Successos

Desarticulen una organització criminal que produïa droga a Girona

La banda, d’origen letó, comptava amb un crematori de mascotes per desfer-se de proves i era extremadament violenta

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal d’origen letó que produïa droga a Girona i València, segons informa l’ACN. L’operatiu policial s’ha saldat amb setze detencions (sis d’elles a l’estat espanyol i deu més a Letònia) i també han arrestat el líder de l’organització que era considerat un objectiu d’alt valor (High Target Value) per l’Europol. La policia ha intervingut 110.000 euros en efectiu, 13 kg de cànnabis i 4 vehicles d’alta gamma. A més, s’han embargat propietats immobiliàries valorades en 800.000 euros. L’organització era extremadament violenta i comptava amb un crematori industrial de mascotes que feia servir per destruir les proves de les activitats delictives.

La investigació del cas va arrencar el 2022 després de rebre una informació de l’Europol que va permetre identificar l’organització criminal amb el centre d’operacions a Girona. Des d’aquí feia anys que traficaven amb grans quantitats de marihuana i s’havia convertit en un dels principals productors de cànnabis en els països bàltics i escandinaus. A partir d’aquí es va començar un procés de cooperació policial internacional i l’intercanvi d’informació que va permetre identificar l’estructura, les activitats delictives i també les connexions internacionals de l’organització letona. La banda tenia com a base d’operacions Girona.

Al llarg dels dos anys d’investigació, la policia ha determinat l’estructura criminal que destacava per una xarxa jerarquitzada i un repartiment de rols i funcions entre els seus membres. A més, tenien sistemes de comunicació basats en telèfons encriptats i feien servei aparells electrònics de contra vigilància i seguretat personal. De fet, el líder de l’organització sempre anava acompanyat de tres guardaespatlles. A més, com a sistema de pagament feien servir criptomonedes per evitar rastre.

El líder era l’encarregat de tancar les operacions i feia servir el nom de Napoleó pel seu caràcter de lideratge i la seva crueltat. De fet, la Policia Nacional assegura que havia arribat a fer servir el càstig físic contra aquells qui considerava deslleials. Per altra banda, un home que havien batejat com Saiba (pel seu passat com a jugador d’hoquei) era el responsable de coordinació de la producció de droga a Girona i València, que es trobaven als afores de nuclis habitats. Per aconseguir aquesta xarxa de producció comptava amb un conjunt de proveïdors locals amb qui contactava per comprar la substància estupefaent. Un altre membre de confiança es feia dir Virus pel caràcter impulsiu i violent que tenia i era l’encarregat de supervisar l’envasament i el transport de la droga. Com que tenia un grau de coneixement tècnic molt elevat era l’encarregat del dispositiu antivigilància en magatzems i vehicles i, a més, seguia per GPS els enviaments de droga.

Una incineradora industrial de mascotes

Fonts policials asseguren que el nivell de violència que feia servir l’organització criminal era tan elevat que van portar els membres a comprar un crematori industrial de mascotes per destruir les proves de les seves activitats delictives.

Finalment, s’ha organitzat el dispositiu de desarticulació de l’organització que ha comportat l’escorcoll de 34 domicilis, nou d’ells a Girona i València. En aquests escorcolls s’ha intervingut armes de guerra, com ara quatre granades de mà i una arma automàtica, pistoles elèctriques, sis màscares de gas, tres armilles antibales d’origen militar, detectors de radiofreqüència, dispositius de GPS i roba de les forces de seguretat, a banda de documentació falsificada.

De les setze detencions que s’han fet, sis d’elles eren dins de l’estat espanyol i en tres casos, els detinguts ja han entrat a presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia