Els crims d’un any de pandèmia
El confinament i la limitació de moviments no van frenar l’actuació dels homicides, i durant l’any passat es van comptabilitzar 47 morts de caire criminal a Catalunya, de què un 91% estan resolts policialment
Quaranta-set casos de persones víctimes d’homicidi és van detectar a Catalunya durant l’any 2020. La xifra és inferior a la de l’any anterior (quan es van comptabilitzar 63 morts homicides), però més elevada que la del 2018 (43), cosa que permet concloure que, a pesar de la pandèmia, el confinament i les restriccions, l’índex de crims es va establir amb una mitjana d’un cada setmana, un percentatge similar al d’altres anys. I precisament va ser durant el confinament, amb la prohibició de sortir al carrer, que la ciutat de Barcelona va patir l’actuació d’un assassí en sèrie que actuava justament al carrer i triava la víctimes entre els sensesostre que dormien a la intempèrie. L’arribada del coronavirus va fer canviar els protocols d’actuació de la investigació criminal: aixecaments i autòpsies es van fer amb precaucions i limitacions, però l’efectivitat no es va veure afectada. Ho demostra que 43 dels homicidis del 2020 (un 91%) estan resolt policialment. Un percentatge més elevat que el 63% de resolucions amb què es va tancar el 2019. D’aquest any, encara queden pendents de resoldre casos transcendents, com ara el de l’assassinat de l’Hèctor, un informàtic de Barcelona apunyalat al carrer el 28 de juny del 2019 a Sabadell. No s’han pogut trobar els assassins, tot i que unes càmeres els van captar. També està pendent els cas de Xavier Costa, el marit de la mestressa de la perruqueria Spejo’s de Barcelona, abatut per un pistoler a dins de la perruqueria, el 6 de juliol del 2019.
Setze dels homicidis del 2020 (un 34%) es van perpetrar en l’àmbit familiar. Es van donar casos de dones assassinades pel company, però també fills que van matar els pares i mares que van causar la mort dels seus nadons. I també baralles entre parents que van acabar amb algú mort. De les víctimes d’homicidi del 2020, 17 (un 38%) eren dones i en 15 dels casos (un 31%), les víctimes eren d’origen estranger. També eren estrangers un 38% dels homicides identificats.
27 d’agost
Fins aquí la llista de morts homicides confirmades, tot i que el 2020 es van detectar alguns casos sospitosos de ser morts criminals però que no es van poder confirmar com a tals. És el cas del cadàver d’un home alemany que es va trobar el 2 de febrer a la planta de residus Ecoparc de Sant Adrià de Besós. I tot i que els Mossos van detenir per homicidi el company de la dona de 45 anys trobada morta en una riera de Corbera, se’l va alliberar en no acreditar que la mort de la dona, que està desapareguda, fos criminal. Tampoc s’ha demostrat que hi hagués una mà criminal darrere del cadàver d’un sensesostre trobat calcinat en una barraca d’una zona boscosa de Nou Barris a Barcelona. Ni s’ha esclarit qui és i com va morir l’home trobat ja esquelètic dins d’un magatzem abandonat a Sant Celoni. Una misteriosa trucada a la policia local va alertar que hi havia un home mort a la nau.
LES XIFRES
Reobert el cas Helena Jubany
El 2020 es aconseguir reobrir la causa per l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecària de Setmenat que el 2 de desembre del 2001 va ser llançada, drogada, inconscient i amb la roba i els cabells encesos, des d’un terrat d’un edifici de Sabadell. L’emissió del cas en un capítol de Crims de Carles Porta a la televisió va generar una conscienciació ciutadana que es va traduir en una campanya per aconseguir reobrir la causa. La família Jubany, amb el seu lletrat Benet Salellas, van aportar nous testimonis que tomben la coartada del principal sospitós i van aconseguir que el jutjat de Sabadell reobrís la causa abans que transcorreguessin els 20 anys que suposarien la prescripció de la causa, si no per al principal sospitós, Santiago Laiglesia, que sempre ha estat imputat, però sí per altres persones mai imputades que creuen sospitoses.
Impunitat pels anys passats
L’Audiència de Barcelona ha decretat la prescripció, pel temps transcorregut, del cas de la mort de la noia embarassada que el 1999 ser trobada morta d’un tret al cap en una finca de Sant Salvador de Guardiola. Gràcies a l’ADN, tècnica que no existia el 1981 quan la noia va desaparèixer, la Guàrdia Civil va identificar la víctima i va saber que el nadó era fill de l’antic propietari de la finca on hi havia el cadàver amb qui la víctima, morta amb 25 anys, mantenia una relació extramatrimonial. El desembre del 2018, 37 anys després, la Guàrdia Civil va detenir el sospitós, uns escriptor de 75 anys, que va quedar lliure i ara ha quedat impune.
Notícies relacionades
Notícies de ...
- Corbera
- Lleida
- Badalona
- Barcelona
- Santa Coloma de Gramenet
- Argentona
- Calonge i Sant Antoni
- Cerdanyola del Vallès
- Dosrius
- El Prat de Llobregat
- Esplugues de Llobregat
- Figueres
- Flix
- Gavà
- Girona
- Lloret de Mar
- Mataró
- Ripollet
- Sabadell
- Sant Celoni
- Sant Cugat del Vallès
- Sant Joan Despí
- Vila-seca
- Viladecans