Successos

El quadern negre

Tura Soler

El mort del Manol pot ser un desaparegut alemany

Els Mossos han trobat ara una coincidència genètica en les bases d’ADN de desapareguts de la Interpol

L’home que va ser tro­bat mort al riu Manol el gener del 2008 i que gai­rebé fa setze anys que és enter­rat sense nom al cemen­tiri de Figue­res podria ser un home d’ori­gen hon­garès i de naci­o­na­li­tat ale­ma­nya que consta com a des­a­pa­re­gut. Després que saltés una coin­cidència amb l’ADN que es tenia del mort amb un per­fil genètic d’un home ano­me­nat Joseph Ribli, que tenia 60 anys quan es va tro­bar el cos, ara els Mos­sos han dema­nat l’exhu­mació per aga­far més mos­tres d’ADN i inten­tar cer­ti­fi­car la iden­ti­tat a través del per­fil genètic del fami­liar que va pre­sen­tar la denúncia.

Tot va començar el 27 de gener del 2008, quan uns caçadors van aler­tar que havien vist el que sem­blava que era un cadàver entre bar­dis­ses en una gorga dins del riu Manol, a l’altura del polígon del Pont del Príncep, dins del terme de Vila­ma­lla, a prop de Figue­res. Era el cos d’un home en un estat força avançat de des­com­po­sició, que devia fer dies que era mort, no s’hi veien indi­cis de cri­mi­na­li­tat apa­rents i no duia cap ele­ment que el pogués iden­ti­fi­car. Els Mos­sos van fer ges­ti­ons a la zona i van ras­tre­jar les denúncies de des­a­pa­ri­ci­ons per si tro­ba­ven algun des­a­pa­re­gut amb un per­fil simi­lar al del mort, però no van tenir èxit. Les emprem­tes no van ser­vir per iden­ti­fi­car-lo. Els met­ges foren­ses van extreure mos­tres biològiques i les van enviar als labo­ra­to­ris de la Uni­ver­si­tat de Girona, que en aquells moments feien pro­ves d’ADN i que en van extreure el per­fil genètic. No es va tro­bar cap coin­cidència a les bases de dades d’ADN i el cadàver de l’home des­co­ne­gut va aca­bar enter­rat com un NN (No Name), un sense nom, en un nínxol de bene­ficència del cemen­tiri de Figue­res.

Ara, trans­cor­re­guts gai­rebé 16 anys, els Mos­sos han dema­nat al jut­jat que els auto­ritzi l’exhu­mació del cos de l’home no iden­ti­fi­cat per poder-ne extreure noves mos­tres biològiques i obte­nir-ne un altre cop el per­fil genètic. La uni­tat cen­tral de la poli­cia científica dels Mos­sos està repas­sant, amb els nous mit­jans tec­nològics que tenen, les mos­tres biològiques de res­tes cadavèriques i els per­fils de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des, i les tor­nen a entrar a les bases de dades per si tro­ben coin­cidències que ser­vei­xin per encai­xar peces d’aquest puzle tràgic que for­men des­a­pa­re­guts i cadàvers sense nom. I el per­fil genètic del mort del riu Manol ha donat una coin­cidència amb el d’un per­fil de des­a­pa­re­gut introduït a les bases d’Inter­pol: Joseph Ribli, nas­cut el 1947 a Hon­gria però amb naci­o­na­li­tat ale­ma­nya. Però cal fer més anàlisis d’ADN i con­fron­tar-les amb les del fami­liar que ha fet la denúncia de des­a­pa­rició. Si es con­firma la iden­ti­tat, pot­ser serà pos­si­ble saber com i quan havia arri­bat a Cata­lu­nya i les cir­cumstàncies que van fer que acabés mort en aquell punt del Manol, un riu que porta poca aigua, menys en casos de plu­ges tor­ren­ci­als. Algú el va conèixer, Joseph Ribli?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.