l'accident de l'inflable
Inflable sense permís municipal
L'amo del restaurant Mas Oller de Caldes diu que no sabia que havia de demanar llicència a l'Ajuntament per l'atracció infantil
Els 6 menors ferits evolucionen favorablement
Decreten 2 dies de dol a la població
Continua la consternació pels tràgics fets que van tenir lloc diumenge al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella, on va morir una nena de Tordera de 6 anys i sis menors més van resultar ferits en sortir volant un castell inflable on estaven jugant. L'alcalde de la població, Salvador Balliu, va explicar ahir que els propietaris de l'establiment no havien comunicat a l'Ajuntament que disposaven d'aquesta atracció infantil ni tampoc havien sol·licitat el permís municipal corresponent per poder-la posar. Es tractava d'un inflable nou, d'entre 4 i 5 metres d'altura, que els amos del Mas Oller havien comprat feia poc. Des de mitjan març el posaven en funcionament els caps de setmana i estava situat en una esplanada enlairada que hi ha davant del pati del restaurant. El van adquirir en vista de l'èxit d'un altre que havien tingut (del primer hi ha imatges del març del 2015 penjades al Facebook del negoci).
El propietari del restaurant, Jaume Matas, no s'explica per quin motiu el castell inflable va sortir diumenge disparat del punt on era, tot i que admet que estava subjectat només per dos dels quatre punts d'ancoratge. “No sabem què va passar. És com un misteri. Tot va succeir en un segon”, va relatar, visiblement afectat. En declaracions a l'ACN va afegir que no havien tingut cap problema anterior amb l'inflable i que res feia preveure una tragèdia. I, pel que fa al permís municipal, diu que no sabia que s'hagués de demanar a l'Ajuntament per poder posar l'atracció, que assegura que estava homologada pel fabricant i en té els papers corresponents. L'alcalde assenyala, però, que la sol·licitud d'aquest permís és un tràmit “obligatori” per normativa supramunicipal i, per això, el consistori està estudiant si obre algun tipus d'expedient administratiu als amos del restaurant.
Els Mossos, per la seva banda, continuen les indagacions sobre les causes. La instal·lació funciona amb un motor que alimenta d'aire constantment l'inflable. Entre les hipòtesis hi ha que la vàlvula de seguretat hagués fallat. A banda, una altra possibilitat que s'investiga és que el vent fes enlairar l'inflable i que, en caure, es produís un fort estrèpit en impactar amb el terra. El castell s'hauria rebentat per la part de sota i, en perdre aire, hauria sortit disparat amb força, desenganxant-se de les piquetes i de les cordes que el subjectaven, que no van resistir. L'inflable va sortir aleshores volant, va anar a parar a més de trenta metres d'on era, i va quedar al damunt d'una teulada del restaurant. Les criatures també van anar projectades cap enlaire i van caure uns metres més enllà (van anar a parar al terra del pati, que és de ciment).
Obertura d'un expedient
El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va fer una crida a tots els titulars d'instal·lacions lúdiques obertes al públic perquè demanin la llicència corresponent a l'Ajuntament per fer-les servir, encara que siguin negocis privats; i la direcció general d'Administració de Seguretat (DGAS) ha obert un expedient per determinar quines sancions s'han d'imposar al restaurant per les irregularitats administratives.
Ahir, diverses entitats i experts van al·legar que a més de l'autorització, sobretot cal un control “efectiu” del funcionament de les atraccions. Consideren que la falta de mecanismes de control reglats posen de manifest la ineficàcia de la normativa. “Equips de joc inflables. Requisits de seguretat i mètodes d'assaig.” Aquest és el títol de la normativa europea 14960, que l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (Aenor) ha assumit. El text, que data del 2007, es va actualitzar fa tres anys i concreta tot allò que cal tenir en compte tant a l'hora de fabricar com de muntar castells inflables. Entre d'altres, la normativa recull que hi ha d'haver un monitor o una persona responsable vigilant quan el castell estigui inflat, que cada ancoratge ha de poder suportar un pes de 160 quilos o que si bufa vent superior als 38 km/h la instal·lació s'ha de desmuntar.
I, a àmbit català, el reglament d'espectacles públics i d'activitats recreatives especifica que no es pot atorgar llicència a les estructures no permanents desmuntables si no tenen el control inicial favorable dels serveis tècnics municipals o d'una entitat col·laboradora de l'administració que n'hagi inspeccionat el muntatge i comprovat el funcionament.
Els quatre hospitalitzats al Trueta ja són a planta
L'Ajuntament de Tordera, d'on era la nena de 6 anys que va perdre la vida arran del greu accident al castell inflable del Mas Oller, va decretar ahir tres dies de dol oficial. També es va fer al migdia un minut de silenci davant l'ajuntament i es van suspendre fins demà les activitats previstes. A banda, un nen de 9 anys continuava ahir ingressat al Parc Taulí de Sabadell en estat greu, però estable. Dues nenes de 7 anys intervingudes quirúrgicament al Trueta van ser portades a planta. Un nen d'11 anys i una altra nena de 7 continuaven al Trueta en estat lleu; i una nena de 3 anys va rebre l'alta (dues de les menors de 7 anys són bessones). L'Ajuntament de Caldes va convocar ahir a tres quarts de set de la tarda un ple extraordinari per decretar oficialment dos dies de dol. Es va llegir un manifest de condol consensuat entre els grups municipals i, tot seguit, unes 300 persones van guardar un minut de silenci a les portes del consistori.