L’armada es retira sense trobar l’arma de Susqueda
Durant dues setmanes els bussos de l’exèrcit van ajudar els mossos fent immersions al pantà
No apareixen ni l’arma ni els mòbils de la parella assassinada l’agost del 2017
El dispositiu de recerca que es va mantenir durant dues setmanes amb la participació dels bussos de l’armada espanyola a l’embassament de Susqueda no ha aconseguit trobar l’arma que va posar fi a la vida de Marc Hernández i Paula Mas, la parella que va desaparèixer als vorals del pantà el 24 d’agost del 2017 i que va ser trobada morta 32 dies més tard. La missió de trobar l’arma i altres indicis relacionats (els telèfons mòbils de les víctimes, una motxilla, uns drons...), els mossos, responsables de la investigació, ja la preveien difícil, gairebé impossible, però van voler demanar l’auxili dels bussos del centre de busseig de l’armada per esgotar totes les possibilitats i arribar fins al fons. Però l’armada es va retirar sense poder localitzar cap objecte rellevant que pugui desencallar la investigació en cap dels tretze punts que tenien ben senyalitzats amb boies a la riera de Rupit, en el triangle d’aigua que formen la punta de terra on hi ha les runes de la Rierica (on la investigació pressuposa que es va perpetrar el doble assassinat), la desembocadura del torrent de la Font del Borni (on va ser trobat llastat el cos de Marc Hernández) i la platgeta que anomenen la raconada dels de Rupit, lloc on la investigació aventura que podien haver entrat a l’aigua amb el caiac Marc i Paula.
Sense arma del crim, la investigació es queda sense un indici que podria ser cabdal, ja que tampoc es va poder recuperar cap projectil ni beina, de manera que no s’ha pogut certificar quina mena d’arma va causar la mort de la parella. Per intentar precisar el calibre de l’arma homicida el jutjat ha encarregat una pericial a dos especialistes forenses, un d’ells, amb formació militar, perquè complementin la pericial de la unitat de balística dels Mossos d’Esquadra, que en un primer informe van indicar que probablement es tractava d’una pistola de 9 mm Parabellum, però van deixar la porta oberta que es tractés d’una munició del 22, amb la possibilitat que l’arma homicida fos una carrabina del 22. La prova d’ara es farà disparant amb armes diferents a unes planxes d’os artificial, de diferents formes. Les cavitats que en resultin seran comparades amb les que presentava al crani Paula Mas (les ferides que tenia el noi al tòrax no eren aptes per a l’estudi).
En els rastrejos al fons de l’embassament tampoc s’han localitzat els telèfons de Marc i Paula, un altre element que seria clau per a la investigació, ni els drons que han desaparegut, segons han denunciat els pares de Marc, que era un gran aficionat a aquests aparells. El jutjat també ha demanat a les autoritats de Colòmbia (país on viu la dona de l’únic sospitós detingut) que comprovin si els telèfons o els drons van arribar a aquest país.
Jordi Magentí, el pescador que va passar 303 dies empresonat i que es declara innocent, està en llibertat provisional des del 28 de desembre passat i continua fent vida a Anglès i presentant-se al jutjat cada quinze dies, tal com va fixar l’Audiència quan el va deixar lliure.
Tornen les festes ‘rave’ a la pedrera
L’antiga pedrera de Susqueda, a l’encreuament de les pistes que porten cap a la Font del Borni i cap a Sant Martí Sacalm, ha tornat a ser l’escenari d’una festa rave, de les que es feien periòdicament abans del doble crim i a les quals alguna vegada havia assistit Paula Mas, tal com van declarar els seus amics. Aquesta vegada la festa va començar el divendres 1 de novembre i es va allargar fins al diumenge 3 de novembre, tot i que el dilluns dia 4 encara hi quedaven molt vehicles aparcats. Per poder tenir més espai, els participants, provinents de diversos països, van arraconar les pedrasses que barren el pas cap a la pedrera.
Els Mossos van anar a la pedrera i van aixecar acta, que van entregar a l’Ajuntament de Susqueda, però no van identificar cap persona física ni jurídica que fos la responsable o organitzadora de la festa. També van posar controls de trànsit als accessos.