Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un poble singular

L’alcaldessa de la Jonquera demana més recursos de seguretat. Els Mossos tenen comissaria nova, però només dos vehicles policials per patrullar tota l’àmplia zona

La Jonquera és un poble singular i ple de reptes. Ho va dir, divendres, l’alcaldessa, Míriam Lanero, en l’acte de celebració de la Diada de la Policia Local tot recordant que pel municipi fronterer passen més 11.000 camions cada dia. El parlament va coincidir amb el dia que el jurat popular declarava culpable un transportista, Adrian Claudiu Baicu, per haver matat un col·lega, Lucian Boboc, el 2021 a la Jonquera. Lanero va fer referència a “problemàtiques complexes” que assumeix el municipi fronterer, com ara les derivades de narcotràfic i l’ocupació d’habitatges, remarcant que, per garantir la seguretat, els agents de la policia local, que el darrer any han fet 84 detencions i han frustrat 17 temptatives d’ocupació d’habitatges, han de tenir la col·laboració dels Mossos, de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil, tres cossos que tenen implantació al municipi fronterer i que van tenir el seu reconeixement en l’acte. L’alcaldessa va mostrar el seu agraïment al Departament d’Interior de la Generalitat per haver-los dotat de la reclamada nova comissaria dels Mossos d’Esquadra. “La nova comissaria és un pas important, però no n’hi ha prou. Necessitem més efectius i més recursos perquè la Jonquera sigui un espai segur”, va demanar l’alcaldessa, sense especificar més quines eres les mancances. L’al·ludida nova comissaria dels Mossos de la Jonquera la va inaugurar, el 17 de juliol, just abans de ser rellevat del càrrec, el conseller Joan Ignasi Elena i, tot i que les instal·lacions són àmplies, hi ha mancances de recursos materials. Falten sobretot vehicles. Encara que el dia de la inauguració se’n veien força, a l’hora de la feina del dia a dia, els agents de la Jonquera només disposen de dos vehicles per patrullar un territori molt ampli, ja que el districte policial de la Jonquera abasta el triangle delimitat entre Costoja, el coll de Banyuls i Biure, on es troben 15 municipis i 21 nuclis habitats. Dins del districte hi ha 2 passos fronterers estratègics (la Jonquera amb l’N-II i l’AP-7) i 3 passos secundaris (Tapis, el coll de la Manrella i el coll de Banyuls). Per manca de vehicles, els Mossos a vegades no tenen més remei que sortir a patrullar amb els seus vehicles particulars. Un situació policial ben singular per al poble singular que és la Jonquera.

El cap de la policia local, Alonso Caballero, en el discurs de la Diada de la Policia Local, va fer èmfasi en la necessitat de protegir el principi d’autoritat i establir unes regles del joc més rígides i eficaces per garantir la seguretat. “No tot s’hi val. La policia és un dels pilars fonamentals per garantir els drets ciutadans”, va dir Caballero, al·ludint al fet que, a vegades, han d’aguantar comentaris i situacions que no entren en el sou. L’endemà, agents de la policia local de Mataró van viure una d’aquestes faltes de respecte a l’autoritat policial referides per Caballero: van ser envoltats i apedregats per una turba de gent després que aturessin un vehicle per una infracció de trànsit.

Els agents locals de la Jonquera han posat 3.400 denúncies de trànsit en un any. Molta feina policial en un poble singular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia