Punt divers

CiU proposa crear activitats per donar a conèixer la savina turífera, una espècie vegetal característica del Sobirà

ALT PIRINEU I ARAN

El dipu­tat del grup par­la­men­tari de Con­vergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha pre­sen­tat al Par­la­ment una Pro­posta de Reso­lució per la qual s'insta el Govern a 'pro­gra­mar un seguit d'acti­vi­tats per donar a conèixer la sin­gu­la­ri­tat de la població de savina turífera que hi ha a algu­nes valls del Pallars Sobirà, fent espe­cial incís en què la població autòctona fou la veri­ta­ble des­co­bri­dora d'aquesta espècie vege­tal des de temps molt recu­lats. Amb aquesta pro­posta López pretén donar a conèixer un valor impor­tant de la vege­tació de la zona, donat que 'la població de savina turífera del nord del Pallars Sobirà és pro­ba­ble­ment la més impor­tant de la ser­ra­lada piri­nenca'.

El dipu­tat naci­o­na­lista ha insis­tit molt en el fet que 'encara que el des­co­bri­ment ofi­cial d'aquesta espècie, per part del botànic Pere Ayme­rich amb la publi­cació de l'arti­cle Juni­pe­rus thu­ri­fera L. als Piri­neus cata­lans, data del 2005, els habi­tants del Pallars Sobirà ja van des­co­brir en temps molt pretèrits, fa uns 3.000 anys, aquest arbre-arbust que els botànics cata­lans des­co­brien fa 3 anys per a la ciència'.

Tal com ha recor­dat Agustí López, 'els palla­re­sos de la Vall Fer­rera han emprat tra­di­ci­o­nal­ment la savina turífera per fora­gi­tar les rates pani­que­lles, nom tra­di­ci­o­nal pallarès de la mos­tela, tot pen­jant bran­ques de savina als cor­rals de vaques i ove­lles, ja que la creença que aquests mamífers mos­se­guen o fiblen els bra­guers de vaques i ove­lles és ben arre­lat a la cul­tura popu­lar palla­resa'.

Tenint en compte que la comarca del Pallars Sobirà es carac­te­ritza per tenir el 82% del seu ter­ri­tori inclòs en una o altra figura de pro­tecció del medi natu­ral, sigui el Parc Natu­ral de l'Alt Piri­neu, el Parc Naci­o­nal d'Aigüestor­tes i Estany de Sant Mau­rici, la Xarxa Natura 2000 i fins i tot algu­nes peti­tes àrees del Pla d'espais d'interès natu­ral (PEIN), Agustí López con­si­dera que 'ha d'incor­po­rar ele­ments sig­ni­fi­ca­tius d'aquest patri­moni a l'estrat bàsic de cul­tura i de conei­xe­ment de l'entorn dels palla­re­sos, i molt espe­ci­al­ment dels esco­lars, i fins i tot incor­po­rar-ho a l'ima­gi­nari popu­lar del ter­ri­tori'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.