Successos

El quadern negre

Tura Soler

Nova placa per a l’Evi

Uns espontanis anònims tornen a posar una placa en record d’Evi Rauter i totes les persones sense nom al peu del pi on el 1990 va ser trobada morta “la noia de Portbou”

El pi on el 4 de setem­bre del 1990 va ser tro­bada pen­jada la noia que no va ser iden­ti­fi­cada fins 32 anys més tard com a Evi Rau­ter, torna a tenir una placa per recor­dar la jove ita­li­ana i totes les per­so­nes sense nom. La placa, que diu “Memo­rial Evi Rau­ter 4-9-1990 i totes les per­so­nes sense nom”, l’han posat les matei­xes per­so­nes que ja en van posar una pri­mera, que va des­a­parèixer. Per­so­nes que volen res­tar en l’ano­ni­mat però que no volen que s’oblidi el cas de “la noia de Port­bou”, com se la va ano­me­nar abans que es conegués la seva iden­ti­tat a través d’un llarg tre­ball periodístic, de l’emissió d’imat­ges d’un capítol de Crims a la tele­visió austríaca i per la for­tuna que una tele­es­pec­ta­dora amb memòria pro­di­gi­osa que era a Viena veiés el pro­grama i iden­ti­fiqués la noia sense nom com una noia de Lana (població del Tirol del Sud) que feia tres dècades havia vist en car­tells de des­a­pa­re­guts a Itàlia. Evi Rau­ter havia des­a­pa­re­gut el 3 de setem­bre (el dia abans que apa­regués morta a Port­bou) de Florència, on havia anat a pas­sar uns dies amb la seva ger­mana Cris­tina, que estu­di­ava a la ciu­tat. Cris­tina va mar­xar a la uni­ver­si­tat i quan va tor­nar al pis es va tro­bar una nota de la ger­mana que li deia que havia anat a Siena i que tor­na­ria més tard. Evi no va tor­nar i la seva ger­mana, el 6 de setem­bre, va anar a pre­sen­tar una denúncia a la Poli­cia de Florència. Ni la poli­cia ita­li­ana va des­co­brir mai que la noia de qui es denun­ci­ava la des­a­pa­rició era morta a Port­bou ni la Guàrdia Civil, que va difon­dre les fotos de la noia morta a Port­bou a través de la premsa i d’Inter­pol, va acon­se­guir esta­blir que era la noia que es bus­cava a Itàlia. Fins a l’abril del 2022, quan la pro­vidència va fer que la tes­ti­moni veiés el pro­grama de tele­visió.

Tot i la iden­ti­fi­cació, la família d’Evi Rau­ter no ha pogut recu­pe­rar el cos de la noia, que havia estat enter­rada en un nínxol de bene­ficència del cemen­tiri de Figue­res, perquè, trans­cor­re­guts 10 anys, els ope­ra­ris muni­ci­pals van posar el cos a la fossa comuna, tot i que era un cadàver a dis­po­sició judi­cial. Ara, però, l’Ajun­ta­ment de Figue­res i un equip d’espe­ci­a­lis­tes han pres la ini­ci­a­tiva per loca­lit­zar el cos per exhu­mar-lo i poder-lo entre­gar a la família. I l’Ajun­ta­ment de Port­bou també està dis­po­sat a posar a títol ofi­cial una placa o monu­ment en memòria d’Evi Rau­ter i les per­so­nes sense nom a la zona del pi on va aparèixer Evi Rau­ter. A pocs metres d’on hi ha el memo­rial de Wal­ter Ben­ja­min.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.