Successos

Terratrèmols

Un nou sisme de magnitud 6,4 sacseja el sud-est de Turquia

Les autoritats han advertit a la població que es mantingui allunyada de la costa a la província de Hatay, ja que el nivell de l’aigua podria pujar mig metre

No hi ha encara cap avaluació dels danys causats ni entre la població ni a les infraestructures

Un nou terratrèmol de magnitud 6,4 ha sacsejat aquest dilluns la província turca de Hatay, una de les més afectades pels sismes del passat dia 6 de febrer que van deixar almenys 41.000 morts.

El tremolor, amb epicentre al sud de la ciutat d’Antioquia, ha tingut lloc a les 17.04 GMT, segons dades de l’observatori de Kandilli a Istanbul, i s’ha deixat sentir també als països veïns.

Les autoritats de Turquia han advertit a la població que es mantinguin allunyats de la costa a la província de Hatay, ja que el nivell de l’aigua podria pujar mig metre després del nou sisme que ha sacsejat avui el sud-est de Turquia, dues setmanes després dels tremolors que han deixat 41.000 morts.

Aquest nou tremolor s’ha registrat en la localitat de Samandag, a uns 12 quilòmetres de la costa mediterrània, per la qual cosa AFAD, l’agència turca d’emergències ha demanat allunyar-se de l’aigua.

No es disposa encara de dades sobre possibles nous danys o víctimes, però nombrosos reporters presents a Antioquia, prop de l’epicentre, han informat que el tremolor va provocar pànic en els supervivents allotjats en tendes de campanya.

Almenys un edifici ja a mig col·lapsar s’ha desplomat sencer i restes d’uns altres han danyat cotxes aparcats, informa la cadena NTV

Ahmet Ovgun Ercan, un prestigiós geofísic de la Universitat Tècnica d’Istanbul, ha assegurat a l’emissora HalkTV que aquest sisme, al qual ha calculat una durada de 17 segons, és un fenomen normal i ha anticipat que alguns edificis ja danyats s’hauran desplomat.

Des del sisme del passat dia 6, cap dels edificis a Antioquia és encara habitable, però hi ha equips de treball de desenrunament que poden haver estat atrapats per algun enfonsament.

A més, molts supervivents tenen l’hàbit de reunir-se al voltant de fogates davant els edificis esfondrats per a ajudar en la identificació de cadàvers, i poden estar en risc si es desploma algun edifici veí que encara quedi en peus.

“Era terrible, ens han caigut damunt finestres trencades. Tothom ha sortit de les tendes de campanya amb pànic. Amb la foscor no es pot veure encara què ha passat”, ha dit a Efe per telèfon Ugur Sahin, un reporter del diari BirGün.

El centre d’emergències nacional AFAD, que situa l’epicentre del sisme en el barri de Defne en la mateixa Antioquia, parla d’una segona rèplica de magnitud 5,8 amb epicentre en Samandag.

Registrats dos terratrèmols amb dues hores de diferència en Sanabria (Zamora)

La zona de l’Alta Sanabria de la província de Zamora, situada en el límit amb Orense i Portugal, ha sofert aquest dilluns a la tarda dos terratrèmols amb tot just dues hores de diferència que no han estat sentits per la població de la zona, però sí han quedat registrats en els sismògrafs de l’Institut Geogràfic Nacional.

El primer dels sismes ha tingut lloc passat dos quarts de quatre de la tarda a l’altura del terme municipal d’Hermisende i el segon poc abans de dos quarts de sis en el de Requejo, segons la informació facilitada per l’organisme de la Xarxa Sísmica Nacional del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

El primer terratrèmol, de magnitud 2,7, es va registrar a les 15.33, en horari peninsular, al nord-est del municipi d’Hermisende (Zamora) i va tenir el seu epicentre a set quilòmetres de profunditat, a 42,0025 graus de latitud nord i 6,8366 graus de longitud oest.

El segon tremolor de terra va ser de magnitud 2,4 i es va localitzar a les 17.25 a una profunditat d’onze quilòmetres en unes coordenades de 41,9967 graus de latitud nord i 6,8091 graus de longitud oest, al sud-oest del terme de Requejo, en el límit de la província de Zamora amb Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia