Successos

L’Ian s’enfila, encara com huracà 1, cap a les Carolines i Geòrgia

Milers d’atrapats i més de 2,5 milions sense energia a Florida

L’Ian, amb categoria d’huracà 1 d’entre 5 nivells, s’acosta als estats de la costa est dels Estats Units de les Carolines i Geòrgia, on farà sentir la seva força en forma d’inundacions, una marea ciclònica i vents forts.

El butlletí del Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA de les 20.00 hora local (12.00 GMT) assenyala que l’Ian es dirigeix a Les Carolines i Geòrgia amb vents màxims sostinguts de 74 milles per hora (120 k/h). que el manté, per poc, com un huracà de categoria 1 dins una classificació de 5 nivells a l’escala Saffir-Simpson.

A la trajectòria pronosticada, Ian s’acostarà a la costa de Carolina del Sud aquest divendres.

El centre es mourà més cap a l’interior a través de les Carolines divendres a la nit i dissabte.

L’Ian podria enfortir-se lleugerament abans de tocar terra i es pronostica que s’afeblirà ràpidament sobre el sud-est dels Estats Units divendres a la tarda i fins dissabte.

Milers d’atrapats i més de 2,5 milions sense energia a Florida

El pas de l’huracà Ian per Florida ha deixat un corriol de destrucció, especialment al sud-oest i centre d’aquest meridional estat, on hi ha més de 2,5 milions de persones sense energia, milers continuen atrapades als seus domicilis inundats d’aigua i algunes carreteres estan intransitables.

“Ens ha aixafat”, ha confessat al programa “Good Morning America” de la cadena ABC l’algutzir del comtat Lee, Carmine Marceno, que ha avançat que les morts es comptaran per “centenars”, una observació que després ha set matisada pel governador de Florida, Ron DeSantis, que s’ha referit als possibles decessos. Ha dit que s’esperen víctimes mortals, però ha aclarit que d’aquí uns dies oferirà xifres oficials de morts.

“Relativament aviat confirmarem xifres”, ha indicat, després d’aclarir que una de les raons per les quals no es donen dades oficials de morts és perquè encara no hi ha accés a centres sanitaris, alguns completament inundats.

Diversos mitjans dels EUA com a CNN sí que ofereixen xifres de possibles morts i apunten a un nombre proper a 15, basades en entrevistes amb autoritats locals.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprovat una declaració de zona de desastre sobre nou comtats de Florida afectats per l’huracà Ian, cosa que permetrà augmentar l’ajuda federal per pal·liar-ne els efectes, tal com havia promès a DeSantis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia