Successos

El quadern negre

Tura Soler

La majordona cremada

La investigació per esclarir si l’esquelet humà trobat mentre es feien obres a l’antiga rectoria de Vilanant és el de la majordona que, segons la veu popular, va ser prenyada, assassinada i aparedada pel capellà del poble, ha permès descobrir que a Vilanant, l’any 1899, una majordona va ser víctima d’una mort violenta, cremada accidentalment perquè se li van encendre les faldilles. Aquest cas està documentat, publicat l’agost del 1899 a La Lucha. La notícia, rescatada de l’arxiu per la historiadora de l’art i investigadora Beli Artigas, diu textualment: “Vilanant. Parece que hace pocos días la sirvienta del señor cura párroco de este pueblo tuvo la desgracia de que se le incendiaran los vestidos que llevaba, resultando con tan graves quemaduras que la infeliz falleció pocos momentos después en medio de atroces y terribles tormentos.

La notícia no identifica amb noms i cognoms la majordona que va morir cremada, però l’alcaldessa de Vilanant, Anna Palet, amb l’ajut de la historiadora Artigas estan buscant entre els arxius i registres municipals per intentar posar nom a aquesta majordona i també a la que se pressuposa que va ser assassinada pel capellà. En el cas de la cremada, serà més factible, ja que se’n coneix l’any de la mort i tot indica que la víctima seria Llussia Recasens Duran, ja que a l’Ajuntament de Vilanant hi ha registrat un certificat de defunció d’aquesta dona a causa de “cremades” el 15 de juliol del 1899 i consta que va ser enterrada en un nínxol propietat de l’església.

Però en el cas de la majordona aparedada la investigació és més complexa, ja que tota la informació es té a través de la veu oral, que situava els fets de manera imprecisa: “Fa molts anys.” De fet, l’assassinat i aparedament de la majordona per part del capellà es considerava una llegenda, com tantes se n’expliquen, fins que la troballa d’un esquelet en el lloc just on la llegenda deia que era aparedada la majordona (sota l’escala de l’antiga rectoria) la va convertir en realitat. Les investigacions apunten que l’assassinat de la majordona aparedada hauria de ser anterior al cas de la majordona morta cremada. La lògica diu que, si la van aparedar per amagar el cos i el crim, no existiria certificat de defunció. Les investigadores han rastrejat els arxius i la premsa per si constava cap desaparició d’una dona a Vilanant, però no apareix cap referència als arxius de la premsa digitalitzada del segle XIX. La investigació ha continuat buscant en els arxius municipals i s’ha pogut trobar una dona que constava empadronada a la rectoria de Vilanant el 1894. Es deia Felicia Marcè i consta que era nascuda a l’Estela, un petit nucli del municipi de Cabanelles, a prop de Vilanant. Però enlloc consta el certificat de defunció ni acta d’enterrament de cap Felicia Marcè. Podria ser la majordona aparedada? En el padró del 1894 consta que al mateix domicili de Vilanant de la majordona hi havia empadronat el capellà Pedro Capella Roca, nascut a Torroella de Montgrí. Les indagacions de l’alcaldessa i la historiadora ara van encarrilades cap a la vida d’aquest capellà, que té el seu nom esculpit en un monòlit de pedra darrere l’església. Continuarà...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia