Successos

Estats Units

Florida rep la fúria de l’‘Irma’

L’huracà, que recupera la categoria 4, provoca les primeres víctimes mortals en arribar i deixa més d’un milió de persones sense llum

La tempesta canvia el rumb i impacta a la costa oest, però tota la península pateix els efectes

L’huracà Irma va tocar terra dels cais de Flo­rida a les 9.10 h del matí, hora local, amb la força pre­vista. Vents de més de 215 quilòmetres per hora i plu­ges tor­ren­ci­als van ser l’inici de la seva tra­ves­sia per Flo­rida, posant a prova totes les pre­vi­si­ons i aler­tes de les auto­ri­tats.

Durant la mati­nada de diu­menge, el Cen­tre Naci­o­nal d’Hura­cans (NCH) dels EUA va tor­nar a situar l’Irma com un mons­tre de cate­go­ria 4 que s’apro­pava a la península de Flo­rida amb tot el ras­tre de des­trucció que ja havia dei­xat a Cuba, Puerto Rico i les illes Ver­ges. “Serà un dia llarg”, es resig­nava el sots­di­rec­tor interí de l’NCH, Mark DeMa­ria. A l’hora de tan­car aquesta edició, l’huracà havia cau­sat la mort de tres per­so­nes.

Flo­rida, l’estat de les vacan­ces per­ma­nents i la reti­rada dau­rada, es va con­ver­tir, ahir, en un pantà soli­tari. Els car­rers de Miami, nor­mal­ment plens de turis­tes i jubi­lats, eren rius i els arbres i pal­me­res tro­pi­cals van cedir a la fúria de la tem­pesta, caient i doble­gant-se en for­mes estra­nyes. La tra­jectòria de l’Irma va virar una mica més cap a l’oest del pre­vist i va dei­xar la costa occi­den­tal total­ment expo­sada a l’ull de l’huracà. Estava pre­vist que durant la tarda d’ahir tornés a impac­tar a terra ferma, en plena zona cen­tral de la península de Flo­rida, entre les ciu­tats de Naples i Tampa. “Sabem que som la zona zero de la tem­pesta. Ho hem evi­tat durant 90 anys, però ha arri­bat la nos­tra hora”, va piu­lar, ahir, l’alcalde de Tampa, Bob Buck­horn.

El viratge va aga­far a con­tra­peu alguns com­tats, que van haver de fer una eva­cu­ació d’emergència en només 36 hores. “Pre­neu-vos aquesta tem­pesta mor­tal seri­o­sa­ment”, rei­te­rava el gover­na­dor Rick Scott. L’únic objec­tiu de les auto­ri­tats és evi­tar els màxims danys pos­si­bles, i molts com­tats van impo­sat toc de queda. La poli­cia de Miami, tot i que la ciu­tat s’ha sal­vat de l’epi­cen­tre de la tem­pesta, va deci­dir dei­xar de fer sor­ti­des per emergències per culpa dels forts vents. Com en tota situ­ació d’emergència, els rumors es van escam­par entre els afec­tats. En un refugi amb més de 4.000 per­so­nes, es va des­fer­mar una “histèria mas­siva” per infor­ma­ci­ons fal­ses que no era un lloc segur. El xèrif del com­tat de Pasco, al nord de Tampa, va haver de dema­nar als ciu­ta­dans que no dis­pa­res­sin con­tra l’huracà per inten­tar que es desviés, davant la creença –impul­sada per vene­dors d’armes– que a base de trets al vent es podia modi­fi­car la tra­jectòria de la tem­pesta cap a una altra banda.

“No us podrem aju­dar fins que passi la tem­pesta. Esti­gueu en un lloc segur”, hi va afe­gir el gover­na­dor Scott. Un dels temors era que la ciu­ta­da­nia, una vegada pas­sats els ven­da­vals, perdés la por i pensés que tot havia aca­bat. Al con­trari: adver­tien que només era el símbol que el pit­jor estava a punt d’arri­bar. Sobre­viure als vents extrems només era el pre­ludi d’hores i hores de pluja tor­ren­cial, amb pre­ci­pi­ta­ci­ons cons­tants que farien pujar el nivell del mar fins a cinc metres a les cos­tes.

És pre­ci­sa­ment aquest aspecte el que més pre­o­cu­pava les auto­ri­tats: els “perills de vida o mort” con­seqüències d’inun­da­ci­ons mas­si­ves. Les imat­ges a pri­mera hora mos­tra­ven plat­ges sense aigua, des­plaçada mar endins vençuda pels forts vents. El retorn de la marea al seu lloc ori­gi­nari més tota la pre­ci­pi­tació acu­mu­lada cau­sarà estralls mul­ti­mi­li­o­na­ris i ris­cos reals a la ciu­ta­da­nia.

Els efec­tes no es van fer espe­rar. Amb el pri­mer impacte sobre els cais, més d’1.300.000 d’habi­tants de Flo­rida van que­dar-se sense llum. La secretària interina de Segu­re­tat Naci­o­nal, Elaine Duke, va cal­cu­lar que el pas de la tem­pesta dei­xa­ria més de cinc mili­ons de llars sense ener­gia. Les esco­les esta­ran tan­ca­des fins demà com a mínim i les agències fede­rals no es van com­pro­me­tre a dir quan podran des­ple­gar els agents de res­cat i recons­trucció, tot i que con­fi­a­ven que havien des­ple­gat els recur­sos neces­sa­ris per evi­tar grans tragèdies per­so­nals.

Es pre­veu que l’Irma con­tinuï el seu peri­ple cap al nord aca­bant de tra­ves­sar Flo­rida i, a mesura que perdi força, s’endinsi a Geòrgia, Ten­nes­see, les Caro­li­nes i Ken­tucky. Els qui ja han patit la seva fúria comen­cen ara les tas­ques de recu­pe­ració i anàlisi de danys. El pre­si­dent Donald Trump va deci­dir ampliar i aug­men­tar les dota­ci­ons de fons econòmics per a Puerto Rico i les illes Ver­ges.

LES XIFRES

215
quilòmetres per hora
, velocitat dels vents de l’‘Irma’ en arribar a Florida
5
milions
de persones es quedaran sense electricitat a Florida a causa de l’huracà.

El sisme de Mèxic ja és responsable de 90 morts

La xifra de morts pel terratrèmol de dijous passat a Mèxic va pujar, la matinada passada, de 65 a 90, després que el governador d’Oaxaca, Alejandro Murat, informés que s’han registrat 71 decessos només en aquest estat del sud, segons un missatge difós a Twitter. D’acord amb fonts oficials, el municipi de Juchitán de Zaragoza, a Oaxaca, continua sent el més castigat, amb uns 60 morts, però les xifres encara són preliminars.

El Servei Sismològic Nacional (SSN) va indicar, en el seu informe més recent, que fins a la mitjanit de dissabte es van produir 846 rèpliques del sisme, de magnitud 8,2 graus, que es va originar davant de les costes de l’estat de Chiapas. L’organisme també va emetre un informe en què va informar d’un inusual sisme de magnitud 2,6 registrat a les 21.54 h, hora local de dissabte (02.54 h GMT de diumenge), localitzat a tres quilòmetres al sud-est de Tlalpan, a Ciutat de Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.