Successos

El quadern negre

Tura Soler

El gestor estafador diu que vol tornar els diners

Els Mossos han arrestat Camprubí i la seva dona per haver ensarronat deu clients amb una gran diversitat d’enganys

Eduard Camprubí Puigoriol, l’exdelegat de Mapfre a la Bisbal d’Empordà, que acumulava moltes denúncies per estafa, i la seva dona, Belén Falcón, van ser arrestats dimecres pels Mossos, que fins ara han comptabilitzat deu víctimes afectades per les arts ensarronadores de Camprubí, que en total hauria estafat 580.000 euros.

Camprubí, que va passar una nit als calabossos, va passar dijous a disposició judicial i es va acollir al seu dret a no declarar. Però per boca del seu advocat, Lluís Iglesias, Camprubí assegura que no s’han enriquit ni té els diners amagats a l’estranger, i ha mostrat la seva intenció de rescabalar el dany causat i retornar els diners. Iglesias assegura que, de fet, a alguns clients ja els ha començat a retornar algunes quantitats. “Però necessita temps”, remarca la defensa, que encara no s’ha pogut estudiar la causa amb totes les denúncies dels afectats. Camprubí va quedar en llibertat després de passar pel jutjat, mentre que la detenció de la seva dona es va deixar sense efecte a la mateixa comissaria dels Mossos. Camprubí al·lega que la seva dona, tot i que té denúncies anteriors per estafa i que temporalment va ser nomenada administradora de l’empresa, no va participar mai en les operacions fraudulentes. Els Mossos, però, consideren que la dona era coneixedora dels ingressos als comptes bancaris també de la seva titularitat i de l’activitat delictiva del seu marit. Tots dos, segons han descobert els investigadors, gestionaven més de 40 comptes corrents oberts en diverses entitats bancàries de la seva titularitat i a nom de les seves empreses.

Tal com ja va avançar aquest diari, Camprubí es valia de la relació de confiança amb els clients amb qui tractava quan treballava per a Mapfre i que va continuar tractant quan la companyia el va acomiadar.

Per apoderar-se dels diners dels clients, el gestor feia servir diferents ardits. En alguns casos oferia invertir en productes financers. És el cas d’un matrimoni sexagenari que tenia uns estalvis generats de la venda d’un mas i que li tenien tanta confiança que li van donar les claus bancàries per fer operacions. I ja van haver perdut els estalvis: 125.000 euros. Per acabar-ho d’adobar, Camprubí els va dir que els faltava pagar la plusvàlua corresponent per l’operació de compravenda de les cases, que, els va dir, pujava a 49.000 euros. I la filla del matrimoni li va transferir els diners perquè ell s’ocupés de pagar l’impost. A posteriori s’han assabentat que la plusvàlua no arribava als 5.000 euros i que ell mai la va pagar.

En un altre cas va convèncer uns incauts de fer inversions en valors immobiliaris, a retornar a tres mesos vista amb uns interessos del 18% de beneficis. Els havia assegurat que invertien en una finca inexistent valorada en 4 milions. Una de les víctimes va perdre 58.000 euros, ja que passats els tres mesos no li van ser retornats ni els diners ni els interessos pactats.

La pedregada delatora

Un altre sistema per engalipar els clients era que els contractava una pòlissa d’assegurança per la qual pagaven un preu molt superior al valor que hi feia constar. Aquesta engalipada la van descobrir diversos afectats de la gran pedregada que va caure sobre la Bisbal i la seva rodalia, al Baix Empordà, quan van voler fer entrar per l’assegurança reparacions de danys, com ara les teulades o els vehicles.

El ram de les assegurances de vida també era utilitzat per Camprubí per quedar-se els diners dels contractants. El gestor els cobrava les quotes però no les registrava, de manera que en cas de defunció no haurien cobrat res. En un cas, un client havia pagat 10.000 euros a Camprubí per una assegurança de vida que en realitat no existia. Camprubí falsificava les signatures quan li convenia, i per aquest motiu també se li imputen els delictes de falsificació de document oficial i mercantil.

Fins ara s’han recollit deu denúncies, però la investigació continua i no es descarta que encara se n’hi afegeixin més. Per la seva banda, Mapfre ha volgut remarcar que Camprubí, que havia estat el delegat de la companyia a la Bisbal, ja no té cap vincle amb l’asseguradora. Tot i això, alguns dels afectats asseguren que part dels tractes fraudulents amb ell havien estat quan encara actuava com a representant de la companyia.

LES XIFRES

10
denunciants
, fins ara, acusen l’exdelegat de Mapfre de la Bisbal d’haver-los estafat.
40
comptes
corrents, com a titular o a nom d’empreses, gestionaven Camprubí i la seva dona.
580.000
euros
és la quantitat total estafada als deu denunciants.
10.000
euros
per una assegurança de vida inexistent va pagar un dels afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.