Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: la barraca

El telèfon de l’eremita Bartomeu no pot aportar informació sobre la seva ubicació el dia del crim, però hi guardava imatges de la construcció de la cabanya i la vida al pantà

Quan està a punt de com­plir-se el setè ani­ver­sari del doble crim de Sus­queda, l’actual jut­gessa ins­truc­tora, Ana María València Sánchez, la sisena que ha vist el cas en vuit torns, està en espera que els Mos­sos li entre­guin aquells 26 infor­mes encara pen­dents d’incor­po­rar, entre els quals hi ha la infor­mació sobre tots els telèfons que es van acti­var a la zona del pantà les hores prèvies i poste­ri­ors a l’assas­si­nat d’en Marc i la Paula, que la inves­ti­gació fixa que es va per­pe­trar entre les 11.20 i les 11.26 del 24 d’agost del 2017. Unes dades que poden apor­tar infor­mació sobre les per­so­nes que eren pels volts del pantà aquell dia. Hi havia Bar­to­meu Soler, l’ere­mita que vivia a la bar­raca, molt a prop d’on van aparèixer els cos­sos de les vícti­mes, i tenia dos telèfons mòbils, però en cap dels quals tenia inter­net ni wifi, de manera que a ell no se’l podrà situar amb la pre­cisió del GPS com s’ha pogut fer amb el telèfon de Marc Hernández, que Goo­gle situa a l’hora del crim just al lloc on Bar­to­meu apar­cava el seu cotxe. No es podrà saber si els telèfons van coin­ci­dir en l’espai i el temps. Només es podrà dei­xar constància de l’antena des de la qual es va con­nec­tar el telèfon de Bar­to­meu, que aquell matí va fer diver­ses tru­ca­des per tra­mi­tar la jubi­lació. Tot i que consta que després de la mort de Bar­to­meu –el 10 de desem­bre del 2019 va ser tro­bat mort en estra­nyes cir­cumstàncies davant la bar­raca– els Mos­sos van entre­gar dos telèfons al seu fill, el dia 8 de març del 2023 una pare­lla d’excur­si­o­nis­tes que va visi­tar la bar­raca hi va tro­bar els dos telèfons de Bar­to­meu a dins: un Black­berry que feia ser­vir per fer foto­gra­fies i un Sam­sung que uti­lit­zava per a les tru­ca­des. I resulta inau­dit que els dos apa­rells, que tenien els seus cor­res­po­nents car­re­ga­dors, con­ti­nu­a­ven tenint bate­ria tot i que havien trans­cor­re­gut més de tres anys de la mort de Bar­to­meu.

L’única infor­mació que s’ha pogut extreure dels telèfons (a través de l’anàlisi del perit informàtic Bruno Pérez) ha estat un reguit­zell de foto­gra­fies, entre les quals, les que plas­men el llarg i com­pli­cat procés de cons­trucció de la bar­raca que va fer el 2014 amb les seves pròpies mans Bar­to­meu Soler, quan encara s’estava en un pis del barri del Pont Major de Girona i quan encara vivia el Pelut, el seu gos, que, segons deia, era l’ésser a qui més havia esti­mat, i que va morir de malal­tia abans que s’ins­tal·lés a Sus­queda. Quan va morir el Pelut, el va enter­rar ini­ci­al­ment a la mun­ta­nya de Montjuïc i, quan va tenir la caba­nya enlles­tida a Sus­queda per poder-hi anar a viure, el va desen­ter­rar i li va cons­truir una tomba al cos­tat de la caba­nya. Bar­to­meu havia anun­ciat que es feia una bar­raca al mig del bosc per anar-hi a viure en soli­tud a veïns i cone­guts amb qui coin­ci­dia tot pas­se­jant el Pelut per Montjuïc, Sant Miquel... A alguns els havia ense­nyat les fotos del procés de cons­trucció de la caba­nya embos­cada i els havia fet algu­nes con­fidències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.