tragèdia al mediterrani
Cerca desesperada dels desapareguts en el naufragi al mar Jònic
Grècia tem que a la bodega del pesquer hi hagués un centenar de dones i criatures
Grècia continua aquest dijous amb la cerca de les persones desaparegudes en una de les pitjors tragèdies dels últims anys en aigües del Mediterrani. Les esperances de trobar supervivents són mínimes. Només més cossos, van deixar entreveure les autoritats gregues dimecres a la nit, en anunciar la proclamació de tres dies de dol nacional davant l’enèsima tragèdia al Mediterrani. Són els cossos de les persones que van perdre la vida dimecres en el naufragi d’un pesquer a Pylos, al mar Jònic (Peloponès), quan intentaven arribar a les costes d’Itàlia procedents de Líbia.
S’ha sabut que a l’embarcació no hi havia armilles salvavides ni altres equips de salvament, la qual cosa reforça els pitjors pronòstics.
El nombre oficial de morts pel naufragi de Pylos es manté en 79, mentre les investigacions continuen, informa el diari grec Ta Nea. Hi ha 78 homes i una dona, mentre que el nombre de persones rescatades en vida s’eleva a 104, totes elles d’entre 16 i 41 anys, informa el mateix mitjà que cita l’alcalde de Kalamata, on han estat trasllades. L’abast de la tragèdia arriba pel testimoni d’aquests supervivents, segons els quals a la bodega del pesquer Adriana, ara al fons del Jònic, hi hauria un centenar de criatures amb les seves mares. Un supervivent va dir als metges que el van atendre al port de Kalamata que va veure criatures a la bodega de l’embarcació, segons declaracions recollides pel diari italià La Repubblica.
El fet que s’hagi identificat el cos d’una dona confirma els testimonis que a bord hi havia dones i nens. Es desconeix el nombre exacte de persones que anaven en el pesquer. El portaveu del govern grec, Ilias Siakantaris, va parlar dimecres de 750, d’acord amb informes sense confirmar.
El vaixell va salpar de l’est de Síria carregat de persones –la majoria homes d’uns 20 anys procedents d’Egipte, Síria i el Pakistan– amb destinació a Itàlia. Caldrà aclarir ara que va passar en les hores prèvies d’aquest naufragi, que se suma a una llarga llista de tragèdies al mar Mediterrani, on almenys 26.924 persones han mort o desaparegut des del 2014.
I és que la Guàrdia Costanera greca assegura que es va apropar al pesquer, però els tripulants van rebutjar l’assistència. Haurien manifestat desconfiança i el seu desig de continuar direcció a Itàlia. En canvi, l’organització Alarm Phone, que ofereix ajuda a les embarcacions de migrants al Mediterrani, assegura que el dia del naufragi van rebre la trucada del pesquer reclamant ajuda. Segons la transcripció de la conversa, a les dues del migdia van rebre la primera trucada d’auxili i l’organització ho va comunicar a les autoritats gregues. A les cinc de la tarda, des del pesquer alerten que el capità els ha abandonat i necessiten aigua i menjar. A les vuit del vespre , el pesquer informa que un mercant els ha proporcionat aigua i que estan en contacte amb la policia. L’organització, a més, comprova que un segon mercant s’apropa al pesquer. Poc abans de la una de la matinada es produeix l’últim contacte entre Alarm Phone i el vaixell. Després de la salutació la comunicació s’interromp