­tat per milers de per­so­nes, mol­tes auto­ri­tats, “i mai vam cobrar res”, excla­mava Cua­drado per remar­car el caràcter altru­ista, a més d’històric, del seu pro­jecte d’expo­sició. Ale­jan­dro Cua­drado, sep­tu­a­ge­nari jubi­lat, de memòria pro­di­gi­osa, no vol que es perdi el patri­moni històric que durant anys ha reco­llit. Part d’aquest patri­moni eren armes: com per exem­ple la pis­tola que havia estat de Quico Sabaté. O una pis­tola que li va entre­gar Harold Deer, ofi­cial del cap de la legió Còndor, Wol­fram von Richt­ho­fen, i un Winc­hes­ter de 1968 que li va rega­lar un pilot d’avi­ació francès. Deer i la seva dona estan enter­rats al cemen­tiri de Cam­pro­don i cada any Cua­drado els va a por­tar flors: un ram de grèvol flo­rit. També hi tenia la pis­tola del seu besavi, Juan Cua­drado, que va ser muni­ci­pal d’Olot. Però no tot eren armes en aquell museu que obria i tan­cava quan podia, segons es podia lle­gir al rètol de l’entrada. Cua­drado guarda valu­osa docu­men­tació, uni­for­mes, cascs, vehi­cles... Una peça d’expo­sició és un cotxe Stu­de­baker, model pre­si­dent, de 1926, amb molta història. Amb aquest cotxe, relata Cua­drado, durant la guerra el seu pare va sal­var d’una mort segura el capellà de Vila­llonga. El van posar al cotxe enrot­llat dins d’un matalàs i li van anar a bus­car un refugi abans de fer-li pas­sar la fron­tera. Una història de pel·lícula. Una pel·lícula que es podria fer amb totes les històries que Cua­drado guarda, entre el museu i la memòria. Ahir abans d’entrar al judici reve­lava que Anto­nio Tejero, el del 23-F, havia començat de guàrdia a Vila­llonga de Ter i que fes­te­java una noia de Tre­gurà. Cua­drado, explica, escriu les seves històries perquè no que­din en l’oblit. Però li pre­o­cu­pava què pas­sarà amb el seu patri­moni, tot el mate­rial històric que paci­ent­ment ha reco­pi­lat durant tota la seva vida. “Jo ja soc gran i no tinc hereus (el seu fill va morir amb 16 anys) i no m’empor­taré res d’aquest món. L’admi­nis­tració hau­ria de ser intel·ligent i veure-ho, això”, explica Cua­drado, que creu que l’admi­nis­tració hau­ria d’inter­ve­nir en l’afer i assu­mir la gestió del museu. Un museu que des de l’ope­ració de la Guàrdia Civil no ha tor­nat a obrir. “Com que ara tot està pro­hi­bit, és millor no arris­car-se. Podrien veure una foto històrica i dir que faig apo­lo­gia del fei­xisme”, iro­nitza Cua­drado.

Amb la sentència a la mà, que insta la Guàrdia Civil a donar al mate­rial comis­sat el destí legal que cor­res­pon­gui, Ale­jan­dro Cua­drado i Lluís Bas­sa­ga­nya no es ren­dei­xen i volen recu­pe­rar les peces i tor­nar-les a expo­sició pública. Una de les opci­ons, que ja s’havia inten­tat durant la ins­trucció de la causa, és que la Gene­ra­li­tat les reclami per al seu arxiu històric. Cua­drado, amb bons con­tac­tes amb l’exèrcit, s’ha reu­nit amb un mili­tar, Josep Peris, qui va ser màxim res­pon­sa­ble del cos dels Mos­sos durant cinc anys i després des­tituït, que va mos­trar el seu interès perquè les peces de Cua­drado puguin anar a parar al museu de l’exèrcit. Tindrà futur el museu? Un enigma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.