Successos

El quadern negre

Tura Soler

Cas Jubany: l’ADN exculpa, toca revisar les trucades

La família de la víctima reclama que els implicats no posin traves per esclarir el cas i que expliquin el que va passar

Un altre revés en la investigació de l’assassinat d’Helena Jubany. Però la família no es rendeix. Han arribat els resultats de les proves d’ADN que faltaven i l’informe de la Policía Nacional ha conclòs que les mostres biològiques, masculines, extretes del jersei d’Helena Jubany no es corresponen amb l’ADN del principal sospitós, Santiago Laiglesia. En el seu informe, la policia indica que ha comparat les mostres d’ADN del jersei amb la seva base de dades de mostres biològiques que arxiven des del 2007 i que tampoc han trobat cap coincidència amb el perfil de la roba d’Helena Jubany. Tampoc hi va haver coincidència amb l’altre imputat en la causa Javi Jiménez. El mateix va passar amb les anàlisis que es van fer amb les mostres biològiques extretes del cos de la víctima. No coincidien amb cap dels dos imputats actualment.

En vista dels resultats d’aquestes proves d’ADN, i que ja s’han practicat totes les diligències que es van acordar el maig del 2022, el jutge Juan Díaz Villar, del jutjat d’instància número 2 de Sabadell, ha dictat una providència que dona cinc dies a les parts per proposar la realització de noves proves, abans de tancar la investigació d’un crim que es va perpetrar el 2001, quan la jove bibliotecària de Sabadell va ser llençada drogada i amb la roba interior encesa daltabaix del terrat d’un bloc de pisos, al número 48 del carrer Calvet Estrella de Sabadell,

El representant de la família Jubany, el lletrat Benet Salellas, preveu sol·licitar la realització de noves proves per evitar que el cas es torni a tancar. “El crim no pot quedar impune”, afirma en un comunicat la família Jubany. Entre les investigacions que queden pendents hi ha les anàlisis de les trucades telefòniques que es van fer el grup de l’entorn de la víctima abans que Helena Jubany desaparegués, mentre va estar desapareguda i després que es localitzés el seu cadàver i es descobrís l’assassinat. Totes aquestes persones (Santiago Laiglesia, Xavi Jiménez, Jaume Santllehí, Francesc Macià, Montserrat Careta i Ana Echagibel) eren companys de la víctima en la secció Natura de la Unió Excursionista Sabadell (UES). En aquests moments el jutjat manté com a investigats (imputats) Santiago Laiglesia, Xavi Jiménez (unes proves cal·ligràfiques i unes de lingüístiques l’assenyalen com a autor dels anònims que va rebre Jubany dies abans del crim). En el cas de Santllehí i Macià, ja no és possible imputar-los perquè no es va fer durant 20 anys, el temps previst per a la prescripció del delicte. Montse Careta, que va ser empresonada, es va suïcidar a la presó i, per tant, la seva responsabilitat penal va quedar extingida per defunció. Però, en canvi, la causa es podria reobrir per a Ana Echagibel, que va estar imputada i empresonada. En el seu cas, la causa encara no ha prescrit. La família sempre ha denunciat l’omertà que es van imposar entre tots per no delatar-se. “A més de posar traves a la investigació, sempre han amagat informació que podria esclarir els fets. Continuem demanant que col·laborin i expliquin tot el que saben”, diu el comunicat emès ahir pels Jubany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia