El quadern negre
Tura Soler
Susqueda: la barraca
El telèfon de l’eremita Bartomeu no pot aportar informació sobre la seva ubicació el dia del crim, però hi guardava imatges de la construcció de la cabanya i la vida al pantà
Quan està a punt de complir-se el setè aniversari del doble crim de Susqueda, l’actual jutgessa instructora, Ana María València Sánchez, la sisena que ha vist el cas en vuit torns, està en espera que els Mossos li entreguin aquells 26 informes encara pendents d’incorporar, entre els quals hi ha la informació sobre tots els telèfons que es van activar a la zona del pantà les hores prèvies i posteriors a l’assassinat d’en Marc i la Paula, que la investigació fixa que es va perpetrar entre les 11.20 i les 11.26 del 24 d’agost del 2017. Unes dades que poden aportar informació sobre les persones que eren pels volts del pantà aquell dia. Hi havia Bartomeu Soler, l’eremita que vivia a la barraca, molt a prop d’on van aparèixer els cossos de les víctimes, i tenia dos telèfons mòbils, però en cap dels quals tenia internet ni wifi, de manera que a ell no se’l podrà situar amb la precisió del GPS com s’ha pogut fer amb el telèfon de Marc Hernández, que Google situa a l’hora del crim just al lloc on Bartomeu aparcava el seu cotxe. No es podrà saber si els telèfons van coincidir en l’espai i el temps. Només es podrà deixar constància de l’antena des de la qual es va connectar el telèfon de Bartomeu, que aquell matí va fer diverses trucades per tramitar la jubilació. Tot i que consta que després de la mort de Bartomeu –el 10 de desembre del 2019 va ser trobat mort en estranyes circumstàncies davant la barraca– els Mossos van entregar dos telèfons al seu fill, el dia 8 de març del 2023 una parella d’excursionistes que va visitar la barraca hi va trobar els dos telèfons de Bartomeu a dins: un Blackberry que feia servir per fer fotografies i un Samsung que utilitzava per a les trucades. I resulta inaudit que els dos aparells, que tenien els seus corresponents carregadors, continuaven tenint bateria tot i que havien transcorregut més de tres anys de la mort de Bartomeu.
L’única informació que s’ha pogut extreure dels telèfons (a través de l’anàlisi del perit informàtic Bruno Pérez) ha estat un reguitzell de fotografies, entre les quals, les que plasmen el llarg i complicat procés de construcció de la barraca que va fer el 2014 amb les seves pròpies mans Bartomeu Soler, quan encara s’estava en un pis del barri del Pont Major de Girona i quan encara vivia el Pelut, el seu gos, que, segons deia, era l’ésser a qui més havia estimat, i que va morir de malaltia abans que s’instal·lés a Susqueda. Quan va morir el Pelut, el va enterrar inicialment a la muntanya de Montjuïc i, quan va tenir la cabanya enllestida a Susqueda per poder-hi anar a viure, el va desenterrar i li va construir una tomba al costat de la cabanya. Bartomeu havia anunciat que es feia una barraca al mig del bosc per anar-hi a viure en solitud a veïns i coneguts amb qui coincidia tot passejant el Pelut per Montjuïc, Sant Miquel... A alguns els havia ensenyat les fotos del procés de construcció de la cabanya emboscada i els havia fet algunes confidències.