Ingressa a la presó un guàrdia civil de Tortosa que formava part d'un grup de narcotraficants
L'arrestat, que és caporal, va denunciar el gener que havia estat sotmès a un control d'alcoholèmia «excessiu» per part dels Mossos
El grup, que estava clarament jerarquitzat i organitzat, actuava des de feia mesos sota les ordres d'un veí de les Terres de l'Ebre, de 35 anys. A part d'ell, la suposada banda de narcotraficants que liderava estava composta per una dona i cinc homes més, a qui s'acusa d'extorsionar altres organitzacions criminals de les mateixes característiques per aconseguir la seva mercaderia i diners, de tràfic d'armes i d'estupefaents, de blanqueig de capital i de falsificació de moneda i de documents. Un dels presumptes integrants és Antonio Martín Castillero, un caporal de la Guàrdia Civil de Tortosa de 38 anys i resident a Ulldecona, qui se sospita que hauria proporcionat informació de valor als traficants, com per exemple sobre la previsió d'alguns desembarcaments de droga. Tant l'agent com els altres sis còmplices van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra de l'àrea territorial d'investigació de la regió policial del Camp de Tarragona, que el desembre de l'any passat van iniciar les diverses gestions per desarticular la xarxa.
Des de l'associació Independientes de la Guardia Civil (IGC) es va enviar ahir un comunicat en què s'informava que havien tingut coneixement de l'empresonament del caporal. S'afegia, a part, que els arrestaments s'havien efectuat arran d'una denúncia d'extorsió presentada per un «conegut advocat que normalment porta la defensa de membres de grups de delinqüents organitzats»; i que part d'ells ja havien estat arrestats en nombroses ocasions (alguns, fins a quinze cops), i que estan considerats «perillosos».
Ús de credencials policials
Per aconseguir els seus objectius, els delinqüents no dubtaven a aplicar l'ús de la violència i la intimidació cap a altres grups de narcotraficants i, per tal de sostreure'ls els diners o la droga, es feien passar per agents davant de les víctimes, a qui ensenyaven credencials policials. Així mateix, ha quedat provada l'extorsió que practicaven cap a diverses persones, amb la qual van obtenir grans beneficis econòmics i vehicles de luxe.
A més dels detinguts, al llarg de l'operació, la policia de la Generalitat ha escorcollat set domicilis de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Ulldecona, Masdenverge i Amposta. El sotsinspector del cos autonòmic Joan Mulet va detallar ahir que en aquests habitatges es van comissar set armes de foc, munició, 1.200 euros falsificats i 40.000 de curs legal, haixix, i es van intervenir sis cotxes de gamma alta.
Quatre empresonats
A part de l'home que estava al capdavant de la banda i del caporal de la Guàrdia Civil, els altres arrestats són un home i una dona de Masdenverge (Montsià), de 30 i 25 anys respectivament; un jove d'Alcanar (Montsià), de 26 anys i nascut a Cap Verd (Àfrica); un veí de Miami Platja (Baix Camp), de 33 anys, i un altre de Catí (Castelló), i de 40 anys. D'aquests, la veïna de Masdenverge, el jove d'Alcanar i el veí de Miami Platja han quedat amb llibertat amb càrrecs, mentre que la resta, entre els quals hi ha Martín, han ingressat a la presó per ordre del jutjat de primera instància i instrucció número 3 d'Amposta.
Molest per un control
El gener passat, l'associació IGC va fer públic un informe intern de la policia judicial de Tortosa en què es denunciava un episodi viscut pel caporal que ha estat empresonat. En el document, es relatava que els fets van tenir lloc el 20 de gener quan Antonio Martín, que circulava en un vehicle oficial sense logotip, va ser sotmès a un escorcoll «desmesurat» durant un control d'alcoholèmia dels Mossos a Alcanar. El mateix agent va afirmar llavors que abans de fer-li la prova un dels mossos li va demanar la documentació personal i la del cotxe; i que, després de revisar-li, li va requerir presumptament que obrís el maleter del vehicle, però ell li va respondre que era una actuació «excessiva» i que abans d'obrir-lo volia comunicar als seus superiors el desenvolupament del control.
Quan va sortir a la llum l'incident, fonts dels Mossos van explicar que, a part de la prova d'alcoholèmia, també es va considerar pertinent l'escorcoll de l'automòbil amb l'única finalitat de comprovar que es tractava realment d'un vehicle oficial i de verificar tota la informació facilitada per Martín –sobretot tenint en compte que el cotxe no tenia cap identificatiu policial– i que, principalment, la inspecció va tenir caràcter preventiu.