Successos

Divuit ferits per una explosió a la Casa de Cultura de Girona

La va provocar un experiment amb nitrogen, en el marc de la Nit Europea de la Recerca, per causes que s’estan investigant

Hi ha dos ferits greus i la resta són de pronòstic lleu

Una explosió de nitrogen mentre es feia un experiment en el marc de la Nit Europea de la Recerca va provocar ahir al vespre, al pati de la casa de Cultura de Girona, divuit ferits de diversa consideració. Cinc van ser derivats al Trueta, tres dels quals nens, i un d’ells, de 5 anys, en estat greu. Un dels dos adults, un home de 31 anys que manipulava el nitrogen i els bidons va rebre cremades a la cama, i el seu pronòstic era menys greu; el pronòstic de l’altre, una dona de 47, era lleu. De la resta, tots lleus, es van repartir entre el Santa Caterina, un total de set, i el CUAP Güell, sis.

Contràriament, qui feia d’animador, Dani Jiménez, que és presentador d’un programa de ciència al Club Súper 3, tot i la proximitat no va rebre danys i, fins i tot, com la majoria dels qui presenciaven l’experiment, no es va adonar de què havia passat. De fet, va reaccionar amb un “Visca la ciència!”, i la majoria de les nenes i nens van córrer a buscar les pilotes de goma de colors que van sortir projectades. De seguida, però, quan els assistents van veure a terra el ferit i van començar a adonar-se de què havia passat, molts es van posar nerviosos i hi va haver corredisses per sortir del pati. Aquesta activitat, que la UdG havia encarregat a l’empresa del presentador, estava coberta per les assegurances pertinents.

Una testimoni dels fets va explicar que s’havia produït una explosió molt forta i que això va generar un moment de caos, amb crits i corredisses.

A l’hora de tancar aquesta edició, els Mossos estaven prenent declaració a Jiménez i a dos responsables de l’experiment, per aclarir els fets. Hi ha dues hipòtesis: la primera, que un dels bidons estigués en mal estat, i la segona, i segurament la més probable, és que no es va poder segellar bé el punt on es trobaven els dos bidons, un dels quals sobreposat a l’altre. Fonts de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona van voler deixar clar que en cap moment hi va haver risc químic i que, fins tot, les cremades dels dos ferits no eren de tipus químic, ja que es van produir per la reacció del nitrogen amb l’aigua.

Fins al lloc dels sinistre, que es va produir tres quarts de vuit del vespre, s’hi van desplaçar sis dotacions dels Bombers, i efectius del SEM, dels Mossos d’Esquadra, de la policia de Girona i de Protecció Civil. Fonts dels Bombers van informar que no es va produir cap incendi a causa de l’explosió, ni tampoc hi havia risc químic, ni fugues, ni altres riscos associats. Així, es confirmaven les explicacions que havia donat un portaveu de la Facultat de Ciències.

L’experiment

L’experiment consistia a generar una mena d’explosió o de força controlada que, tal com ja s’havia aconseguit en ocasions anteriors, projectava boles de plàstic de colors, perquè els infants que hi havia les recollissin. Per aconseguir-ho, un dels qui el protagonitzaven va abocar un litre de nitrogen líquid a dins d’un bidó i tot seguit el va tapar posant-ne un altre a sobre. El nitrogen està en forma líquida quan està a una temperatura molt baixa. Es tractava que amb la temperatura ambient es convertís en gas i s’expandís i, per tant, canalitzar el volum de vapor d’aigua i provocar l’efecte d’explosió. Alguna cosa, però, va fallar.

LES FRASES

Està totalment descartat el risc químic i podem tranquil·litzar tothom
Marta Madrenas
Alcaldessa de Girona
De cop i volta hi ha hagut una explosió molt bèstia, un núvol blanc i un moment de caos
Eva Monge
Europe Direct Girona de la UdG

“S’ha produït un volum excessiu de vapor d’aigua”

La Universitat de Girona va lamentar en un comunicat l’accident i va remarcar que es tracta d’un dels experiments de divulgació científica, que es fa de forma habitual en aquest tipus d’actes. “En el decurs d’un dels experiments de divulgació científica, que es realitza de forma habitual en aquest tipus d’actes i que dona lloc a un núvol de vapor d’aigua, s’ha produït la formació d’un volum excessiu de vapor d’aigua. Aquesta expansió ha provocat en el públic més proper afectacions de consideració diversa”, detalla. I hi afegia el desig d’una ràpida i favorable recuperació dels ferits, es posava al servei dels afectats i agraïa la professionalitat dels equips d’emergència i la “serenor” del públic, que va afavorir una ràpida evacuació i actuació de les forces de seguretat. Fins al lloc dels fets s’hi van desplaçar el rector de la UdG, el vicerector de comunicació i altres responsables del centre; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, o l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va llançar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, insistint que no hi havia hagut risc químic, i va agrair l’actuació de les forces d’emergència. També s’hi van desplaçar representants de la majoria de grups polítics amb representació al consistori gironí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia