Successos

Sense respostes

Fa dos anys del doble crim de Susqueda i encara tot són incògnites

La defensa de Magentí, ara lliure, proposa més proves per esclarir les circumstàncies dels assassinats

Per què van matar Marc Hernández i Paula Mas? On es va perpetrar exactament el doble crim de Susqueda? Quina va ser l’arma del crim? On és? Fins on van arribar amb vida en Marc i la Paula? Van inflar ells el caiac i van arribar a navegar o ho va fer el criminal que també el va intentar enfonsar? Qui els va assassinar? Són alguns dels grans interrogants que continuen sense resposta dos anys després, encara que els Mossos i el fiscal mantenen el seu convenciment que el responsable del crim només pot ser Jordi Magentí, que l’Audiència de Girona va deixar en llibertat el 28 de desembre per la feblesa dels indicis. Falten respostes en part perquè tampoc s’ha obtingut resposta o resultat encara d’un reguitzell de diligències i proves encarregades que no s’han conclòs o no s’han incorporat al sumari. Aquest agost, quan les aigües tornen a estar baixes i es veuen les ruïnes de la Rierica, que els investigadors apunten com a possible escenari del crim pel fet que hi pescava Magentí, els Mossos han fet noves diligències (algunes amb tècnics de la universitat i amb drons) per mesurar distàncies a l’aigua, la direcció del vent en diferents hores del dia, els corrents de l’aigua... Dimecres i dijous els Mossos, amb barques, van passar el dia al pantà. Dijous era previst fer una prova de so per comprovar si els trets disparats a la platgeta on era enfonsat el cotxe de les víctimes se sentien als punts on els testimonis (quatre persones que eren al mas Llomar i dos senderistes que caminaven cap a Sant Martí Sacalm) diuen que els van sentir el 24 d’agost del 2017. El jutjat, però, va suspendre la prova sine die per poder consensuar fer-la amb la presència de totes les parts comparegudes que hi vulguin assistir.

El calibre de l’arma

Una de les proves pericials pendents que s’ha encarrilat aquest estiu intenta establir quin calibre tenia l’arma amb què van disparar a Paula Mas. No es va poder recuperar cap beina ni projectil i l’estudi es fa a partir dels forats d’entrada i sortida al crani de la noia. Les lesions que tenia el noi al tòrax no eren aptes per fer proves. Un primer informe dels Mossos de balística apuntava que la munició podia ser de la família dels 9 mm parabellum però es pretén afinar un xic més. Per això faran noves proves disparant amb armes diferents a unes planxes d’os artificial, de diferents formes. Les cavitats que en resultin seran comparades amb les que presentava la víctima, a través de les proves pericials de dos metges forenses, entre ells un doctor amb formació militar especialista en balística. Durant els rastrejos a Susqueda es va trobar, als marges del pantà, una beina (entre la Rierica i la font del Borni) però es va descartar que estigués relacionada amb el doble crim.

Per trobar l’arma els Mossos han demanat ara suport a l’armada espanyola perquè vagi a Susqueda amb un robot subaquàtic. La recerca també vol servir per intentar trobar els telèfons mòbils de les víctimes (que també busquen a Colòmbia) i la motxilla de la Paula, que es pressuposa que van enganxar al cos de la noia i van emplenar amb rocs per llastar-la, com van fer amb el noi, que va ser trobat amb una motxilla lligada a les mans i amb una pedra a dins.

L’historial de Google

El jutjat, el fiscal, els Mossos i l’acusació particular han posat les seves esperances en el fet que els responsables de Google als EUA els precisin, a través de l’anàlisi dels comptes de les víctimes, el recorregut que van fer els seus telèfons mòbils o tauletes el dia 24 d’agost del 2017, quan se’ls va perdre la pista. El resultat d’aquesta diligència seria clau per poder establir el punt fins on van arribar les víctimes. A la causa, s’hi ha incorporat un informe dels Mossos sobre les dades aportades per Google del telèfon de Marc Hernández que els Mossos consideren que és contradictori amb la tesi policial del recorregut que van fer els joves basat en les càmeres de seguretat. Google situa el telèfon d’en Marc entre les 9.01 i les 9.25 h fent un desplaçament de 14,7 km des del centre de la Cellera fins a la branca de la riera de Rupit del pantà de Susqueda. I, des de les 9.25 fins a les 9.37 h, el telèfon es mostra a la zona de la font del Borni. L’informe dels Mossos aportat al jutjat no inclou les imatges de Google, només la interpretació policial. Benet Salellas, defensa de Magentí, ha demanat al jutjat que reclami aquestes imatges per poder-les estudiar, però encara no ha obtingut cap resposta. Google marca moviment des de la font del Borni a partir de les 9.37 h en direcció al centre de la Cellera, on arriba a les 9.47 h, després d’haver fet un recorregut de 8,5 km. Així doncs, el camí de pujada cap a la font del Borni es va fer per una ruta més llarga que la de tornada? Un cop a la Cellera, consta que no es mou entre les 9.46 i les 9.57 h, període que coincideix amb l’estada d’en Marc i la Paula a l’oficina de La Caixa de la Cellera, on van ser captats per la càmera. La darrera imatge d’ells vius de què es disposa. Encara no ha arribat tampoc la resposta dels moviments bancaris de les víctimes que el jutjat ja va sol·licitar, ni s’ha aclarit el moviment en el compte de la Paula que la seva mare va relatar que s’havia fet a les 13.30 h del dia 24, una hora en què segons la investigació ella ja havia estat assassinada.

Les empremtes

No s’ha pogut establir, que consti, a qui pertanyen dues empremtes extretes del cotxe Opel Zafira quan va ser tret del pantà. Ara, la defensa ha demanat que els Mossos agafin les empremtes dactilars a tots els residents coneguts de la zona de Susqueda el dia dels fets i es comparin. El Zafira, element clau perquè és segur que el criminal el va manipular, va haver de ser recuperat d’un desballestament de Múrcia i ara encara és al complex Egara de Sabadell, on ha estat inspeccionat, però el resultat encara no està a disposició del jutjat, que tampoc ha donat resposta a la petició de la defensa perquè els Mossos enviïn els manuscrits de la Paula que consta que eren dins del vehicle, per comprovar si havia escrit sobre el viatge i els seus plans de ruta, que podrien ajudar a saber on volien anar. En el mateix escrit de peticions al jutjat, Salellas demana que informin dels resultats de les anàlisis de la sang que consta que va ser trobada molt arran del pantà al turó del Llamp.

Silenci de Colòmbia

Tampoc s’ha rebut resposta de la comissió rogatòria que es va enviar a Colòmbia perquè comprovés si els terminals dels telèfons d’en Marc i la Paula s’havien activat a aquest país (d’on és la dona de Magentí) i tampoc consta resposta de la companyia amb què va viatjar Nancy Londoño sobre les imatges dels escàners per comprovar si a les maletes hi havia els drons de Marc Hernández, que segons la seva família també van desaparèixer. Salellas proposa que es faci un informe sobre els drons de Marc Hernández en què consti el model i característiques i es faci un estudi sobre els permisos de vol i si els aparells tenien capacitat per emmagatzemar imatges, que podrien aportar dades sobre el recorregut que van fer en Marc i la Paula.

Els visitants del pantà

Aquest estiu els investigadors dels Mossos també estan ocupats en la identificació de totes les persones, que a les imatges de les càmeres es compten per desenes, que van ser al pantà el dia en què es pressuposa que es va perpetrar el crim per comprovar si alguna d’elles pot aportar dades que ajudin a esclarir el cas. La gent del pantà diu que allà “sempre hi ha ulls que et miren”. Hi haurà testimonis callats?

Camins de pas lliures de càmeres

Els Mossos sustenten la hipòtesi de la culpabilitat de Magentí, en bona part, a partir del que anomenen “indici de presència única”, que pretén demostrar que a l’hora en què fixen el crim (entre les 11.20 i les 11.26 h) només Magentí podia ser a l’escenari on pensen que es va perpetrar el crim perquè cap càmera va gravar cap altre vehicle i perquè el senderistes que pujaven per la pista de Sant Martí van dir que no s’havien trobat cap vehicle pel camí després de sentir els trets i la música màquina. Els Mossos han recorregut els darrers dies els camins de Susqueda amb vehicles dotats de càmeres al sostre per enregistrar les vies per executar la diligència que els va encarregar el jutjat perquè detallin tots els camins que comuniquen amb la platgeta de la raconada de la Muntada (on va ser trobat enfonsat a l’aigua del pantà l’Opel Zafira de les víctimes) especificant la distància i el temps que es tarda per arribar-hi i amb quina mena de vehicles és possible accedir-hi. La primera tesi d’investigació apuntava que el recorregut només era viable pel camí que arrenca a l’antiga pedrera, passa per la font del Borni (prop d’on viu en una barraca Bartomeu Soler i on van ser trobats els cadàvers) i el Llomar (la masia on estan establerts el propietari belga i els seus amics). Però, tal com ha pogut comprovar aquest diari, hi ha més camins per on s’hauria pogut anar a enfonsar el cotxe i després marxar amb un altre vehicle sense haver de tornar a passar pel Llomar ni la font del Borni. Camins lliures de càmeres. Molt a prop de la platgeta, al costat del torrent de Benegre arrenca el camí que comunica amb el mas Puigderajols, segueix fins al santuari de Montdois i des d’allà es va a Sant Joan de Fàbregues i Sau, Rupit... La masia de Puigderajols, a un quilòmetre aproximadament, està ben conservada i habitada temporalment per uns llogaters que hi van caps de setmana i vacances. Els estadants de Puigderajols no eren a la masia la setmana de la desaparició de la parella. La gent de Puigderajols va ser víctima, fa uns anys, del robatori dels caiacs que ells guardaven en un lloc amagat i arraconat a la riba de la platgeta per tenir-los a punt quan baixaven al pantà amb la jovenalla. Circumstància que demostra que la zona és prou transitada. Però el camí de Puigderajols també connecta amb la zona del pla de Canvi, des d’on es pot comunicar per un costat amb el Llomar o fins a Rupit, des d’on també es pot arribar a Sant Martí Sacalm i d’allà s’accedeix a l’antiga pedrera i on es torna a enllaçar amb el camí de la Font del Borni, el Llomar... Accessos on no hi ha càmeres i són de bon transitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia