Punt divers

El Molí de l'Espígol de Tornabous demana l'1% cultural del canal Segarra-Garrigues per consolidar el jaciment

PONENT

El jaci­ment arqueològic ibèric del Molí de l'Espígol de Tor­na­bous (Urgell) dema­narà la con­cessió de l'1% cul­tu­ral fixat en les grans obres públi­ques del canal Segarra-Gar­ri­gues per con­so­li­dar les res­tes, millo­rar la senya­lit­zació i el cen­tre d'inter­pre­tació. La petició coin­ci­deix amb la pre­sen­tació d'una nova guia del jaci­ment i després que el 10 de gener pas­sat fos decla­rat bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal. Amb aquest nome­na­ment es vol poten­ciar la difusió del Molí de l'Espígol, el més impor­tant d'època ibèrica a Ponent. Durant aquesta legis­la­tura es vol millo­rar la con­so­li­dació de les res­tes amb l'ajut d'un arqui­tecte per evi­tar les fil­tra­ci­ons d'aigua als murs de l'oppi­dum amb sis­te­mes de dre­natge.

Les res­tes ibèriques del Molí de l'Espígol for­men part de la ruta dels ibers junt al jaci­ment dels Vilars d'Arbeca i les pin­tu­res rupes­tres del Cogul tot i que no són de la mateixa època. Amb aquesta ruta ja exis­tent es volen des­ta­car els prin­ci­pals jaci­ments arqueològics de les ter­res de Lleida. La guia ela­bo­rada per tres inves­ti­ga­dors explica quan es va crear aquest assen­ta­ment poste­rior als Vilars i com hi vivien els iler­ge­tes. Segons el direc­tor del Museu d'Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya, Xavier Llo­vera, va arri­bar a ser la capi­tal de la regió. Les cam­pa­nyes d'exca­vació del Molí de l'Espígol es van ini­ciar l'any 1972 ara fa més de 40 anys i des del 1986 no s'havia ela­bo­rat cap altra guia. Tal com ha expli­cat el direc­tor dels Ser­veis Ter­ri­to­ri­als del Depar­ta­ment de Cul­tura i Mit­jans de Comu­ni­cació a Lleida, Fer­ran Rella, es pretén  pre­ser­var el jaci­ment per trans­me­tre'l a les gene­ra­ci­ons futu­res. Pròxima­ment s'ofe­ri­ran visi­tes per esco­les els dimarts i els dijous amb tallers expli­ca­tius i amb el cen­tre d'inter­pre­tació millo­rat. La guia edi­tada pel Museu d'Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya es podrà com­prar a tots els museus arqueològics de Cata­lu­nya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.