Successos

Seguretat

L’arma desconeguda

Un any i vuit mesos després del doble crim de Susqueda, encarreguen a uns especialistes que intentin precisar el calibre de l’arma homicida, mai no localitzada

Els Mossos incorporen al sumari les fotos d’un home marroquí, expulsat el 2015, que esgrimia una pistola i un Cetme

Fa poc s’han tornat a submergir a l’embassament

Quina és l’arma del doble crim de Sus­queda? És un dels grans inter­ro­gants que, un any i vuit mesos després dels assas­si­nats, la inves­ti­gació no ha pogut acla­rir. No se sap quina mena d’arma és ni el seu cali­bre. La inves­ti­gació –que, ara per ara, tam­poc ha pogut cer­ti­fi­car quin va ser l’esce­nari exacte del crim– tre­ba­lla a tres ban­des: als labo­ra­to­ris, sobre el ter­reny i a través de tes­ti­mo­nis, algun d’anònim, per inten­tar acla­rir amb quina arma es va posar fi a la vida de Marc Hernández i Paula Mas. De moment, han encar­re­gat una anàlisis peri­cial balística a uns espe­ci­a­lis­tes foren­ses i mili­tars perquè, a través de les mides de la ferida que tra­ves­sava el cap de la Paula i ate­nent a la incli­nació de la tra­jectòria del pro­jec­til i de la distància a què con­si­de­rin que va ser dis­pa­rat el tret, inten­tin deter­mi­nar el cali­bre que cor­res­pon a l’arma. En el pri­mer informe, els perits de balística dels Mos­sos van apun­tar que pro­ba­ble­ment es trac­tava d’una pis­tola de 9 mm Para­be­llum, però van dei­xar la porta oberta que es tractés d’una munició del 22, amb la pos­si­bi­li­tat que l’arma homi­cida fos una car­ra­bina del 22. Per deducció, a par­tir del tes­ti­moni de gent que va sen­tir trets el 24 d’agost del 2017, que asse­gu­rava que les deto­na­ci­ons no eren les típiques d’una arma de cacera. El fet que no s’hagi tro­bat l’arma sos­pi­tosa ni tam­poc cap beina impos­si­bi­lita fer una peri­cial que arribi a con­clu­si­ons clares.

Els Mos­sos no saben quina és l’arma, però con­ti­nuen amb l’afany de voler demos­trar que l’empu­nyava Jordi Magentí (alli­be­rat per l’Audiència fa mes de qua­tre mesos) i inten­ten, a través de tes­ti­mo­nis tan­gen­ci­als, tro­bar una arma, o referències a una, a l’entorn de Magentí, que sem­pre s’ha decla­rat inno­cent. La tesi poli­cial és que Magentí havia de tenir accés a un arma perquè jun­ta­ment amb el seu fill cui­da­ven una plan­tació de mari­hu­ana (situ­ada a uns cinc quilòmetres del lloc on van ser tro­bats els cadàvers) i “la lògica i l’estadística” diu que els cul­ti­va­dors de mari­hu­ana solen defen­sar els seus cul­tius amb armes.

Una de les hipòtesis que ara inten­ten sus­ten­tar els inves­ti­ga­dors és que l’arma del crim fos una pis­tola que tenia un home mar­roquí que vivia a Anglès (a la foto, l’home amb l’arma a la mà) que va ser expul­sat per la Policía Naci­o­nal el 2015 i que els consta que tenia relació amb el fill de Magentí. L’expul­sat ha fet diver­sos intents de tor­nar a través de la fron­tera de Meli­lla, però sem­pre se l’ha detec­tat i se l’ha retor­nat. Els Mos­sos, que han incor­po­rat al sumari les foto­gra­fies de l’home amb la pis­tola extre­tes del seu Face­book, no l’han pogut inter­ro­gar per la cir­cumstància de l’expulsió, però han loca­lit­zat una excom­pa­nya que els ha expli­cat una història sobre la pis­tola, que ara ningú no sap on és.

La noia ha rela­tat que el seu com­pany va tro­bar la pis­tola al bosc embo­li­cada amb draps, que estava bruta i rove­llada i que la va nete­jar i engreixa. Poste­ri­or­ment, la va pro­var sota el pont del riu i fun­ci­o­nava bé. La noia també ha expli­cat que l’home tenia l’arma al pis que com­par­tien i que li agra­dava reme­nar-la i posar-hi i treure’n les bales. Manté que veu impos­si­ble que l’home s’emportés l’arma al Mar­roc quan el van expul­sar, ja que la poli­cia el va anar a bus­car per sor­presa al pis i el van depor­tar sense dei­xar-li aga­far res de les seves per­ti­nen­ces.

En la decla­ració als Mos­sos, la noia, hi va afe­gir que, un cop expul­sat, molta gent va entrar al pis i se li’n van endur coses i que d’aquí ve el lli­gam que volen esta­blir amb el crim de Sus­queda. Un dels qui va entrar va ser el fill de Jordi Magentí, que, asse­gura, se sen­tia legi­ti­mat per aga­far-li coses pels diners que el seu excom­pany li devia per uns supo­sats trac­tes amb mari­hu­ana.

La pis­tola, de marca i cali­bre des­co­ne­guts per la tes­ti­moni, no va ser loca­lit­zada en l’escor­coll que els Mos­sos van fer a tots els habi­tat­ges rela­ci­o­nats amb la família Magentí, on només van tro­bar armes de fogueig i munició de revòlver del cali­bre 44. Una munició que els perits van deter­mi­nar que podria haver estat recar­re­gada, és a dir que s’hagues­sin emple­nat bei­nes ja dis­pa­ra­des per tor­nar-les a uti­lit­zar.

I encara exis­teix una altra arma vir­tual que els Mos­sos inten­ten vin­cu­lar amb l’entorn de Magentí. Es tracta d’un Cetme C, que en una foto­gra­fia (a sota) també empu­nya el mar­roquí expul­sat. Segons els inves­ti­ga­dors, la foto­gra­fia va ser feta en una de les cases de la família Magentí. Perr inten­tar tan­car el cer­cle, els Mos­sos d’Esqua­dra remar­quen que, en l’escor­coll a la casa de Magentí, sí que van tro­bar un mat­xet tipus baio­neta que seria un acces­sori d’un Cetme C.

La tru­cada del anònim

Va ser una tru­cada anònima que algú, amb veu d’home, va fer a la comis­sa­ria dels Mos­sos de Santa Coloma que va posar sobre la pista de gent de l’entorn de Jordi Magentí (el fill) com a pos­si­bles faci­li­ta­dors d’un arma. L’anònim –que després d’inten­ses inves­ti­ga­ci­ons secre­tes no ha pogut ser iden­ti­fi­cat– va asse­nya­lar un tal Modest com l’indi­vidu que podria haver “ama­gat o faci­li­tat” l’arma homi­cida de Sus­queda.

En canvi, sí que van poder loca­lit­zar la per­sona que l’anònim iden­ti­fi­cava com a Modest i el van inter­ro­gar, com a tes­ti­moni. Es tracta d’un home de 61 anys, que resi­deix i tre­ba­lla a la zona, que no va apor­tar cap dada d’interès en relació amb el Cetme. Segons unes con­ver­ses de What­sapp inter­cep­ta­des pels Mos­sos, Jordi Magentí Gar­cia podria haver entre­gat el Cetme a aquest hom, que s’hau­ria lesi­o­nat la mà fent-lo ser­vir.

L’arma homi­cida con­ti­nua sent des­co­ne­guda i, en un intent de tro­bar-la mate­ri­al­ment els dar­rers dies, els Mos­sos han tor­nat a fer immer­si­ons a l’embas­sa­ment entre la Rie­rica i la font del Borni. Una missió molt com­pli­cada.

Testimonis.
El jutjat ha citat les ex-xicotes del fill de Magentí i del marroquí expulsat, l’home que l’anònim assenyalava com a possible proveïdor de l’arma del crim i un caçador de la Cellera que havia tingut converses sobre armes amb Magentí García i ha ordenat buscar l’expulsat el 2015 per recollir-ne el testimoni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.