Successos

SUCCESSOS

Desarticulat a Mataró un grup que controlava plantacions de marihuana arreu del territori

Agents dels Mossos de la DIC de la Regió Policial Metropolitana Nord han desarticulat un grup criminal, amb epicentre a Mataró, que gestionava diverses plantacions de marihuana indoor ubicades en diferents poblacions de Catalunya. Els agents van desplegar a primera hora d’aquest dijous un operatiu policial a Tarragona, Mataró, Sant Iscle de Vallalta, Malgrat de Mar, Cervelló i Matadapera que va comptar amb la participació d’equips d’odre públic, la unitat canina i la unitat de drons.

El balanç de l’operatiu es va saldar amb vuit persones detingudes, entre els quals hi ha els principals líders del grup, i la intervenció de més de 3.000 plantes de marihuana i 30 quilos de cabdells. També es van comissar tres vehicles que els detinguts utilitzaven per dur a terme la seva activitat delinqüencial.

La investigació

A finals del mes de juliol de 2024 es va iniciar una investigació sobre aquesta xarxa criminal, a partir de diferents indicis que confirmaven l’existència de diverses plantacions de marihuana gestionades per un grup establert al Maresme. Les gestions van permetre detectar com les persones que lideraven el grup criminal es desplaçaven pels diferents domicilis amb menjar i altres efectes i les lliuraven a les persones que es trobaven treballant en les cases com a jardiners i que podien passar setmanes sense sortir d’aquestes. Els líders del grup també compraven en grow shops estris necessaris per al cultiu de marihuana. Els domicilis dels principals investigats es trobaven a Mataró i Malgrat de Mar i es desplaçaven fins a localitats com Tarragona, Matadepera, Cervelló, Sant Iscle de Vallalta o Maçanet de la Selva on havien establert les plantacions. Al llarg d’aquest temps, la investigació va poder determinar que en els domicilis investigats els consums elèctrics eren molt elevats i s’estava defraudant el fluid elèctric.

En el marc de la investigació, el passat 24 de setembre, els investigadors van detectar dues persones que sortien d’un dels domicilis a Maçanet de la Selva i que mostraven preocupació i fins i tot algun d’ells semblava que estava plorant però, tot i que la situació era anòmala, els investigadors no van poder saber què estava passant. El mateix dia per la nit, un advocat es va presentar a dependències de Mossos d’Esquadra de Reus i va informar que un client seu l’havia informat que havia trobat una persona morta en un domicili de Maçanet de la Selva, que va resultar ser el que estaven investigant.

Els Mossos es van desplaçar fins al lloc dels fets i van localitzar el cos sense vida d’una persona que presumptament vivia a la casa i s’encarregava de cuidar la plantació de marihuana de més de 900 plantes que es va localitzar a l’interior. L’autòpsia va determinar que la mort havia estat per causes naturals. A partir d’aquest incident, els investigats van canviar les seves rutines. Van abandonar el seu domicili a Mataró i es van desplaçar a un altre domicili.

En les cases on es trobaven les plantacions, no s’observava vida quotidiana diària, les finestres estaven tancades i persianes baixades i l’únic moviment que s’observava era l’arribada de les persones investigades per portar els diferents subministraments de material per a la plantació o menjar per les persones que es trobaven a l’interior, els anomenats “jardiners”. Pels indicis recollits fins el moment fruït de les vigilàncies i seguiments així com de la inspecció del subministrament elèctric, els investigadors van concloure que es trobaven davant de quatre plantacions indoor de marihuana de clausura. Aquest tipus de plantació respon a que la persona que cuida del cultiu es troba tancat en l’interior i realitza tasques de manteniment, recol·lecció, assecat i envasat de la substància, així com la vigilància i seguretat del cultiu. Surta l’exterior poques vegades, amb la finalitat de no ser detectats i eludir o dificultar una potencial investigació policial sens prejudici dels testaferros que puguin haver.

Arran d’aquesta investigació, també es va poder constatar que les plantacions investigades es trobaven lluny una de les altres per tal de que en cas d’una actuació policial no es poguessin relacionar. A més, estaven llogades a noms de tercers amb contractes falsificats i amb lloguers de les cases que ascendeixen a més de 10.000 euros al mes. Els detinguts van passar ahir a disposició judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia