Punt divers

Pueyo crida a la unitat pel canal Segarra-Garrigues amb una proposta de ZEPA que harmonitzi el territori

PONENT

El delegat del Govern de la Generalitat a les comarques de Ponent, Miquel Pueyo, ha apostat per estructurar, presentar i 'defensar amb convicció' una proposta de gestió de les Zones Especials de Protecció de les Aus (ZEPA) que harmonitzi les 'legítimes aspiracions d'arrelament i progrés de la població del territori'. Pueyo ha afirmat que cal defensar el canal Segarra-Garrigues, ara amenaçat per una nova ZEPA, 'amb un mínim comú denominador d'unitat i entesa, perquè així sigui vist i entès des de Catalunya, des d'Espanya i des d'Europa'. Són paraules que ha pronunciat en una conferència de balanç dels dos anys del Govern d'Entesa a Lleida.

Pueyo ha assegurat entendre 'les esperances del sector agrari i l'opinió dels que consideren imprescindible garantir més detalladament la compatibilitat de l'activitat agrària i la preservació de l'entorn i del patrimoni'. Segons el delegat del Govern a Lleida, 'no és estrany' que el sector agrari i una part de la societat civil lleidatana hagin reaccionat 'amb preocupació i inquietud' per la sentència del Tribunal Europeu que obliga a afegir al projecte 20.000 hectàrees més de protecció de les aus. Pueyo ha animat els lleidatans a 'no deixar-se arrossegar precisament ara per una nova onada de pessimisme crònic, donat que no hi ha res perdut ni res guanyat de forma definitiva'.

A banda, en la seva conferència, el delegat de la Generalitat ha anunciat que en el termini d'un mes el Govern aprovarà l'acord de finançament per a la futura construcció d'un Parc Sociosanitari a Tàrrega, que inclourà un hospital lleuger, un centre sociosanitari i una residència assistida, amb una inversió total de 40 milions d'euros.

En referència a la crisi, Pueyo ha assegurat que a la Plana de Lleida, 'l'efecte amortidor' del sector agroalimentari -que creix més lentament en les etapes expansives, però que resisteix millor els períodes de crisi- podria contribuir a reduir aproximadament en mig punt el descens del PIB regional. Ara bé, ho ha condicionat a què el desenvolupament de la campanya agrària de l'any 2009 sigui 'satisfactori'.

El delegat del Govern ha declarat que, segons el seu parer, l'evolució dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) continuarà pujant. Miquel Pueyo ha recordat que l'any 2007 els ERO van afectar 202 treballadors i 16 empreses de Ponent; l'any 2008, 612 i 29 empreses, i enguany a 22 treballadors d'empreses exclusivament lleidatanes. Però, segons ell, les bases sòlides de l'economia lleidatana, un PIB per càpita al nivell de les regions europees més avançades, una base industrial i empresarial 'sòlida i innovadora', entre d'altres, permeten assegurar que Catalunya està 'en condicions d'abordar el futur'.

Visites a l'aeroport

El delegat de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, ha destacat el paper del nou aeroport Lleida-Alguaire, el primer del Govern català, i que generarà uns 900 llocs de treball, dels quals 110 serien directes i la resta indirectes i induïts. Durant la conferència ha anunciat, després d'una visita que farà el president José Montilla el 27 de febrer, que es prepararà un calendari de visites orientades al món institucional, polític, empresarial i cívic de les comarques lleidatanes.

També ha recordat que, en breu, iniciarà la seua activitat, als serveis territorials del departament de Treball a Lleida, una oficina que s'ocuparà de rebre i classificar sol·licituds de treball, contactar amb empreses interessades en la infraestructura aeroportuària. Segons Pueyo, quant als punts de destinació o origen, 'cal pensar en vols xàrter' d'operadors britànics, espanyols i portuguesos que programin turisme d'esquí o d'aventura, enllaços regulars amb els principals mercats emissors i receptors de Lleida (Mallorca, València, Sevilla, La Corunya o Màlaga), vols regulars amb els principals hubs complementaris de Barcelona (París, Frankfurt, Madrid) i vols de petita càrrega i paqueteria.

A banda, en la conferència que ha fet aquest dimecres a Lleida, Miquel Pueyo ha anunciat que a l'abril es reprendrà l'explotació turística de la línia fèrria Lleida-La Pobla amb circulació regular de trens històrics. En matèria de mobilitat també ha destacat la imminent ampliació de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat de Lleida, al Consell d'Administració de la qual s'incorporaran, en el mes d'abril, representants de les Garrigues, la Noguera i el Pla d'Urgell. L'any vinent, el 2010, està previst que s'incorporin la Segarra i l'Urgell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.