Successos

SUCCESSOS

El TSJC desestima que la Generalitat indemnitzi els familiars dels dos agents rurals assassinats a Aspa

Considera que el Departament d’Agricultura no té cap responsabilitat perquè les morts no s’haurien evitat amb més mesures de seguretat

Les famílies reclamaven 777.321,46 euros

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de reclamació patrimonial presentat per les famílies dels dos agents rurals assassinats per un caçador a Aspa (Segrià) el gener de 2017. Segons ha confirmat l’ACN, el jutge considera que el Departament d’Agricultura no té cap responsabilitat perquè, segons argumenta, les morts no s’haurien evitat encara que s’haguessin pres més mesures de seguretat i no hi ha un nexe causal de les morts amb la suposada responsabilitat de la Generalitat. De fet, fa uns quatre anys, la comissió assessora de l’executiu ja ho va rebutjar. L’advocat de les famílies, Pau Simarro, ha explicat que han presentat un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.

Els familiars dels agents rurals demanen una indemnització de 777.321,46 euros, ja que entenen que no es va dotar els efectius de mesures de seguretat i de protecció necessàries, com ara armilles antibales o l’acompanyament d’un tercer agent armat. Per tant, consideren que la seva mort és conseqüència d’una omissió en matèria de riscos laborals. D’altra banda, l’asseguradora del caçador, condemnat a 45 anys de presó per l’assassinat, va haver d’assumir el pagament de 300.151,82 euros en concepte de responsabilitat civil.

Condemna de 45 anys

L’any 2019, l’Audiència de Lleida va condemnar a 45 anys de presó Ismael Rodríguez com a autor material de la mort dels dos agents rurals. El jurat popular ja el va declarar culpable d’assassinat amb traïdoria i atenuant de confessió i va descartar cap alteració psíquica que l’impedís saber què estava fent quan va disparar. En base a aquestes consideracions, la Sala va decidir imposar a Rodríguez 22 anys de presó per cadascun dels dos assassinats, un any de presó per un delicte de tinença il·lícita d’armes, ja que va disparar amb una escopeta per a la qual no tenia llicència i 1.080 euros de multa per un delicte contra la fauna. L’Audiencia de Lleida també va ordenar Rodríguez a pagar una indemnització d’1.077.473,28 euros als familiars de les víctimes. Per altra banda, la Sala va condemnar a un any de presó a l’altre acusat M. A. F. S. com a cooperador necessari en el delicte de tinença il·lícita d’armes ja que l’escopeta del doble crim estava al seu nom.

Els fets es remunten al 21 de gener del 2017 quan durant un control rutinari de control d’armes al vedat de caça del tord d’Aspa, Ismael Rodríguez va disparar al cap dels dos agents rurals amb la seva escopeta per la qual no tenia llicència. Ell mateix va trucar posteriorment al 112 i va admetre l’autoria de l’homicidi. L’episodi va reobrir el debat sobre la revisió de les mesures de seguretat en el cos dels agents rurals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia