Successos

El jurat declara culpable d’assassinat el transportista del crim de la Jonquera

El jurat popular ha declarat culpable d’assassinat Adrian Claudiu Baicu, el transportista que en va matar un altre a la Jonquera el 16 d’octubre del 2021. Segons informa l’ACN, en un veredicte sense fissures, on totes les decisions s’han pres per unanimitat, el tribunal popular ha avalat al 100% les tesis del fiscal. Ha declarat l’acusat culpable d’un segon delicte de temptativa d’assassinat, per haver ferit un company de la víctima, i d’un altre contra la seguretat viària, per haver fugit amb la furgoneta anant begut. El veredicte rebutja aplicar-li eximents, com demanava la defensa, i només li estima una atenuant d’embriaguesa. El fiscal ha mantingut la petició de 28 anys i mig de presó i la defensa ara sol·licita que se’l condemni a 15 anys.

El jurat n'ha fet prou amb un dia de deliberació per emetre el veredicte del crim de la Jonquera. I tenia les coses clares, perquè totes les votacions s'han avalat per unanimitat (amb els vots dels seus nou membres). El veredicte declara l'acusat culpable d'un delicte d'assassinat per haver apunyalat un altre transportista a la Jonquera en un "atac per sorpresa". 

El text recull que el processat, que té 31 anys, havia assetjat prèviament una companya de feina de la víctima per xarxes, i que això va desembocar en tensió i discussions prèvies entre ells. L'última, aquella mateixa tarda. El crim va tenir lloc cap a les onze de la nit del 16 d'octubre del 2021.

El jurat popular subratlla que, abans d'apunyalar la víctima, Adrian Claudiu Baicu havia enviat missatges per facebook a un conegut dient-li: "Els tallaré i els destriparé". El jurat popular es remet a les declaracions dels testimonis, i també al visionat de les càmeres de videovigilància de la benzinera on va tenir lloc el crim, per concloure que el processat va atacar l'altre transportista a traïció. Subratlla que la víctima no tenia ferides de defensa, tan sols la ganivetada mortal. Sobre l'arma, diu que el visionat "exhaustiu" de les càmeres no permet concloure que cap dels altres implicats en tingués, i que en el moment de la detenció, els mossos van trobar-li una navalla a la butxaca de l'acusat. 

Pel que fa al company de feina de la víctima mortal, a qui el processat també va apunyalar, el jurat popular el declara culpable de temptativa d'assassinat. Per concloure-ho, destaca que l'arma amb què el va atacar era "potencialment letal" -com ja va quedar demostrat- i que, tot i que al final només li va causar lesions, sí que hi havia "un risc vital potencial" amb aquest segon atac. 

Sense eximents

El veredicte desestima les pretensions de la defensa, que sostenia que s'haurien d'aplicar a l'acusat les eximents incompletes de legítima defensa i d'embriaguesa, i novament recull la tesi de la fiscalia. Perquè tan sols li estima a Adrian Claudiu Baicu una atenuant d'embriaguesa. 

Aquí, el veredicte subratlla que tot i que l'acusat presentés una taxa d'alcoholèmia d'1,98 g/l de sang, en cap cas tenia les facultats greument afectades. Entre d'altres, perquè minuts abans del crim les càmeres el van gravar ajupint-se per recollir un objecte que li havia caigut, perquè després de les ganivetades va fugir amb la furgoneta i perquè quan els mossos el van aturar "caminava amb normalitat", tot i que sí mostrava símptomes evidents d'anar begut (com parla pastosa, halitosi o variacions de comportament). 

Per acabar, el jurat el declara culpable d'un delicte contra la seguretat viària per haver fugit anant begut. Després d'enfilar l'N-II en direcció a França, el processat va circular fent ziga-zagues, xocant contra els marges de la carretera i va arribar a rebentar una roda. 

Finalment, el tribunal popular no és favorable que se li suspengui la pena, en cas que concorrin els requisits, ni tampoc que se li demani l'aplicació d'un indult. 

28 anys i mig

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Enrique Barata ha mantingut la petició de 28 anys i mig de presó per a l'acusat. També vol que, un cop complerta la condemna, s'estigui 5 anys en llibertat vigilada i que li prohibeixin conduir durant 2 anys i 5 mesos. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que el processat pagui una indemnització de més de 325.000 euros. 

La defensa, encapçalada per l'advocat Carles Monguilod, demana que es condemni el transportista a 15 anys de presó per l'assassinat i la temptativa d'assassinat, i que se li imposi la pena mínima pel delicte contra la seguretat viària. Monguilod ja ha avançat que recorrerà la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.