Successos

Sense respostes

Fa dos anys del doble crim de Susqueda i encara tot són incògnites

La defensa de Magentí, ara lliure, proposa més proves per esclarir les circumstàncies dels assassinats

Per què van matar Marc Hernández i Paula Mas? On es va per­pe­trar exac­ta­ment el doble crim de Sus­queda? Quina va ser l’arma del crim? On és? Fins on van arri­bar amb vida en Marc i la Paula? Van inflar ells el caiac i van arri­bar a nave­gar o ho va fer el cri­mi­nal que també el va inten­tar enfon­sar? Qui els va assas­si­nar? Són alguns dels grans inter­ro­gants que con­ti­nuen sense res­posta dos anys després, encara que els Mos­sos i el fis­cal man­te­nen el seu con­ven­ci­ment que el res­pon­sa­ble del crim només pot ser Jordi Magentí, que l’Audiència de Girona va dei­xar en lli­ber­tat el 28 de desem­bre per la feblesa dels indi­cis. Fal­ten res­pos­tes en part perquè tam­poc s’ha obtin­gut res­posta o resul­tat encara d’un reguit­zell de diligències i pro­ves encar­re­ga­des que no s’han conclòs o no s’han incor­po­rat al sumari. Aquest agost, quan les aigües tor­nen a estar bai­xes i es veuen les ruïnes de la Rie­rica, que els inves­ti­ga­dors apun­ten com a pos­si­ble esce­nari del crim pel fet que hi pes­cava Magentí, els Mos­sos han fet noves diligències (algu­nes amb tècnics de la uni­ver­si­tat i amb drons) per mesu­rar distàncies a l’aigua, la direcció del vent en dife­rents hores del dia, els cor­rents de l’aigua... Dime­cres i dijous els Mos­sos, amb bar­ques, van pas­sar el dia al pantà. Dijous era pre­vist fer una prova de so per com­pro­var si els trets dis­pa­rats a la plat­geta on era enfon­sat el cotxe de les vícti­mes se sen­tien als punts on els tes­ti­mo­nis (qua­tre per­so­nes que eren al mas Llo­mar i dos sen­de­ris­tes que cami­na­ven cap a Sant Martí Sacalm) diuen que els van sen­tir el 24 d’agost del 2017. El jut­jat, però, va sus­pen­dre la prova sine die per poder con­sen­suar fer-la amb la presència de totes les parts com­pa­re­gu­des que hi vul­guin assis­tir.

El cali­bre de l’arma

Una de les pro­ves peri­ci­als pen­dents que s’ha encar­ri­lat aquest estiu intenta esta­blir quin cali­bre tenia l’arma amb què van dis­pa­rar a Paula Mas. No es va poder recu­pe­rar cap beina ni pro­jec­til i l’estudi es fa a par­tir dels forats d’entrada i sor­tida al crani de la noia. Les lesi­ons que tenia el noi al tòrax no eren aptes per fer pro­ves. Un pri­mer informe dels Mos­sos de balística apun­tava que la munició podia ser de la família dels 9 mm para­be­llum però es pretén afi­nar un xic més. Per això faran noves pro­ves dis­pa­rant amb armes dife­rents a unes plan­xes d’os arti­fi­cial, de dife­rents for­mes. Les cavi­tats que en resul­tin seran com­pa­ra­des amb les que pre­sen­tava la víctima, a través de les pro­ves peri­ci­als de dos met­ges foren­ses, entre ells un doc­tor amb for­mació mili­tar espe­ci­a­lista en balística. Durant els ras­tre­jos a Sus­queda es va tro­bar, als mar­ges del pantà, una beina (entre la Rie­rica i la font del Borni) però es va des­car­tar que estigués rela­ci­o­nada amb el doble crim.

Per tro­bar l’arma els Mos­sos han dema­nat ara suport a l’armada espa­nyola perquè vagi a Sus­queda amb un robot sub­aquàtic. La recerca també vol ser­vir per inten­tar tro­bar els telèfons mòbils de les vícti­mes (que també bus­quen a Colòmbia) i la mot­xi­lla de la Paula, que es pres­su­posa que van engan­xar al cos de la noia i van emple­nar amb rocs per llas­tar-la, com van fer amb el noi, que va ser tro­bat amb una mot­xi­lla lli­gada a les mans i amb una pedra a dins.

L’his­to­rial de Goo­gle

El jut­jat, el fis­cal, els Mos­sos i l’acu­sació par­ti­cu­lar han posat les seves espe­ran­ces en el fet que els res­pon­sa­bles de Goo­gle als EUA els pre­ci­sin, a través de l’anàlisi dels comp­tes de les vícti­mes, el recor­re­gut que van fer els seus telèfons mòbils o tau­le­tes el dia 24 d’agost del 2017, quan se’ls va per­dre la pista. El resul­tat d’aquesta diligència seria clau per poder esta­blir el punt fins on van arri­bar les vícti­mes. A la causa, s’hi ha incor­po­rat un informe dels Mos­sos sobre les dades apor­ta­des per Goo­gle del telèfon de Marc Hernández que els Mos­sos con­si­de­ren que és con­tra­dic­tori amb la tesi poli­cial del recor­re­gut que van fer els joves basat en les càmeres de segu­re­tat. Goo­gle situa el telèfon d’en Marc entre les 9.01 i les 9.25 h fent un des­plaçament de 14,7 km des del cen­tre de la Cellera fins a la branca de la riera de Rupit del pantà de Sus­queda. I, des de les 9.25 fins a les 9.37 h, el telèfon es mos­tra a la zona de la font del Borni. L’informe dels Mos­sos apor­tat al jut­jat no inclou les imat­ges de Goo­gle, només la inter­pre­tació poli­cial. Benet Sale­llas, defensa de Magentí, ha dema­nat al jut­jat que reclami aques­tes imat­ges per poder-les estu­diar, però encara no ha obtin­gut cap res­posta. Goo­gle marca movi­ment des de la font del Borni a par­tir de les 9.37 h en direcció al cen­tre de la Cellera, on arriba a les 9.47 h, després d’haver fet un recor­re­gut de 8,5 km. Així doncs, el camí de pujada cap a la font del Borni es va fer per una ruta més llarga que la de tor­nada? Un cop a la Cellera, consta que no es mou entre les 9.46 i les 9.57 h, període que coin­ci­deix amb l’estada d’en Marc i la Paula a l’ofi­cina de La Caixa de la Cellera, on van ser cap­tats per la càmera. La dar­rera imatge d’ells vius de què es dis­posa. Encara no ha arri­bat tam­poc la res­posta dels movi­ments ban­ca­ris de les vícti­mes que el jut­jat ja va sol·lici­tar, ni s’ha acla­rit el movi­ment en el compte de la Paula que la seva mare va rela­tar que s’havia fet a les 13.30 h del dia 24, una hora en què segons la inves­ti­gació ella ja havia estat assas­si­nada.

Les emprem­tes

No s’ha pogut esta­blir, que consti, a qui per­ta­nyen dues emprem­tes extre­tes del cotxe Opel Zafira quan va ser tret del pantà. Ara, la defensa ha dema­nat que els Mos­sos aga­fin les emprem­tes dac­ti­lars a tots els resi­dents cone­guts de la zona de Sus­queda el dia dels fets i es com­pa­rin. El Zafira, ele­ment clau perquè és segur que el cri­mi­nal el va mani­pu­lar, va haver de ser recu­pe­rat d’un des­ba­lles­ta­ment de Múrcia i ara encara és al com­plex Egara de Saba­dell, on ha estat ins­pec­ci­o­nat, però el resul­tat encara no està a dis­po­sició del jut­jat, que tam­poc ha donat res­posta a la petició de la defensa perquè els Mos­sos enviïn els manus­crits de la Paula que consta que eren dins del vehi­cle, per com­pro­var si havia escrit sobre el viatge i els seus plans de ruta, que podrien aju­dar a saber on volien anar. En el mateix escrit de peti­ci­ons al jut­jat, Sale­llas demana que infor­min dels resul­tats de les anàlisis de la sang que consta que va ser tro­bada molt arran del pantà al turó del Llamp.

Silenci de Colòmbia

Tam­poc s’ha rebut res­posta de la comissió rogatòria que es va enviar a Colòmbia perquè com­provés si els ter­mi­nals dels telèfons d’en Marc i la Paula s’havien acti­vat a aquest país (d’on és la dona de Magentí) i tam­poc consta res­posta de la com­pa­nyia amb què va viat­jar Nancy Londoño sobre les imat­ges dels escàners per com­pro­var si a les male­tes hi havia els drons de Marc Hernández, que segons la seva família també van des­a­parèixer. Sale­llas pro­posa que es faci un informe sobre els drons de Marc Hernández en què consti el model i carac­terísti­ques i es faci un estudi sobre els per­mi­sos de vol i si els apa­rells tenien capa­ci­tat per emma­gat­ze­mar imat­ges, que podrien apor­tar dades sobre el recor­re­gut que van fer en Marc i la Paula.

Els visi­tants del pantà

Aquest estiu els inves­ti­ga­dors dels Mos­sos també estan ocu­pats en la iden­ti­fi­cació de totes les per­so­nes, que a les imat­ges de les càmeres es comp­ten per dese­nes, que van ser al pantà el dia en què es pres­su­posa que es va per­pe­trar el crim per com­pro­var si alguna d’elles pot apor­tar dades que aju­din a escla­rir el cas. La gent del pantà diu que allà “sem­pre hi ha ulls que et miren”. Hi haurà tes­ti­mo­nis callats?

Camins de pas lliures de càmeres

Els Mossos sustenten la hipòtesi de la culpabilitat de Magentí, en bona part, a partir del que anomenen “indici de presència única”, que pretén demostrar que a l’hora en què fixen el crim (entre les 11.20 i les 11.26 h) només Magentí podia ser a l’escenari on pensen que es va perpetrar el crim perquè cap càmera va gravar cap altre vehicle i perquè el senderistes que pujaven per la pista de Sant Martí van dir que no s’havien trobat cap vehicle pel camí després de sentir els trets i la música màquina. Els Mossos han recorregut els darrers dies els camins de Susqueda amb vehicles dotats de càmeres al sostre per enregistrar les vies per executar la diligència que els va encarregar el jutjat perquè detallin tots els camins que comuniquen amb la platgeta de la raconada de la Muntada (on va ser trobat enfonsat a l’aigua del pantà l’Opel Zafira de les víctimes) especificant la distància i el temps que es tarda per arribar-hi i amb quina mena de vehicles és possible accedir-hi. La primera tesi d’investigació apuntava que el recorregut només era viable pel camí que arrenca a l’antiga pedrera, passa per la font del Borni (prop d’on viu en una barraca Bartomeu Soler i on van ser trobats els cadàvers) i el Llomar (la masia on estan establerts el propietari belga i els seus amics). Però, tal com ha pogut comprovar aquest diari, hi ha més camins per on s’hauria pogut anar a enfonsar el cotxe i després marxar amb un altre vehicle sense haver de tornar a passar pel Llomar ni la font del Borni. Camins lliures de càmeres. Molt a prop de la platgeta, al costat del torrent de Benegre arrenca el camí que comunica amb el mas Puigderajols, segueix fins al santuari de Montdois i des d’allà es va a Sant Joan de Fàbregues i Sau, Rupit... La masia de Puigderajols, a un quilòmetre aproximadament, està ben conservada i habitada temporalment per uns llogaters que hi van caps de setmana i vacances. Els estadants de Puigderajols no eren a la masia la setmana de la desaparició de la parella. La gent de Puigderajols va ser víctima, fa uns anys, del robatori dels caiacs que ells guardaven en un lloc amagat i arraconat a la riba de la platgeta per tenir-los a punt quan baixaven al pantà amb la jovenalla. Circumstància que demostra que la zona és prou transitada. Però el camí de Puigderajols també connecta amb la zona del pla de Canvi, des d’on es pot comunicar per un costat amb el Llomar o fins a Rupit, des d’on també es pot arribar a Sant Martí Sacalm i d’allà s’accedeix a l’antiga pedrera i on es torna a enllaçar amb el camí de la Font del Borni, el Llomar... Accessos on no hi ha càmeres i són de bon transitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia