Successos

Investiguen un robatori a l’arxiu històric de Poblet

S’ha forçat la caixa forta de Tarradellas, però no es troba a faltar cap document

Tots els papers estan digitalitzats

Els Mossos d’Esquadra investiguen un possible robatori de documents històrics de la caixa forta d’un dels edificis que formen part del complex del monestir de Poblet (Conca de Barberà), ocorregut el cap de setmana passat. De moment, els responsables del monestir van avançar ahir que no han trobat a faltar cap objecte ni manuscrit de valor, tot i que estan procedint a una revisió en profunditat.

Els lladres van forçar una de les portes d’accés al monestir de Poblet i, posteriorment, es van dirigir cap a la sala en la qual es troben els documents, de gran valor històric. En concret, es van dirigir als documents històrics que eren a la caixa forta de l’arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, situat a l’antic Palau de l’Abat del monestir, on es guarda un important patrimoni, com papers de l’època del president català Tarradellas.

De moment, es desconeix si hi ha documents robats i quins serien, ja que els responsables de l’arxiu es van adonar del robatori ahir al matí quan van obrir les portes, per la qual cosa ha de fer-se prèviament una catalogació de tots els papers per determinar quins podrien faltar.

Van ser els mateixos treballadors de l’arxiu els qui a primera hora d’ahir al matí es van adonar de la incursió al monestir i a la zona en la qual es guarden els documents, per la qual cosa s’ha procedit a realitzar aquest inventari.

L’abat Octavi Vilà va explicar ahir que en el tercer pis de l’edifici, que és on es troba tota la documentació, els lladres havien tret una porta per posar-la davant de les alarmes i neutralitzar-les i havien forçat un armari tancat amb clau, el contingut del qual es trobava en part a terra, relatava l’abat. En aquest armari en qüestió hi havia documentació i objectes personals del president de la Generalitat Josep Tarradellas, com el seu passaport, que era a terra. També hi havia un llibre manuscrit de Josep Maria de Segarra i la carpeta que l’expresident basc Íñigo Urkullu va cedir amb material del seu paper durant el procés.

En tot cas tota la documentació està digitalitzada, de manera que no es tractaria d’un pèrdua arxivística, sinó sentimental. “Semblava una gamberrada, però ens ha sorprès força que hagin anat a un lloc tan concret”, hi va afegir. A l’edifici no hi ha càmeres de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia