Successos

Quadern negre

Tura Soler

Jordi Cruz: un autor i dos llibres de tragèdies

El meteoròleg publica ‘96 hores de juliol i 1 infern’ sobre el mortal incendi d’Horta de Sant Joan

96 hores de juliol i 1 infern (Símbol Editors) és la crònica dels tràgics fets que van passar el juliol del 2009 a Horta de Sant Joan en què van perdre la vida cinc bombers, relatada per Jordi Cruz, un autor que, com ja va fer amb 3 nits de torb i un Cap d’Any, sobre la tragèdia del Balandrau, narra la història humana amb un caire periodístic però combinat amb els coneixements que pot aportar per la seva condició de meteoròleg. Llegir Jordi Cruz suposa un bon aprenentatge continu, però també ho és escoltar-lo. L’autor i meteoròleg és un home generós, que recorre Catalunya d’un costat a l’altre presentant els seus llibres i compartint els seus coneixements i els seus consells, de com cal afrontar situacions de risc a la muntanya o davant d’un incendi. Divendres va ser a la Garriga. Cruz va relatar com l’augment de la massa forestal a Catalunya i la sequera poden suposar un risc d’augment de grans incendis forestals de cara al futur. En un segle l’espai que ocupen els boscos s’ha doblat (ho va demostrar amb imatges) i això va explicar el que va passar a Horta de Sant Joan, perquè un “rebuf” inesperat d’aire atrapés els bombers. L’autor considera que els coneixements i l’estudi de meteorologia al moment poden ser importants a l’hora d’afrontar un incendi forestal, però va admetre que si l’haguessin traslladat a la zona del foc en aquell moment no s’hauria vist capaç de decidir com actuar. Per al que sí que va servir el tràgic foc, va dir Cruz, és perquè s’hagi canviat la filosofia de com afrontar els focs, i ara els alcaldes i la població ja accepten que es prioritzi la seguretat de les persones i les cases i que, si cal, el bosc es deixi cremar. I va recordar la frase de Marc Castellnou, cap de l’àrea GRAF dels Bombers de la Generalitat, que encapçala el llibre: “Fa 60 anys vàrem començar a apagar incendis forestals per defensar els boscos. Ara apaguem incendis per defensar-nos dels boscos que cremen. L’evolució és un fracàs absolut pel que fa a l’objectiu final.” Cruz va reflexionar sobre quina podria ser la solució per evitar l’augment dels boscos (és a dir, del combustible per als focs) per fer una mirada enrere cap als sistemes de cultiu tradicionals, que permetien mantenir parcel·les cultivades, tallafocs naturals en cas d’incendi. Difícil que aquell paisatge torni.

En el seu llibre, Cruz explica també el cas del gran incendi que va patir Lytton al Canadà, l’estiu del 2021, quan la temperatura va arribar als 49 graus un foc que va avançar a gran velocitat va arrasar tot el poble. Un foc és controlable pels bombers si avança a 1 km/h però alguns, adverteix Cruz, poden arribar als 60 km. A Catalunya, podem patir incendis com el de Lytton? Cruz és meteoròleg, no futuròleg. Pensa que les accions de prevenció sembla que es van fent bé, però el risc sempre hi és. I Cruz sempre hi és per explicar i aconsellar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.