Successos

JOCS

‘Balcòning', pràctica de risc

Joves turistes juguen al salt de balcons a les Balears, un joc perillós en què en l'últim any han mort nou persones

Els hotelers busquen extremar les mesures i parlen de repatriacions i multes contra aquest joc

El salt de bal­cons o balcòning s'ha con­ver­tit en una moda sobre­tot a les Bale­ars, on ja es cal­cula que són nou els joves que hi han per­dut la vida en l'últim any i diver­sos els que han patit feri­des de diversa gra­ve­tat prac­ti­cant aquest joc de risc. Des que ha començat aquest estiu ja són almenys 30 els joves que han cai­gut des de bal­cons d'allot­ja­ments turístics, qua­tre dels quals han mort. Les zones bàsica­ment afec­ta­des per aquest esport teme­rari són les de Maga­luf, Pal­ma­nova, l'Are­nal, Alcúdia i la platja d'en Bossa, a Eivissa, prac­ti­cat sobre­tot per turis­tes ale­manys i angle­sos.

Els experts qua­li­fi­quen aquest joc, que con­sis­teix a sal­tar d'un apar­ta­ment a un altre o de sal­tar d'habi­tació a habi­tació a través dels bal­cons i també d'uti­lit­zar la ter­rassa com a tram­polí a la pis­cina de l'hotel, de feno­men sociològic. Dar­rere d'aquest feno­men hi sol haver un còctel de dro­gues, alco­hol, joven­tut i imi­tació amb con­seqüències irre­pa­ra­bles. El resul­tat sol ser un jove pre­ci­pi­tat al car­rer o al pati de l'hotel amb poli­trau­ma­tis­mes que poden ser des d'una cama o un braç tren­cat fins a obrir-se el cap, com va pas­sar en el cas que va tenir lloc el diu­menge dia 15 a Eivissa. El jove va ser ingres­sat amb un trau­ma­tisme cra­ni­o­en­cefàlic greu.

Els experts con­si­de­ren que aquest feno­men, que també podria incloure algun suïcidi, va lli­gat a una edat deter­mi­nada, en què la prudència o el sen­tit de la por és menor. El per­fil del jove que prac­tica aquest joc és d'uns 20 anys, estran­ger i amb una impor­tant con­cen­tració d'alco­hol a la sang i dro­gues diver­ses. Alguns dels ferits en el joc han estat en oca­si­ons sota els efec­tes d'al·luci­na­ci­ons quan han ingres­sat a l'hos­pi­tal. Amb tot, altres que han ingres­sat amb menys con­sum d'alco­hol i dro­gues s'havien llançat del balcó perquè tenien una baixa per­cepció del risc i mane­res estra­nyes de diver­tir-se. Alguns dels casos, però, es deuen a acci­dents i també se n'ha donat algun d'una per­sona somnàmbula.

Aquest joc de risc està pro­vo­cant en els últims temps un aug­ment de la demanda sanitària a les Bale­ars. Els res­pon­sa­bles sani­ta­ris cal­cu­len, actu­al­ment, que el 33 per cent dels ingres­sats a la uni­tat de cures inten­si­ves amb pronòstic molt greu o crític són pre­ci­pi­tats direc­tes, els que cauen al terra sense acon­se­guir l'objec­tiu de sal­tar a l'altre balcó o a la pis­cina.

Els hote­lers, pre­o­cu­pats

Els hote­lers de les Bale­ars estan pre­o­cu­pats per la imatge que el feno­men del balcòning trans­met a l'exte­rior, i bus­quen mesu­res per con­tra­res­tar-lo. De moment fan pro­pos­tes de mul­tes de 300 euros a qui prac­ti­qui el joc o san­ci­ons de 50 euros per a qui es banyi fora de l'horari esta­blert. També par­len de repa­tri­a­ci­ons pun­tu­als. Les mul­tes podrien ins­tau­rar-se a par­tir de l'any vinent, després de fer una cam­pa­nya de sen­si­bi­lit­zació sobre la pro­hi­bició del salt de bal­cons. Men­tres­tant, altres hote­lers s'han plan­te­jat mesu­res dife­rents, com la difusió d'un vídeo per cons­ci­en­ciar del perill que com­porta el joc, a l'estil del que fa la direcció gene­ral de Trànsit (DGT) amb els acci­dents. Una de les pri­me­res actu­a­ci­ons del sec­tor ha estat incre­men­tar l'altura de les bara­nes, fins i tot per sobre dels 1.05 centímetres exi­gits, arri­bant a 1.10 o 1.20 centímetres.

Cap cas clar a Llo­ret de Mar

Tot i que a Llo­ret de Mar hi ha hagut diver­ses cai­gu­des de bal­cons d'algun hotel o apar­ta­ment, cap d'aquests casos s'ha pogut deter­mi­nar com a con­seqüència del balcòning, sinó que van ser acci­den­tals. Per posar un exem­ple, l'any 2006, un jove suís de 20 anys que s'havia dei­xat la clau de l'habi­tació de l'hotel va inten­tar entrar a l'immo­ble a través d'una altra habi­tació d'un amic, però va rellis­car i va caure d'un quart pis. Altres casos han estat pro­vo­cats sobre­tot per imprudències, algu­nes com a con­seqüència del con­sum d'alco­hol.

Perfil de l'usuari
Estranger, d'uns 20 o 25 anys, i amb una important concentració d'alcohol a la sang i de drogues diverses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.