Successos

L’abolició dels correbous agafa força a Vidreres

En espera d’una reunió amb l’entitat local que organitza l’acte, l’Ajuntament va deixar entreveure ahir que aquesta celebració es deixarà de fer al municipi

Una dona que va resultar ferida greu en l’esdeveniment continua hospitalitzada

La gravetat de la situació viscuda diumenge a Vidreres, on dinou persones van resultar ferides al correbou, ha tornat a encetar la polèmica sobre la idoneïtat o no que es continuï fent aquesta celebració taurina al municipi. El cas és que ara, i arran de l’incident, està prenent molta força la possibilitat que aquesta tradició s’acabi abolint al poble: l’únic de les comarques gironines, de fet, on encara persisteixen els correbous. A més de les veus crítiques per part de particulars i d’associacions en defensa dels animals que ja hi havia en contra de l’acte, l’Ajuntament també va deixar entreveure ahir que l’esdeveniment podria eliminar-se. Per acabar-ho de valorar, aquesta setmana tindrà lloc una reunió entre el consistori i l’entitat local organitzadora. En espera que es faci la trobada, però, fonts municipals avancen que “no es pot continuar amb aquesta festa” i que “es deixaran de fer els correbous”.

L’alcalde, Jordi Camps (JxCat), posa en relleu que l’episodi que es va produir abans-d’ahir “no es pot repetir mai més”. Recalca que l’equip de govern parlarà en els propers dies amb l’associació organitzadora i que, després, s’informarà públicament del futur de l’esdeveniment. Ja el mateix diumenge, l’equip de govern es va reunir d’urgència amb l’entitat, si bé Camps indica que aquell moment no era l’adequat per decidir sobre la reedició o no dels correbous a Vidreres, tenint en compte que “tothom ja estava prou desfet amb els fets ocorreguts”. “La preocupació era per l’estat i l’evolució dels ferits” i la gent sols pensava a “desitjar-los una ràpida recuperació”, hi afegeix.

Quan se li va requerir per què no s’ha fet una consulta entre els veïns i veïnes per conèixer la seva opinió sobre la conveniència o no de l’acte, Camps va explicar que es deu al fet que a la població no hi ha hagut una pressió ciutadana perquè es posés fi als correbous. Ho exemplifica amb la manifestació que l’Associació Girona Animalista (AGA) va convocar dissabte passat a Vidreres per reclamar-ne l’abolició. Van assistir a la concentració tan sols unes quaranta persones i, segons Camps, “més de la meitat no eren del municipi”, “on aquest tema mai ha generat confrontació”.

“Cada vegada més debat”

La portaveu de Vidreres Som Tots-ERC, Anna Clapés, recordava ahir que un dels punts que el seu grup portava en el programa en les últimes eleccions municipals era que es fes una consulta veïnal sobre aquesta qüestió. “Notàvem que cada vegada aixecava més debat. Ara, però, possiblement no té gaire sentit aquesta consulta, ja que hi ha membres de l’organització dels correbous que potser seran els primers que no demanaran que es torni a fer.”

El portaveu del PSC, Francesc Becerra, creu que els correbous “són un espectacle molt primitiu” i, per això, relata que en els plens municipals sempre ha defensat que es deixessin de fer automàticament o que s’obrís la porta a una consulta veïnal. “A la tragèdia de tota la gent que va resultar ferida, s’hi afegeix el problema del maltractament animal. El bou que va pujar diumenge a les grades estava encerclat per més d’un miler de persones. Era el focus d’atenció. Aquesta situació el va estressar molt i va buscar una sortida. Ell no va decidir ser allà.” Critica, a més, “l’accés de menors de 14 anys a la plaça” i el fet que “hi ha gent que consumia begudes alcohòliques dins del recinte”.

Becerra especifica que l’Ajuntament és l’ens que demana l’autorització per a la celebració dels correbous i també li correspon avalar que tot vagi bé i garantir-ne la seguretat. En aquest sentit, pensa que no hi havia una proporcionalitat adequada entre l’altura de les tanques de la plaça i la dels animals. I, en darrer lloc, l’edil lamenta que un policia local matés a trets el bou que va saltar al públic i que no s’esperés a l’arribada d’altres professionals per capturar-lo amb sedants. “L’haurien d’haver salvat, i més tenint en compte que quan va ser abatut ja havia sortit de l’àrea de més confluència de gent i estava en una zona boscosa.”

Una dona hospitalitzada

L’incident va tenir lloc diumenge a la tarda durant el segon i últim correbou que es feia el cap de setmana a Vidreres, en el marc de la festa major. El bou que hi havia a la plaça portàtil que es lloga per a l’acte va saltar al públic. Això va ocasionar les primeres escenes de pànic, seguides d’empaitades a la zona de sota de les grades. Finalment, l’animal va sortir a l’exterior i, durant prop de mitja hora, va continuar l’alarma amb crits i corredisses. Dinou persones van haver de ser ateses pel SEM, dues de les quals van resultar ferides de gravetat i van ser trasllades a l’hospital Josep Trueta de Girona (una és una dona que va haver de ser intervinguda quirúrgicament d’urgència la nit de diumenge a dilluns i que ahir continuava ingressada). Així mateix, dues persones presentaven lesions de caràcter menys greu i van ser evacuades a l’hospital de Santa Caterina de Salt, i quinze ciutadans més tenien ferides lleus.

L’associació encarregada dels correbous a Vidreres, amb 33 anys d’història, va detallar ahir que han organitzat l’esdeveniment “any rere any, i sense cap situació semblant a la viscuda diumenge”. Gairebé un centenar de persones participen en l’organització de l’acte, en el qual diuen que sempre han posat la seguretat per davant de tot i, per això, en cada edició han dut a terme millores en aquest aspecte. Transmeten, alhora, tota la seva solidaritat als ferits, familiars i amics, i els desitgen una ràpida recuperació.

LA FRASE

L’episodi que es va produir abans-d’ahir a la tarda no es pot repetir mai més al poble
Jordi Camps
alcalde de vidreres

LA XIFRA

19
persones
van resultar ferides diumenge en el correbou de Vidreres, en el marc de la festa major.

Entitats animalistes estudien accions legals

AnimaNaturalis interposarà una denúncia contra l’Ajuntament de Vidreres per “no haver previst la seguretat dels participants ni la del públic”, així com tampoc “la protecció dels animals”. “La llei de correbous a Catalunya és molt laxa i les denúncies per maltractament animal acostumen a caure en sac foradat, però aquest cop creiem que pot arribar a bon port”, subratlla l’entitat. També Lex Ànima, integrada per professionals del dret, està analitzant la informació recopilada i no descarta recórrer als tribunals, tant a la via penal per maltractament animal com a l’administrativa. A més, critiquen que s’abatés el bou a trets: “Vam intentar pressionar perquè el sedessin, però ja era massa tard.” Així mateix, l’AGA estudia accions legals si es demostra que hi havia menors a la plaça i si s’hi consumia alcohol. “Lamentem que el bou hagués de pagar amb la seva vida la negligència dels organitzadors i la indiferència de l’Ajuntament, que té a les seves mans, i ara amb més motius, posar fi a l’activitat.” Amb tot, els Mossos d’Esquadra tenen oberta una investigació per aclarir les circumstàncies dels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.