Successos

Detenen un home a Albons per haver explotat immigrats que recollien llentiscle

La Policía Nacional va detectar el problema arran de l’accident de trànsit d’un dels treballadors, que hi dedicaven 10 hores al dia i percebien entre 10 i 20 euros

La Policía Nacional (CNP) ha arrestat un home de nacionalitat estrangera que explotava laboralment altres persones immigrades, i majoritàriament sense permís de treball, recol·lectant llentiscle, durant jornades laborals que s’allargaven unes deu hores i sense haver pogut donar d’alta cap dels seus treballadors en la Seguretat Social. La identificació del detingut i de la resta de treballadors –sis, en aquell moment, quatre dels quals en situació irregular de residència– es va produir en una zona boscosa dins del terme d’Albons, al Baix Empordà. Segons les declaracions dels altres identificats, cap d’ells percebia més de 20 euros al final de cada jornada de feina.

La investigació del CNP, però, havia arrencat dies abans, quan un dels treballadors va tenir un accident de trànsit i va acabar a l’hospital, sense alta en la Seguretat Social i mentre l’investigat es desentenia de la situació. Amb posterioritat, van fer una sèrie d’accions de seguiment i vigilància al voltant de l’investigat per mirar de determinar els punts habituals de treball i la mà d’obra implicada. Finalment, els agents van decidir actuar a Albons, la jornada que s’havien dedicat a la recollida de llentiscle, un arbust que s’empra per a l’ornamentació, la indústria farmacèutica i altres processos industrials.

El detingut transportava els treballadors amb una furgoneta de bon matí i, un cop acabada la jornada diürna, els retornava a la població d’origen i els pagava, en funció de la seva productivitat, jornals d’entre 10 i 20 euros, sense cap contracte ni garantia. Per això li imputen un delicte contra els drets dels treballadors.

LES XIFRES

6
treballadors
sense contracte, quatre dels quals sense papers, eren explotats pel detingut com a jornalers.
10
hores
diàries treballaven, recol·lectant llentiscle, quan el CNP va actuar. Cap dels quals cobrava més de 20 euros diaris.

Extorquia els obrers perquè no parlessin

De resultes de les declaracions dels treballadors identificats a Albons, el CNP assenyala l’existència d’amenaces per part del detingut envers alguns dels treballadors que s’havien queixat de les condicions i li deien que podien ser denunciables. L’única resposta que havien obtingut era que ell també podia denunciar que estaven irregularment al país, sense permís de residència ni treball, perquè fossin expulsats o bé reclosos en centres d’immigrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia