Punt divers

El Parc Natural de l'Alt Pirineu recupera les visites guiades al jaciment arqueològic de Santa Creu de Llagunes

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha recuperat les visites guiades al jaciment arqueològic de Santa Creu de Llagunes, al Pallars Sobirà. Aquestes visites es complementen amb la descoberta del petit museu dedicat al jaciment situat a Llagunes. El jaciment ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Local amb l'objectiu de donar a conèixer aquest element patrimonial als visitants d'aquesta zona del Parc, com a exemple per a entendre la relació històrica entre les comunitats humanes del Pirineu i el seu medi físic i natural al llarg del temps. El jaciment de Santa Creu de Llagunes és un despoblat d'època medieval sent el jaciment excavat d'aquestes característiques més alt de Catalunya, a 1.628 metres.

L'assentament conté també restes d'ocupacions anteriors, concretament de l'Edat del Bronze (1500 a.C.), i representa un dels exemples més ben coneguts del poblament d'època medieval al Pirineu, donat que conserva tot el seu traçat urbà, amb restes de parets de les cases, dels carrerons, del mur de defensa, d'una torre circular, dos fossats defensius oberts a la roca i una petita església, que fou restaurada després de les excavacions. L'Ajuntament de Soriguera va promoure, a inicis dels anys noranta, diverses actuacions arqueològiques i la seva restauració, dutes a terme en diferents etapes des de l'any 1993 al 2001, i va iniciar les activitats de visita del jaciment durant un temps. Ara, el Parc Natural tornar a impulsar conjuntament amb el consistori aquestes visites A més, s'està treballant per poder oferir aquestes visites també a la tardor i a l'hivern, per a grups organitzats, com instituts i escoles, tant del Pirineu com d'altres zones de Catalunya, de cara a que pugui convertir-se en un element didàctic d'interès. Les visites es duen a terme des del Punt d'Informació del Parc Natural a la Vall de Siarb, situat a Rubió, al costat de la carretera N-260 entre La Seu d'Urgell i Sort, des d'on s'efectua el trasllat amb els vehicles fins al jaciment. La visita es complementa amb la descoberta del petit museu dedicat al jaciment, situat a la població de Llagunes, on es poden veure exposats diversos materials arqueològics recuperats en el jaciment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.