Successos

El quadern negre

Tura Soler

Mossos contra mossos

Trenta agents d’afers interns estan citats a declarar en el judici que comença avui a Girona contra tres mossos de Santa Coloma de Farners que revenien droga comissada

Un caporal, Salvador Horta Muntaner Garcia-Jubany, Salva, i dos mossos de la unitat d’investigació de la comissaria de Santa Coloma de Farners, Juan Francisco Pozo Alba, Kiko, i Óscar Hernández Rojo, s’asseuran a partir d’avui al banc dels acusats a l’Audiència de Girona per ser jutjats per furt continuat, falsificació, revelació de secrets i pertinença a grup criminal, càrrecs pels quals el fiscal Enrique Barata demana per a ells penes superiors als 12 anys de presó. Barata considera que els tres mossos havien constituït un grup mafiós que s’apropiava de partides de marihuana comissades i, a través de traficants de la comarca, les revenia per al seu lucre personal. Al banc dels acusats també s’hi asseuran Albert Borrell Gómez, el carnisser considerat l’encarregat de posar a la venda la droga que els policies usurpaven del dipòsit i de mantenir la infraestructura, i la dona de Borrell, Margarita Vicenç Fernández, per als quals es demanen 5 anys de presó.

En el judici, que comença avui i està previst que s’allargui fins divendres que ve, hi estan citats a declarar trenta agents de la divisió d’afers interns (DAI) dels Mossos, que són els que van desemmascarar la trama i que van descobrir les activitats il·lícites d’agents de la unitat d’investigació de Santa Coloma de Farners (el grup que inicialment va investigar el doble crim de Susqueda) a partir de la delació de Mustapha Trichin, un traficant de la Selva que va anar a explicar que va començar a tenir contactes amb el caporal Salva ja l’any 2006, quan el va detenir, i que va començar a fer d’informador, i que a posteriori el caporal li exigia que li entregués diners dels guanys del narcotràfic a canvi de deixar-lo actuar lliurement. Més endavant, segons Trichin, Salva li entregava ell mateix droga, que agafava de comissos, perquè la vengués. El traficant manté que els diners del suborn els entregava en mà al mosso extorquidor, que anava acompanyat d’un altre anomenat Quim, que comptava els diners. Durant la instrucció, aquest mosso, que anomena Quim, i un altre agent (Jordi) també van ser investigats, però finalment el fiscal no els va acusar. Com tampoc serà present al judici Mustapha Trichin, que no està citat ni com a testimoni, perquè el fiscal només acusa els agents pels fets que els membres d’afers interns van provar durant la investigació ( gravacions i escoltes) que van demostrar que agafaven droga comissada d’un remolc que tenien al pati de la comissaria i que la feien vendre. Els acusats (defensats per Carles Monguilod, Benet Salellas i Manel Mir) declararan dijous quan ja s’hagin presentat toles les pericials i hagin declarat tots els testimonis. A l’inici del judici, però, està previst que les defenses plantegin com a qüestió prèvia la nul·litat de les actuacions pel fet que quan Trichin els va delatar, alhora que s’inculpava ell en un delicte de tràfic de droga, no se li van respectar els drets perquè inicialment no estava assistit d’advocat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia