Successos

El quadern negre

Tura Soler

Cas Alves: veure per creure

El TSJC conclou que no es pot fiar de la denunciant quan diu que l’acte sexual no va ser consentit si va fer un relat tergiversat de la realitat de la part que es veu a les càmeres

La sentència del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) que absol Dani Alves de l’agressió sexual al Sut­ton ha sigut, a nivell infor­ma­tiu, un ter­ratrèmol d’escala gai­rebé tan ele­vada com el sisme real que ha sotra­gat Birmània i Tailàndia. Han can­viat les tor­nes i el fut­bo­lista, que va ser cru­ci­fi­cat soci­al­ment i mediàtica, que es va men­jar mesos de presó pre­ven­tiva i va ser con­dem­nat a qua­tre anys i mig de presó, ara queda alli­be­rat de pena per una­ni­mi­tat del tri­bu­nal que ha revi­sat la sentència, for­mat per qua­tre magis­trats, tres dones i un home. De manera que no hi haurà opció a cri­ti­car que el tri­bu­nal no com­plia amb els paràmetres de pari­tat feme­nina i que es va regir per una visió mas­clista. El que els magis­trats han tin­gut en compte en la sentència són uns con­cep­tes molt més jurídics, que al final tenen relació amb aquell prin­cipi bàsic que regeix el món de les togues i les punye­tes: que sense pro­ves no es pot con­dem­nar i ha de pre­val­dre l’in dubio pro reo, lla­ti­nisme que vol dir que davant del dubte s’ha de resol­dre a favor de l’acu­sat. En aquest cas els magis­trats, que han tom­bat les pre­ten­si­ons del fis­cal i de l’acu­sació par­ti­cu­lar, que volien ele­var la pena del fut­bo­lista a 9 i 12 anys de presó, expo­sen que la sentència de l’Audiència es va creure uns fets (que la pene­tració vagi­nal es va pro­duir sense con­sen­ti­ment de la denun­ci­ant) que no havia pogut pro­var per altres mit­jans més enllà de la pròpia decla­ració de la noia. La sentència fa una dis­tinció entre els con­cep­tes cre­di­bi­li­tat i fia­bi­li­tat. Explica que la sentència que revoca va donar cre­di­bi­li­tat, con­cepte sub­jec­tiu, al relat de la denun­ci­ant del que va pas­sar dins del lavabo, esce­nari dels fets i on no hi havia càmeres, i es va creure que no hi va haver con­sen­ti­ment. I remarca que, en canvi, no es pot donar fia­bi­li­tat al relat de la noia perquè aquesta fia­bi­li­tat (ho deia la mateixa sentència) va que­dar des­vir­tu­ada en el relat con­tra­dic­tori que va fer dels fets amb el que mos­tra­ven les càmeres abans d’entrar al lavabo, l’estança on van man­te­nir les rela­ci­ons ínti­mes, con­sen­ti­des o no con­sen­ti­des. El TSJC con­clou, per resol­dre absol­dre, que de “la prova prac­ti­cada, no es pot con­cloure que s’hagin superat els estàndards que exi­geix la pre­sumpció d’innocència”.

Però també deixa clar que el fet de no donar per acre­di­tada la hipòtesi de l’acu­sació tam­poc vol dir que la hipòtesi certa sigui la que manté la defensa de Dani Alves, que aquest cop ha esqui­vat la bala. Però la sentència encara pot arri­bar al Tri­bu­nal Suprem i el tam­bor d’aquesta mena de ruleta russa que és la justícia podria tenir un pro­jec­til de con­demna... I totes les sentències series lícites, que no vol dir que siguin jus­tes (con­cepte sub­jec­tiu). En un debat públic recent, el lle­trat Car­les Mon­gui­lod recor­dava com l’expre­si­dent de l’Audiència de Girona, Don Miguel Pérez Cape­lla (ara difunt), es van­tava de ser capaç de redac­tar dues sentències, una abso­lutòria i l’altra con­dem­natòria, d’un mateix cas i acon­se­guir que fos­sin tècni­ca­ment per­fec­tes i ina­pel·lables. Mira­cles del món dels togats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.