Més de tres anys de presó per a l’exalcalde de Bàscara
L’Audiència de Girona condemna Lluís Lloret per estafa i falsedat a un promotor
El planejament urbanístic no permetia l’activitat per a la qual l’empresari anava invertint
Tres anys i nou mesos de presó, una multa diària de 6 euros durant nou mesos i nou dies, i setze mesos d’inhabilitació de càrrecs públics. L’Audiència de Girona ha condemnat Lluís Lloret, exalcalde de Bàscara (Alt Empordà), per un delicte continuat d’estafa qualificat d’especialment greu, amb delicte de falsedat en certificació. Lloret també haurà de retornar la quantitat de 6.260.091 euros, més interessos, a l’empresari Pere Costa, que el va portar als jutjats. En el cas que Lloret es declarés insolvent, l’Ajuntament de Bàscara s’haurà de fer càrrec del pagament d’aquest import. El tribunal ha absolt les dues altres persones que seien al banc dels acusats amb Lloret: la secretària i el lletrat de l’Ajuntament en funcions quan es van produir els fets.
Tret dels delictes d’extorsió i prevaricació, pels quals Lloret ha estat absolt –s’ha reduït la pena de presó inicialment reclamada, que era de sis anys–, el tribunal ha seguit els requeriments de la fiscalia i de l’acusació particular. Retreien a l’exalcalde i els seus assessors d’haver fet creure a l’empresari Pere Costa que podria edificar i desenvolupar una activitat al municipi (al polígon industrial d’Orriols), quan en realitat el planejament urbanístic no ho permetia.
El cas va arrencar el 2004; en els anys posteriors, a canvi de certificats i garanties que la situació estava en via de resolució, l’empresari va desemborsar a l’Ajuntament imports successius que sumen els 6,2 milions, sense poder posar en marxa l’activitat plantejada. El judici ha acreditat que l’Ajuntament va emetre un certificat assegurant que els terrenys eren urbanitzables, mentre que el pla urbanístic estava paralitzat i no permetia el projecte de l’empresari.
La defensa de Lloret reclamava l’absolució. Durant el judici, l’exalcalde va argumentar que l’Ajuntament va complir els seus compromisos i va cobrar aquells diners en concepte de càrregues urbanístiques. La sentència, però, recull que Lloret, “amb argúcies”, va sostreure tants diners com va poder a l’empresari i que “estava obsessionat amb convertir el seu poble en un referent internacional”, en concret en el sector hípic. Altres imports van anar al funcionament de l’Ajuntament o a inversions, com uns 300.000 euros per restaurar el retaule de l’església.
LA XIFRA
Una llosa sobre un municipi de 1.000 habitants
“Estem molt satisfets perquè ha estat un combat molt dur i que ha durat 15 anys durant els quals el meu client ho ha passat malament; va ser víctima d’un engany i així ho ha reconegut el tribunal”, deia ahir Carles Monguilod, advocat del promotor. A Bàscara, en canvi, un municipi d’un miler d’habitants, amb un pressupost anual d’1,4 milions i un endeutament del 140%, la sentència ha estat rebuda amb molta preocupació. Narcís Saurina (ERC) va prendre el relleu de Lluís Lloret (CiU) el 2015. (Lloret es tornava a presentar aquest 2019 i ha obtingut dos regidors enfront dels cinc d’ERC). “Ens vam trobar un endeutament del 400%; amb molt d’esforç ho hem reduït en quatre anys al 140%, però és impensable que ara haguem de pagar 6,2 milions; estaríem parlant d’un endeutament del 1.000%”, diu Saurina. L’Ajuntament recorrerà contra la sentència per la responsabilitat subsidiària que implica i es farà una reunió pública per explicar-ho als veïns. Manel Mir, advocat de l’exalcalde, també confirma que hi presentaran recurs al Suprem. Tot i valorar positivament l’absolució pel delicte de prevaricació, i el fet que la sentència deixi clar que Lloret no es va quedar els diners i que van anar a l’Ajuntament, Mir considera que el delicte d’estafa no està prou acreditat.