Successos

Susqueda: els interrogants

Es compleixen tres anys del misteriós assassinat de Marc i Paula al pantà de Susqueda

La investigació no ha pogut tancar els grans interrogants que envolten el cas i encara s’hi van afegint més incògnites

Fa tres anys de la desaparició de Marc Hernández i Paula Mas, la parella del Maresme que va ser trobada assassinada al pantà de Susqueda. El cas continua empantanegat. El sospitós que van detenir els Mossos el febrer del 2018, Jordi Magentí, que es declara innocent, està en llibertat per ordre de l’Audiència de Girona, que va considerar que els indicis eren poc sòlids. El jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners espera que els Mossos li aportin un reguitzell d’informes de proves realitzades que es vaticina que poden tardar mesos i fins i tot anys a entregar-se. Un dels principals problemes de la investigació rau a no tenir un escenari del crim ben delimitat. Encara que els Mossos assenyalin les runes de la Rierica com a possible lloc del crim perquè és allà on Magentí ha admès que ell pescava, cap prova concloent ho avala. No s’ha pogut demostrar una coincidència en el temps i l’espai entre les víctimes i Magentí. I 158 proves d’ADN fetes no lliguen el sospitós i les víctimes.

Els interrogants s’obren però no es tanquen. Alguns:

On era l’Opel Zafira de Marc i Paula des que se’l veu pujar per la pista de la pedrera a les 10.18 h del 24 d’agost fins que se’l troba, el 28 d’agost, enfonsat a la platgeta de la raconada de la Muntada? Hi ha uns 15 km de distància. Situar el lloc on Marc i Paula van aturar el cotxe podria ajudar a acotar l’escena del crim. Tots els testimonis que han declarat dels que eren a la zona aquells dies afirmen que no el van veure enlloc. Quina ruta va fer el Zafira per arribar al lloc on va ser enfonsat? I de qui són les dues empremtes que es van trobar a l’exterior del vehicle?

Quina és l’arma del crim? Els cadàvers no tenien projectils, i això dificulta molt saber amb quin tipus d’arma els van disparar. Els informes científics fets a partir dels forats d’entrada i de sortida al crani de Paula Mas apunten que es podria tractar d’una arma del calibre 9 mm, però no arriben a concretar més, i tampoc descarten que es pogués tractar d’una arma curta del 22, sense descartar del tot un rifle. S’ha encarregat un nou informe, que encara no s’ha incorporat, per buscar més precisió.

On és l’arma? Fins i tot bussejadors de l’Armada han rastrejat el fons del pantà, però no s’ha trobat. Aquest hivern, el temporal Glòria va fer aparèixer una pistola a la vora del Ter al seu pas per Salt, que, inicialment va suscitar l’interès dels investigadors. Podia ser l’arma del rim de Susqueda? Però una primera inspecció ho va descartar i l’arma va ser enviada a la Guàrdia Civil perquè fos destruïda.

Quina explicació té que almenys una de les ferides del cos de Marc sigui feta post mortem? Així ho han establert els laboratoris per una de les ferides fetes amb una arma punxant, que el noi tenia als costats del cos. Per què el van punxar quan ja havia mort per trets? El fet que en una de les ferides del noi, la que té entre els dits de la mà, s’hi detectés residu de tret, restes de dos components de la pólvora, evidencia que el tret el va rebre a molt curta distància, com a màxim a 60 cm, ja que de més lluny no s’hauria impregnat de residus del tret. Els van disparar de prop. Però com i on?

Quan van llançar els cossos a l’aigua? El cos de Paula Mas va ser trobat de bocaterrosa en un marge de l’embassament, entre la desembocadura del torrent de la Font del Borni i la paret de la presa. En l’acta d’aixecament del cadàver consta que el cos presentava livideses a la zona lumbar i dorsal. Les livideses, unes taques violàcies a la pell, apareixen per acumulació de sang en un cos entre les tres i les cinc hores després de la mort. La seva màxima intensitat surt passades unes 12 o 14 hores. Durant les primeres hores després de la mort, les livideses canvien de lloc si el cadàver canvia de posició però a partir de les 24 o 30 hores es queden fixes encara que el cos es mogui. Segons això, el cos de Paula, doncs, podia haver estat 24 hores de boca enlaire en algun lloc abans no el van llançar a l’aigua. On?

Per què els cossos estaven nus? Els van disparar estant ja despullats o els van despullar un cop morts? Si els van despullar un cop morts en un intent d’eliminar dades que els poguessin identificar, com s’explica que a Paula li deixessin els braçalets i el penjol molt personal que sempre duia? Són elements més identificadors que la roba. On és la motxilla i la roba de la parella que falta? De qui era la samarreta de color negre amb forats i esparracada que els Mossos van trobar en una de les barques que van comissar?

Qui va inflar el caiac? Ho van fer Marc i Paula, i van tenir temps de navegar abans de ser assassinats, o el va inflar el criminal o criminals per traginar els cossos fins a un lloc fondo o per travessar el pantà des d’un dels escenaris del crim per després fugir. El caiac va ser vist per diversos testimonis (pescadors, motoristes...) el matí del dissabte 26 d’agost a prop de l’embarcador, lluny d’on eren els cossos i d’on era el Zafira enfonsat. On era els dos dies anteriors? A terra? Si hagués estat a l’aigua no l’hauria vist ningú com va passar el dissabte, quan el va veure força gent? Quant feia que era a l’aigua el caiac amb els talls i les pedres perquè s’enfonsés? Per què Marc i Paula van enfilar cap a la pedrera si volien ficar el caiac a l’aigua quan l’embarcador, l’únic lloc idoni per fer-ho, és a l’altre costat.

Quina explicació té que Marc i Paula anessin tan abrigats quan van anar al caixer de La Caixa de la Cellera si aquell dia, 24 d’agost, a la zona els termòmetres van superar els trenta graus. Darrere seu es veu una dona gran amb un vestit estiuenc molt prim, quan Paula vesteix una dessuadora d’hivern i Marc, una caçadora paravent. La imatge, la darrera de la parella amb vida, és la que van difondre els Mossos per demanar ajuda per localitzar-los.

Qui eren els ocupants dels dos cotxes que van compartir espai al punt de parada del Zafira de Marc i Paula al Pasteral? Hi van estar entre les 07.08 i les 08.47 h quan el bar no era obert. Què feien? Van parlar amb Marc i Paula?

On són els drons que tenia Marc Hernández, gran aficionat a tota mena d’aparells teledirigits? No han aparegut ni a casa seva, ni al seu cotxe, ni al Zafira de la Paula. La desaparició dels drons pot tenir relació amb el crim? Els els van robar? Marc tenia dos drons marca JJRC JJ, model 1000, uns models barats i senzills, però per als quals havia comprat accessoris, com ara càmeres que els permetien enregistrar i emmagatzemar imatges durant els 8 minuts d’autonomia de vol. Van enregistrar res al pantà?

LES DATES

24.08.17
Marc i Paula
desapareixen després de fer unes operacions al caixer de La Caixa de la Cellera i pujar cap al pantà.
26.09.17
Els cossos
apareixen al pantà, a la zona propera a la desembocadura del torrent de la Font del Borni.
10.12.2019
Apareix
mort Bartomeu Soler, l’home que vivia a la barraca de la Font del Borni i que va ser sospitós al principi.

Els amics del pantà de Sau

Tura Soler

Yasmina Carmen Venturini Badia (59 anys) i Vicente Navarro Montserrat (65 anys) són una parella que viuen, ara amb permís de l’ACA, en una casa que van ocupar fa vuit anys al costat del pantà de Sau i eren, expliquen, molt bons amics de Marc Hernández i Paula Mas, la jove parella assassinada al pantà de Susqueda, i de tota la seva colla. La casa de Yasmina i Vicente va ser un dels llocs on els amics van anar a buscar Marc i Paula quan van desaparèixer.

“Havíem anat a comprar, era un dia de mercat i quan vam arribar a casa ens vam trobar amb un cartell amb les fotos d’en Marc i la Paula, i darrere una nota que deia: «Soc en Pol. No trobem en Marc i la Paula. Els heu vist?»”, explica Venturini, que no recorda la data però que podria correspondre amb el dissabte 27 d’agost o el dimarts 30, els dies que hi havia mercat a Vic. En Pol és l’amic a qui la Paula va enviar un missatge amb la seva ubicació (l’aparcament del bar La Parada del Pasteral) la matinada del 24 d’agost, quan van arribar allà amb l’Opel Zafira. El bar La Parada va ser el primer lloc on els amics de la parella van anar a preguntar, però després [se sap ara] també van anar a Sau, on tenien els amics Yasmina i Vicente.

Però no. En Marc i la Paul, segons expliquen Yasmina i Vicente, no havien estat a casa seva aquells dies. Feia molt que no hi anaven. Però a la casa del costat del pantà de Sau encara hi guarden, com un tresor, unes fotos, “grogues pel fum” perquè les tenen penjades amb pinces d’un fil al costat de la xemeneia, de la colla de joves, entre ells Marc i Paula, que van allotjar fa uns cinc anys i amb qui van fer molt bona amistat.

Venturini explica que la colla (les cinc noies i els tres nois que surten a les fotos) estaven de colònies pel entorns del pantà de Sau i el tutor els havia dit que dormissin al ras. Ells, expliquen, els van oferir d’allotjar-se a la casa del costat de la seva. Un altre de la vintena d’habitatges abandonats de l’antic poble de Sant Romà. I dit i fet. Els van obrir la caseta i la colla es va instal·lar allà. Van ser veïns aquells dies i es van fer amics i van mantenir contacte durant anys, tal com queda plasmat a les xarxes socials. Paula i Marc aquell estiu buscaven feina de masovers, com el que fan ara Yasmina i Vicente a Sau. Masovers i vigilants.

Es va endur cap secret a la tomba, en Bartomeu, el primer sospitós?

Tres anys després del crim, la barraca on va viure i morir Bartomeu Soler, el primer sospitós i testimoni clau, continua dreta al marge del pantà. Va resistir els efectes del temporal Glòria. La barraca continua envoltada de cinta policial i a l’alzina del davant hi ha encara l’escala feta de troncs i la soga amb la baga, que aparenta l’escenari d’un penjament. El cadàver de Bartomeu Soler el va trobar aquesta periodista el 10 de desembre del 2019, quan anava a parlar amb ell. El cos era bocaterrosa sota la forca. Bartomeu va morir a causa d’una fallada del cor. Perquè hi havia muntat l’escenari d’un suïcidi? Va fer en Bartomeu el nus de la corda? Són més interrogants afegits a l’entorn de l’home que vivia a la barraca, molt a prop d’on van aparèixer els cossos. Bartomeu sempre va dir que no havia vist ni sentit res. Però, sabia res?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia