europa
Desenes de sismes sacsegen les illes de Santorí i Amorgós
L’arxipèlag de les Cíclades en la mar Egea es troba en estat d’alerta
Desenes de terratrèmols, de fins a 4,9 de magnitud, continuen sacsejant aquest dilluns les illes gregues de Santorí i Amorgós, en l’arxipèlag de les Cíclades en la mar Egea, una elevada activitat sísmica que va començar el passat dia 24 de gener i ha posat en alerta a les autoritats.
A les 09.30 GMT d’avui s’ha registrat a uns 23 quilòmetres al sud-oest d’Amorgós un tremolor de magnitud 4,9, el major registrat des que va arrencar aquesta activitat sísmica fa deu dies, segons ha informat l’Institut Geodinàmic d’Atenes.
Dues hores després va haver-hi un altre terratrèmol de magnitud 4,6 al nord d’aquesta illa.
Les escoles romanen tancades avui a les illes de Santorí i Amorgós, així com en les pròximes d’Íos, Anafi, Paros i Andíparos, on també se senten els tremolors.
Protecció Civil ha enviat aquest dilluns un missatge d’alerta en els mòbils de les persones que es troben a Santorí assenyalant que existeix un alt risc de lliscaments, per la qual cosa es prohibeix l’accés a unes certes platges i ports de l’illa.
Uns minuts després, un segon missatge es va emetre als mòbils dels residents d’aquesta illa i de les d’Íos, Anafi, i Amorgós, avisant-los d’una “activitat sísmica prolongada” i urgint-los a “romandre preparats” i “seguir les instruccions de les autoritats”.
El govern grec ja havia emès dissabte passat una alerta d’elevada activitat sísmica i havia demanat als habitants de les zones afectades evitar reunir-se en espais tancats i acostar-se a edificis abandonats.
Segons el portal ‘News247’, alguns dels vilatans, treballadors i també visitants estrangers –Santorí és un dels llocs més turístics de Grècia- han decidit abandonar l’illa–.
Els ferris cap a Atenes estan plens i l’aerolínia grega Aegean va anunciar que afegiria avui i demà tres vols extraordinaris de l’illa cap a la capital grega, a causa de l’alta demanda.
Segons el cens del 2021, Santorí té 15.000 residents, encara que s’estima que hi ha altres 10.000 habitants fixos no registrats, i Amorgós uns 2.000, als quals caldria sumar els turistes, el número dels quals és encara escàs, pel fet que encara no ha arribat la temporada estival.
Fins al moment no s’han produït danys, encara que hi ha hagut algunes allaus de terra i pedres en la famosa caldera de l’illa.
En les últimes 48 hores s’han registrat més de 200 sismes en la zona marítima entre Santorí i Amorgós, 60 dels quals es van produir durant la nit del diumenge al dilluns, segons la premsa local.
El director de l’Institut Geodinàmic d’Atenes, Vasilis Karastathis, ha assenyalat aquest dilluns a l’emissora SKAI que en els últims deu dies s’han registrat més de 380 terratrèmols en la zona marítima entre Santorí i Amorgós.
Els experts asseguren que l’activitat sísmica dels últims dies no està vinculada al volcà de Santorí, sinó a les falles submarines de la zona, si bé fins al moment no es pot saber si es produirà una major escalada o la situació millorarà.
Una de les majors erupcions de la història, al voltant de l’any 1600 aC, va donar a l’illa de Santorí la seva forma actual i va formar un tsunami que va arribar fins a Creta i va acabar amb la civilització minoica en aquesta illa.
L’última erupció en la zona es va produir en 1950.