Successos

Cas Jubany: nova volta de cargol, torna el primer sospitós a la palestra

El jutjat reobre la causa contra Santi Laiglesia i ordena treure-li ADN

El jutge de Sabadell que instrueix la causa de l’assassinat d’Helena Jubany el 2001 ha donat una nova volta de cargol al cas per intentar desemmascarar els responsables de la mort de la jove bibliotecària de Sentmenat, que va morir en ser llançada drogada i encesa daltabaix d’un terrat a Sabadell. El jutge Juan Díaz Villar ha ordenat que es reobri la causa contra Santiago Laiglesia, i que se li agafin mostres d’ADN i es comparin amb les extretes de la roba i el cos de la víctima. Laiglesia va ser el primer sospitós del cas, no va arribar mai a ser detingut ni empresonat i actualment no estava imputat després que l’Audiència ordenés la nul·litat de la reobertura de la causa en considerar que no s’havien aportat indicis nous que justifiquessin reprendre la investigació. Però ara les coses han canviat, han aparegut indicis nous que primer van permetre, in extremis abans de la prescripció, imputar Xavier Jiménez (sospitós d’haver fet algun dels anònims rebuts per la víctima abans del crim) i també s’ha aconseguit treure ADN d’un jersei d’Helena Jubany i del cos de la víctima que amb les tècniques de fa 20 anys no s’havia pogut extreure. El jutge ordena comparar l’ADN trobat a l’escenari amb el de Laiglesia després que aquest estudi comparatiu ja s’hagués fet amb Xavier Jiménez i hagués donat resultat negatiu. El jutge resol que, tot i que en el seu moment es va considerar que els indicis contra Laiglesia no eren suficients per tirar endavant l’acusació, no es pot negar que existien i que això justifica fer les comprovacions amb l’ADN, masculí, trobat ara. El jutge remarca que Laiglesia era l’home que sovintejava el pis del número 48 del carrer Calvet Estrella de Sabadell, on se suposa que Jubany va passar les seves darreres hores amb vida. Aquest pis era l’habitatge de Montserrat Careta, la parella de Laiglesia. Careta i una altra dona, Ana Echagibel, van ser detingudes i empresonades i Montserrat Careta, que sempre es va declarar innocent, es va penjar a la presó. Echagibel va ser alliberada. Tant Helena Jubany, la víctima, com tots els sospitosos que han estat encausats en algun moment eren membres de la Unió Excursionista de Sabadell (UES).

En aquests moments, la causa se segueix contra Laiglesia i Xavier Giménez (un recent estudi lingüístic també avala que va redactar textos dels anònims), que havia fet recurs contra la seva imputació però se li ha desestimat per part de l’Audiència. Encara queden pendents altres proves pericials que s’estan realitzant i que poden ajudar a aclarir el paper dels diversos implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia