Successos

El quadern negre

Tura Soler

El tricorni i l’arrova @

El nou cap de la comandància de la Guàrdia Civil insta al respecte al tricorni, com a símbol històric, però apel·la a la tecnificació del cos per lluitar contra el cibercrim

El cap actual de la comandància de Girona, Juan Carlos Rodríguez Cuartero, en el seu discurs de la diada de la patrona de la Guàrdia Civil, es va mostrar “orgullós“ de cobrir-se el cap amb el tricorni, el característic barret negre, que vesteixen des d’aquells llegendaris temps de la fundació del cos per part del duc d’Ahumada, ja fa més de 180 anys. Rodríguez Cuartero va remarcar que dur tricorni no fa ser antic, ni caspós, ni retrògrad, i que cal tenir respecte als símbols i a la història, i als inicis, quan els guàrdies civils tenien poca formació i pocs mitjans per complir el seu deure. Va remarcar, però, que els temps han canviat i ara els guàrdies civils són llicenciats, doctors, màsters, enginyers... i parlen anglès, francès, àrab, rus i... català. “També parlem català”, va dir en un discurs combinant el català i el castellà, tot apuntant el perill que representen les noves tecnologies i les xarxes socials per adobar el cibercrim i les ciberestafes. Combatre aquests criminals “que no tenen límits” és un dels reptes, va dir, que s’imposa amb la creació a la comandància de Girona d’un equip @ (equip Arrova), com ja disposen a la majoria de comandàncies. És necessari perquè són més de 100 els investigats en l’últim any per aquests conceptes, que havien estafat centenars de milers d’euros. En el camp del terrorisme han fet cinc detencions de radicalitzats gihadistes i en l’àmbit de la policia judicial la Guàrdia Civil ha fet en el darrer any 330 detencions. Menció especial va merèixer les detencions que van fer a Granada i Jaén, juntament amb els Mossos, dels implicats en el doble assassinat de la nit de Sant Joan al barri de la Font de la Pólvora de Girona. “No estem sols”, va remarcar el comandant per posar èmfasi a la col·laboració de tots els altres cossos implicats en la seguretat al territori, inclosos la policia i la gendarmeria franceses, els duaners, la Policía Nacional, els Mossos, els fiscals, els jutges... i també les policies locals, moltes representades a l’acte i amb reconeixement específic de medalla o diploma. Absència de comandaments de la Policia Municipal de Girona, que arrosseguen el vet de l’alcaldia que els prohibeix assistir d’uniforme a actes dels cossos estatals. Absència que va ser compensada pel regidor de l’oposició Josep Palouzié, excap de la policia, que va assistir a l’acte amb el seu uniforme d’intendent i amb totes les medalles acumulades en la seva carrera policial. El comandant Juan Carlos Rodríguez Cuartero ha agafat les regnes de la comandància de Girona en substitució del tinent coronel Cristóbal Pedro Prieto Arjona, també present a l’acte, que ha passat a la reserva activa.

El subdelegat del govern, Pere Parramón, home docte en lletres i paraules, va fer girar el seu discurs, el primer, a l’entorn dels valors que regeixen la feina d’aquesta gent que treballa sota el doble concepte de guàrdia i civil, com l’honor, la vocació i la responsabilitat. Els va lloar revelant alguna trucada que com a subdelegat ha rebut per agrair la seva feina. Com la d’un pare agraït pels esforços que van fer per recuperar el cos del seu fill, mort al mar. Després dels discursos, les condecoracions, com marca la tradició, desfilada i homenatge als caiguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia