Seguretat
Plantofada al mossèn
Un exveí de Bescanó bufeteja el mossèn culpant-lo d’haver llençat els radiadors que el seu pare va posar a l’església
Van a judici i el capellà el perdona si no se li torna a acostar
El jutjat d’instrucció número 2 de Girona va celebrar la setmana passada un judici de faltes contra un veí de Canet d’Adri, Mateu Frigoler Teixidor, que va clavar un parell de mastegots al mossèn Jordi Pou, rector de Bescanó. Els fets, que han acabat a judici, venen de lluny i es remunten als retrets que Frigoler fa anys que fa al mossèn per les modificacions que ha fet a l’església de la Mare de Déu de l’Assumpta de Bescanó, que va ser construïda per l’empresa del pare de Frigoler, en uns terrenys cedits per un propietari de la població i finançada en bona part per un industrial també de la població. Frigoler exposa que al temple, inaugurat el 1963, s’hi van instal·lar uns 40 radiadors de forja fabricats per una empresa barcelonina. Els radiadors, denuncia Frigoler, van desaparèixer després que mossèn Pou es fes càrrec de la parròquia, i Frigoler no accepta les explicacions que s’havien fet malbé. Ell afirma que el material dura molt i que estaven perfectes; fins i tot es va anar a queixar al Bisbat perquè aquest prengués mesures contra el pecat del rector. Però no hi va haver penitència i, segons Frigoler, el rector va continuar fent de les seves; diu que fins i tot va cremar una vintena de casulles per aprofitar-ne els fils d’or. I el que el va acabar d’enfurismar, segons explica, és que fa poc es va assabentar que també s’havia venut dues làmpades de ferro forjat instal·lades al campanar i que havien estat un regal del seu pare, Josep Frigoler. “Em vaig enfurismar i vaig anar a trobar el mossèn, i es cert que li vaig clavar un parell de bufetades. Però amb la mà. Jo porto bastó per caminar però no el vaig pas fer servir. I tampoc el vaig amenaçar de mort com diu a la denúncia”, exposa Frigoler. El mossèn es mostra perplex i atemorit davant les crítiques i l’atac de Frigoler. Explica que no entén per què aquest home li ha agafat mania. “Abans sempre m’insultava i escridassava pel carrer, però l’altre dia va picar a la porta, sense pensar vaig obrir i ja em va bufetejar”, explica Jordi Pou, que va decidir que l’agressió ja passava de mida i que havia de posar el cas en coneixement de la justícia.
El judici va acabar sent un acte de confessió i de penediment de Frigoler i un acte de perdó del mossèn. Frigoler, que hi va anar sense advocat, es mostra molt satisfet per com va anar la vista i agraït a la jutgessa perquè li van deixar explicar àmpliament quina és la seva posició. Es va justificar al·legant que té un problema de salut que a vegades li pot comportar sortides airades, i es va comprometre a no tornar a escometre el mossèn. Per la seva part, Jordi Pou, que anava amb advocat, va perdonar el seu agressor, sempre que no el torni a molestar. El capellà, explica, només vol estar tranquil i assegurar-se que no el torni a molestar, ja que va viure moments d’angoixa per culpa de l’afer. Ara estan pendents que es dicti la sentència. Però tots dos es mostren satisfets d’haverš acudit a la justícia terrenal.
Frigoler, l’home que va bufetejar el mossèn, ha fet una peculiar acció, segons ell dirigida a “salvar moltes vides”. Ha enviat una carta als alcaldes de municipis de la riba del Ter (la Cellera, Anglès, Sant Julià del Llor, Bescanó, Salt, Girona i Sant Gregori) alertant del risc que es trenqui la presa de Susqueda per culpa de l’envelliment del formigó, i demana que formin una comissió per assegurar que es faci un manteniment adequat, com ell sap que es fa als pantans francesos, i uns plans d’evacuació. Diu que parla per l’experiència de constructor jubilat, i exposa que va viure a Bescanó però que en va marxar per por del pantà. Ara haurà d’evitar acostar-se al poble, almenys a la rectoria.