Successos

Jutgen una mare per una denúncia falsa d'abusos

La dona va demandar l'exmarit per tocaments a la filla en comú, de 2 anys i mig

El cas no es va provar i el jutjat el va arxivar

Ella afronta ara 2 anys de presó

Una veïna de Vilobí d'Onyar va ser jutjada ahir a Girona com a presumpta autora d'un delicte de denúncia i acusació falsa contra el seu exmarit. El cas es remunta al 12 d'octubre del 2009, quan la dona va acudir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Santa Coloma de Farners. Allà va denunciar el seu exespòs per abusos sexuals a la filla que tenien en comú, de 2 anys i mig d'edat en aquella època. Aquest assumpte, però, no va prosperar penalment. Els fets no es van considerar provats i, pocs mesos després de la denúncia, el jutjat d'instrucció va arxivar la causa contra el pare de la menor.

Arran dels danys i perjudicis que l'home assegura que ha tingut per la gravetat de l'acusació que se li imputava, va presentar una querella contra l'exdona, un cop va quedar demostrada la seva innocència. El pare de la criatura exerceix l'acusació particular envers la seva antiga parella a través de l'advocat Joaquim Bech de Careda. El lletrat va demanar en la vista celebrada ahir dos anys de presó per a l'acusada i que indemnitzi l'home amb 30.000 euros pels danys morals soferts.

A preguntes de Bech de Careda, la progenitora va relatar que, tal com tenien establert, la seva filla va passar el cap de setmana de l'11 d'octubre del 2009 amb el seu pare. Un cop diumenge la menor va retornar amb ella, la dona va explicar que, al vespre, va notar que “la nena estava molt nerviosa i malament”. Va afegir que la seva filla “tenia la vulva molt encetada” i que li va dir que el pare li feia tocaments a les parts íntimes. En aquest punt, l'advocat de l'acusació va apreciar una contradicció, ja que mentre que la progenitora va indicar ahir que la seva filla no li havia comentat que aquests episodis succeïen habitualment, en la fase d'instrucció sí que hauria afirmat que el pare “la tocava normalment”.

La dona va portar l'endemà, dia 12 d'octubre, la filla a la pediatra. La doctora va constatar que la menor tenia una vulvovaginitis. La inflamació pot ser originada per diversos motius, relacionats a vegades amb la higiene. La pediatra no va observar lesions a la petita ni tampoc va comunicar a la mare que tingués cap sospita que hagués estat objecte d'un abús o agressió sexual. No obstant això, l'acusada va al·legar ahir que, com que no li van quedar clares les causes de la irritació, es va dirigir a continuació als Mossos: “Hi vaig anar per saber què podia fer i per demanar consell. No va ser amb mala fe.”

Atemptar a l'honorabilitat

L'home, en canvi, creu que la seva exesposa el va denunciar per fer-li mal a ell i a la seva família: “A la meva filla l'estimo amb bogeria. Seria incapaç de fer-li res.” Va exposar, a més, que amb la mare de la seva filla tenien una relació molt tensa i es comunicaven aleshores per correu electrònic: “La nostra filla tenia vulvovaginitis continuada de feia temps i hi ha missatges en què havíem parlat del tema amb la seva mare. El que pretenia denunciant-me era que el règim de visites que jo tenia fos més restrictiu.”

La fiscal considera que la dona no va denunciar l'exhome de manera maliciosa, sinó per unes sospites que la preocupaven. Per la seva banda, Bech de Careda va posar de manifest que malgrat que la fiscalia pretenia el sobreseïment de la causa, l'Audiència de Girona va decretar que la dona anés a judici perquè “fos un jutge o jutgessa qui determinés si va actuar amb temerari menyspreu a la veritat”. L'advocat, a més, va retreure que la mare portés a la guarderia una còpia de la denúncia contra l'exmarit: un gest que, per l'acusació, va ser per afectar la seva honorabilitat.

LA DATA

12.10.09
L'acusada va denunciar l'exhome per tocaments a la filla. Es va acabar decretant el sobreseïment de la causa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia